Artikkeli / 9.1.2018

Kaikille turvallinen koti

Kodin turvallisuus koostuu monesta, vaaratilanteiden ennaltaehkäisy on tärkeää. Sähkölaitteiden ohjeiden mukainen käyttäminen ja säännöllinen puhdistaminen lisäävät paitsi turvallisuutta myös laitteiden käyttöikää. Tutustu myös kodinkoneiden uusiin turvaominaisuuksiin.

Teksti: Kati Särkelä Kuvat: iStock

1. Lue käyttöohjeet

Noudata sähkölaitteiden käyttöohjetta, älä käytä vaurioituneita laitteita tai sähköjohtoja. Teetä sähkötyöt sähköalan ammattilaisilla. Turvallisuusteko on myös kodin laitteiden säännöllinen puhdistus, esimerkiksi kylmälaitteiden taustan imurointi kerran vuodessa ja liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus.

2. Lasten turvallisuus on aikuisten käsissä

Opasta lapsia kodin turvallisuudessa sekä sähkölaitteiden käytössä jo pienestä pitäen.

Huolehdi, että liedessä on liesilukko ja -suoja sekä kaatumiseste. Irrota kodinkoneiden ja sähkötyökalujen pistotulpat pistorasioista, kun laitetta ei käytetä. Suojaa pistorasiat, älä unohda suojata myös jatkojohtoja. Tasoon upotettavat pistorasiat ovat poissa lasten ulottuvilta.

Sähkölaitteiden johdot kiinnostavat lapsia, ja he voivat vetää esimerkiksi silitysraudan päälleen. Sähköjohtoja kannattaa niputtaa tai kätkeä kaapelikoteloihin niin turvallisuuden kuin siisteyden ja siivoamisen helppoudenkin takia. Kiinnitä huomiota valaisimien turvallisuuteen ja kiinnitykseen, etteivät ne pääse kaatumaan.

Myös kotieläimet voivat aiheuttaa turvallisuusriskejä, ne voivat purra sähköjohdon rikki tai kaataa kynttilän. Koira tai kissa saattaa tahattomasti kytkeä lieden tai muun sähkölaitteen päälle.

3. Lisää turvaa sähkölaitteisiin

Monissa liesissä ja kahvinkeittimissä on automaattinen virrankatkaisu. Saatavilla on myös jälkiasennettavia liesivahteja, jotka katkaisevat virran saavutetun lämpötilan tai ajan mukaan. Kodin sähkölaitteisiin voi liittää ajastimella varustetun pistorasian.

Palovaroittimeen voi liittää erillisen, alemmalle korkeudelle sijoitettavan paristokotelon ja testausnapin. Tällöin pariston vaihtaminen tai tarkistaminen ei vaadi kiipeämistä.

Asiantuntijana Helen Oy:n energia-asiantuntija Marja Einesalo
Lisätietoja asumisen turvallisuudesta mm. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto: tukes.fi

Osta vain turvallisia sähkölaitteita

Ulkomaisista verkkokaupoista ostetut tuotteet eivät välttämättä täytä Suomen tai EU:n turvallisuusvaatimuksia. Näiden laitteiden turvallisuutta ei valvo mikään taho.

EU:n alueella myynnissä olevien tuotteiden taustalla on laaja toimitusketju valmistajasta maahantuojaan ja lopulta myyjään, joilla kaikilla on oma roolinsa tuotteen turvallisuuden varmistamisessa. Lisäksi viranomainen tekee turvallisuustestejä pistokokein.

Kun tuotteen ostaa itse suoraan esimerkiksi Kiinasta, muuta vastuutahoa ei Suomesta löydy kuin tuotteen ostaja.

Muista nämä, kun tilaat sähkölaitteita verkosta:

  • Oikea jännite, 230 V
  • Oikea pistotulppatyyppi
  • Tarkista, sopiiko laite Suomen ilmastossa ulkona käytettäväksi
  • Jos myyt eteenpäin käytettyä sähkölaitetta, olet itse vastuussa myymäsi tuotteen turvallisuudesta.

Lähde: tukes.fi

Lue lisää aiheesta

Sähkö