Pitkää ikää kodinkoneille
Helenin asiakastilaisuuden aiheena oli kodinkoneiden kestävyys. Asiantuntijat antoivat käytännön vinkkejä.
Kodinkonehuolto Urpo Rannan toimitusjohtaja Tomas Nylund neuvoi, kuinka tavallisimmat kodinkoneet saadaan kestämään käytössä.
Pyykinpesukoneeseen ei Nylundin mukaan pitäisi annostella liikaa pesuainetta. Erityisesti zeoliittia sisältävän pesuaineen kanssa täytyy olla huolellinen, sillä pahimmillaan pesuaine tukkii koneen ja rikkoo vastukset. Pyykki pitäisi pestä riittävän lämpimällä vedellä.
Pyykinpesukonetta ei kannata puhdistaa tyhjänä. Silloin kaksi kolmasosaa rummusta jää puhdistumatta, koska vesi ei ulotu rummun yläosaan asti. Nylund opasti laittamaan pesukoneeseen vaikkapa pyyhkeen, joka pesun aikana roiskii vettä koko rumpuun.
Myös kuivausrummun irrotettava kenno ja sihdit pitäisi muistaa puhdistaa.
Täytä astianpesukone oikein
Astianpesukonetta käytettäessä on tärkeää, että rasvat liukenevat astianpesuaineen mukana viemäriin. Pikaohjelma ei välttämättä ole tarpeeksi tehokas siihen.
”Joissain näkemissämme koneissa letkut olivat ikään kuin liuenneet. Selvisi, että asiakkaat olivat käyttäneet ruuanvalmistuksessa runsaasti oliiviöljyä”, Nylund kertoi.
Oliiviöljypitoisen aterian astioiden pesun jälkeen kannattaakin pyörittää kone kerran tyhjänä.
Astiat eivät saisi olla liian likaisia tai liian puhtaita, kun ne laittaa koneeseen. Pesuaine saattaa nimittäin jäädä kiinni tehokkaasti huuhdeltuihin astioihin.
”Kone ei syö mitään, mutta tarvitsee pikkuisen ruokaa. Kun tyhjentää haarukalla biojätteeseen ruuan jämät ja jättää kastikkeet astian pintaan, pesuaineella on jotain tekemistä, Nylund muistutti.
Nylund neuvoi kiinnittämään huomiota siihen, että astiat eivät ole kiinni toisissaan ja että koneen lavat pääsevät pyörimään. Eri pesuainemerkkejä olisi hyvä testata, jotta löytää tehokkaan aineen.
Astianpesukoneen käyttöikä kasvaa, kun öljyn ei anneta kertyä koneen rakenteisiin.
Laitteiden korjaaminen on vakuutusyhtiöllekin tärkeää
Kenneth Långbacka Folksam Vahinkovakuutuksesta sanoi, että kodinkoneita on tärkeä huoltaa, huollammehan autojakin.
”Käytä laitetta vain siihen, mihin se on tarkoitettu. Laitteiden ohjekirjat kannattaa lukea”, Långbacka muistutti.
Långbacka neuvoi sulkemaan hanan, kun tiski- tai pyykinpesukone ei ole käytössä. Tiskikoneen alle hän suositteli laittamaan valuma-altaan.
Liesituulettimesta kannattaa poistaa rasva säännöllisesti.
”Suodattimet voi laittaa tiskikoneeseen”, Långbacka vinkkasi.
Sammutuspeitteen ja sammuttimen olisi hyvä kuulua kodin vakiovarusteisiin. Erityisesti rasvasta syttyneissä paloissa sammutuspeite on tehokas.
Jos kotona kuitenkin sattuu vahinko, vakuutusyhtiöön kannattaa tehdä ilmoitus mahdollisimman pian. Kodinkoneet aiheuttavat Suomessa 2 500 tulipaloa vuodessa, vuotovahinkoja on vielä enemmän.
Långbacka ennustaa, että tulevaisuudessa näemme älylaitteistamme, mitä kotona tapahtuu. Uusi teknologia ei kuitenkaan poista sitä, että kodinkoneiden kanssa pitää olla huolellinen.
Neuvot olivat hyödyllisiä
Yleisön joukossa ollut Irmeli Semi oli tyytyväinen asiakastilaisuuteen. Vaikka monet asiat olivat tuttuja, niitä oli hyvä kerrata. Kotiinkin tuli tehtävää.
”En ole muistanut puhdistaa pesukoneen nukkasihtiä aikoihin”, hän totesi.
Markku Talvitien mieleen jäivät esimerkit vaaratilanteista, kuten astianpesukoneen aiheuttamista kosteusvaurioista.
”Tässä oli paljon ajateltavaa. Jokaisen pitäisi tietää näistä asioista”, Talvitie sanoi.
Muista myös nämä
- Jääkaapin takaseinässä sisäpuolella on pieni reikä, josta kondenssivesi valuu pois. Reikä ei saa mennä tukkoon, sillä silloin vesi saattaa valua eristeiden kautta runkoon. Esimerkiksi lika voi tukkia reiän.
- Imurin pölypussia ei kannata täyttää äärimmilleen, sillä pahimmassa tapauksessa pussi menee rikki imurin sisällä. Imurin johto puolestaan on hyvä kelata ulos koko pituudeltaan, koska pitkään imuroitaessa kela kuumenee. Myös imurin piirikortti on lähellä kelaa.