Kokemuksia / 22.2.2019

Lapsiperhe valitsi uusiutuvan kaukolämmön

”Millaisen maailman jätän lapsilleni?” mietti Jenni Nyystilä ja päätti puolittaa perheensä hiilijalanjäljen. Nyt Jenni Nyystilän ja Tapio Törrön pientalo lämpiää uusiutuvalla kaukolämmöllä.

Teksti: Marjukka Puolakka Kuvat: Antti Vettenranta

”Uusiutuva kaukolämpö voi lisätä onnellisuutta”, sanoo Jenni Nyystilä lämmönjakohuoneen edessä – hämmästyen itsekin sanojaan.

On kuulas pakkaspäivä, ja savua tupruttelee muutamasta naapuritalon savupiipusta. Talot lämpiävät öljyllä. Se ei ollut vaihtoehto Nyystilälle ja hänen miehelleen Tapio Törrölle, kun he etsivät perheelleen kotia. Kaukolämmöllä lämpiävä pientalo vastasi heidän käsityksiään ekologisesta asumisesta.

Kaupat energiatehokkaasta länsihelsinkiläisestä pientalosta syntyivät talon rakentamisvuonna 2013. Nyystilä ja Törrö olivat talon ensimmäiset asukkaat.

Elämä asettui uomiinsa ja perhe kasvoi.

Lokakuussa 2018 Nyystilä luki hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raporttia. Vanhempainlomalla oli aikaa paneutua monimutkaiseen aiheeseen. Ilmastonmuutoksen näkymät pysäyttivät. Esikoinen, Vilma, saisi pian pikkuveljen. Millaisen maailman Nyystilä jättäisi lapsilleen?

Seuraavaksi hän teki Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran hiilijalanjälkeä tutkivan elämäntapatestin. Omilla valinnoilla on oikeasti merkitystä, Nyystilä tajusi ja alkoi tehdä laskelmia.

Hän asetti tavoitteen: heidän perheensä hiilijalanjälki puolittuisi vuoden 2018 loppuun mennessä.

Sähkö- ja lämmityssopimukset menivät uusiksi

Nyystilän ja Törrön hiilidioksidipäästöt olivat Sitran testin mukaan yhteensä noin 16 000 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia. Kansainvälinen keskiarvo on noin 4 000 kiloa henkeä kohti. Jotain oli siis tehtävä, jotta pariskunnan luku pienenisi.

Suurimmat päästöt syntyvät Sitran testin mukaan asumisesta, liikenteestä ja matkailusta, ruoasta sekä tavaroista ja hankinnoista. Nyystilä huomasi, että sähkösopimuksen voi uusia helposti. Siitä hän aloitti. Marraskuusta 2018 lähtien pientalon valot ovat syttyneet ja liesi lämmennyt tuulivoimalla tuotetulla sähköllä.

”Emme kilpailuttaneet sähkösopimusta, vaan halusimme pysyä Helenin asiakkaina. Nyt ostamme heiltä tuulta”, Nyystilä kertoo.

”Ennen meille tuli pörssistä ostettavaa sekasähköä, joka sisältää fossiilisia ja uusiutuvia energialähteitä sekä ydinvoimaa. Tuulisähkö on Suomen vastaus ekologiseen energian tuotantoon”, Nyystilä selventää.

Vuonna 2017 Nyystilän ja Törrön sähkönkulutus oli 6 000 kilowattituntia. Koska tuulisähkö on lähes päästötöntä, vaihtaminen tuulisähköön pienensi perheen hiilijalanjälkeä seitsemän prosenttia.

”Haluaisin laskea huoneiden lämpötilaa 20 asteesta 19 asteeseen. Sitä varten aion paneutua lämmitysjärjestelmään ja säätää termostaatteja.”

Seuraavaksi perheenäiti otti syyniin lämmityssopimuksen. Talo lämpeni tavallisella kaukolämmöllä. Nyystilä oli kuitenkin tietoinen myös Helenin uusiutuvasta kaukolämmöstä. Marraskuussa 2018 koitti historiallinen hetki:

”Teimme sopimuksen uusiutuvasta kaukolämmöstä, toisena omakotitalona Helsingissä”, Nyystilä sanoo.

Se oli kuin joululahja: perheen hiilijalanjälki pieneni 18 prosenttia. Uusiutuva kaukolämpö on hiilidioksidineutraalia, eli se ei aiheuta hiilidioksidipäästöjä. Se tuotetaan puhdistetun jäteveden hukkalämmöstä Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa Sörnäisissä. Nyystilä oli entistä lähempänä tavoitettaan, mutta vielä jäi jotain, josta nipistää.

To-do-listalla: autot vaihtoon

Jutuntekopäivänä valoisassa kodissa kyläilee usein nähty vieras, Coco. Keskikokoinen villakoira nauttii silmin nähden rapsutuksista. Nyystilä huolehtii usein veljensä lemmikistä. Lemmikitkin aiheuttavat kasvihuonepäästöjä, rapsuttelija muistuttaa, mutta kun saman lemmikin jakaa useamman perhekunnan kesken, päästöt jakaantuvat. Sitä paitsi jaettu ilo on kaksinkertainen ilo.

Ruoan ja kulutuksen aiheuttamiin päästöihin Jenni Nyystilä suhtautuu rennosti. Lähes kaikki kulutushyödykkeet perhe ostaa käytettyinä.

Nyystilällä ja Törröllä on vapaa-ajan asunto Espoon saaristossa. Sinne pääsee soutuveneellä. Soutaminen on taatusti vähäpäästöistä, toisin kuin esimerkiksi autolla ajaminen.

Niin, perheen pihassa seisoo vielä kaksi bensasyöppöä, sillä sekä Nyystilä että puoliso tarvitsevat autoa työssään. Mutta kun työt äitiysloman jälkeen taas alkavat, Nyystilä aikoo hankkia bensa-autonsa tilalle käytetyn täyssähköauton. Miehen bensa-auton vaihtaminen ladattavaksi hybridiautoksi on myös suunnitelmissa.

”Jotta muutos tapahtuu, tarvitaan massojen tekoja”, sanoo Jenni Nyystilä.

Nyystilän tavoite on selvä. Hän haluaa pienentää omilla ekoteoillaan Euroopan unionin päästöjä. Se on nuoresta perheenäidistä siisti juttu.

Uusiutuva kaukolämpö

Tuotamme Uusiutuvan kaukolämmön arjessa syntyvän jäteveden hukkalämmöstä. Lämpöä sisältävä jätevesi ohjataan Viikin jätevedenpuhdistamolle, josta jatkaa matkaansa Katri Valan lämpöpumppulaitokseen. Lämpöpumppulaitoksessa uusiutuvan energian voimalla syntyvä kaukolämpö virtaa jälleen kotien käyttöön. 

Lue lisää aiheesta

Lämpö Hiilineutraalisuus