Milloin kerrostalon hissi korjataan ja koska ovet uusitaan? Taloyhtiön yhtiökokous on paikka vaikuttaa
Oletko aina pohtinut, miksei taloyhtiössäsi kerätä biojätteitä tai maalata kuluneita aitoja? Osallistumalla yhtiökokoukseen olet perillä tärkeistä hankinnoista.
Taloyhtiön yhtiökokouksissa kättään nostavat usein samat tyypit ja esityslistalla pyörii kustannusasioita. Kuulostaako tutulta? Älä silti jätä kokousta väliin, sillä yhtiökokouksessa vaikutat konkreettisesti oman omistuksesi tulevaisuuteen. Kokosimme muutamat neuvot tulevaan taloyhtiöiden yhtiökokouskauteen.
Mitä tapahtuu jos… …naapuri ihmettelee rappukäytävässä, ettei tiennyt kokouksen ajankohtaa.
Harmillista. Taloyhtiön hallitus kutsuu koolle yhtiökokouksen puolen vuoden sisällä tilikauden päättymisestä eli kesäkuun loppuun mennessä. Hallitus lähettää esityslistan taloyhtiön osakkaille viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta.
Yhtiökokous on lainvoimainen, jos se on kutsuttu oikein koolle ja kaikille osakkaille annettu mahdollisuus osallistua. Tämä ei tarkoita sitä, että kokousta siirretään yhden tai toisen osakkaan jumppatunnin vuoksi.
…naapuri haluaa havukasveja pihalle marjapensaiden sijaan. Onko tämä taloyhtiön asia?
Kenties. Yhtiökokouksessa voidaan keskustella yleisesti pienistä ja suurista asioista, kuten pihan viihtyvyydestä. Varsinaisia päätöksiä tehdään vain asioista, jotka ovat kokouskutsun mukana tulleessa esityslistassa.
Jos haluat ehdottaa esityslistalle asiaa tai hanketta, ole yhteydessä taloyhtiön hallitukseen, isännöitsijään tai hallituksen puheenjohtajaan hyvissä ajoin. Esityslistaa valmistellaan hallituksen ja isännöitsijän omassa kokouksessa ennen taloyhtiön yhtiökokousta alkuvuodesta.
Havukasveja toivova naapuri voi ehdottaa esityslistalle ”Piha-alueiden kunnostusta” ja laittaa mukaan liitteenä ehdotuksen hankkeen kustannuksista.
…osakas väittää vastaan kokouksessa, koska olettaa kaiken olevan ilmaista.
Kurja juttu, mutta rahasta pitää puhua ääneen, ja sen puheen paikka on yhtiökokouksessa. Kokouksessa käsitellään muun muassa hoito- tai rahoitusvastikkeiden määriä, vesimaksuja, suunnitellaan mahdollisia investointeja ja hankintoja, sekä päätetään osakkaan asumiskustannuksiin liittyvistä asioista. Jos jätemaksut nousevat, se voi vaikuttaa myös hoitovastikkeen hintaan.
Kokouksessa esitellään myös taloyhtiön remontti- ja huoltotoimenpiteitä seuraavalle viidelle vuodelle. Näin osakkaille mahdolliset isommat remontit, vaikka putkiremontti, eivät tule yllätyksenä. Ison remontin yhteydessä on hyvä miettiä myös mahdollisia parannuksia asumismukavuuteen. Esimerkiksi kaukojäähdytys voidaan asentaa putkiremontin yhteydessä.
….kokous uhkaa venyä ja venyä ja venyä.
Voit huomauttaa kohteliaasti ajan kulusta. Hyvä puheenjohtaja pitää kokouksen tiiviinä ja katsoo kellosta, että asioille annetaan tarpeeksi aikaa. Turhat pulinat ja keskustelut naapurin rumista verhoista eivät kuulu taloyhtiön yhtiökokoukseen. Niistä voi nurista rappukäytävillä. Kerro rohkeasti mielipiteesi, kun on sen aika, mutta älä jää jumiin asiaan, joka on jo päätetty. Osakkaana saat äänestää päätettävien asioista.
…taloyhtiön lämmitysjärjestelmä pitää päivittää.
Valikoima lämmitysjärjestelmistä on laaja ja siksi pitää kääntyä ammattilaisten puoleen. Keskustelu lämpöjärjestelmän uusimisesta tulee taloyhtiölle ajankohtaiseksi, kun vanhat järjestelmät ovat tiensä päässä. Tämä on ajankohtaista reilun 20 vuoden välein.
Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä hankkivat asiasta tietoa ja esittävät ratkaisuvaihtoehdot kokouksessa. Jos sinulla on oma ehdotus, voit saada sen listalle ottamalla yhteyttä ajoissa taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään.
Taloyhtiöille on tarjolla myös erilaisia palveluita, kuten kaukolämmön asumismukavuutta parantava Helenin älykäs lämmönjakokeskus. Se on huoltovapaa palvelu, jossa Helen huoltaa ja hoitaa lämmönjakokeskusta koko sopimuskauden ajan. Kuukausihintaisella palvelulla säästää aikaa, vaivaa ja energiaa. Jokainen taloyhtiö on erilainen, mutta tällä palvelulla säästöä lämmityskustannuksista tulee vähintään viisi prosenttia, asumismukavuudesta tinkimättä.
Jos tuntuu siltä, että osa taloyhtiön asunnoista on toisia kylmempiä, Kiinteistövahti-palvelu auttaa. Kiinteistöön asennetaan lämpö-ja kosteusmittareita, jotka keräävät dataa huoneistoista. Tämän tiedon avulla säästetään rahaa energiakustannuksissa ja tasataan lämpöä koko kiinteistössä.
Myös sähköauton latauspisteet, aurinkopaneelien hankinta, uusiutuva kaukolämpö ja ilmastoasiat kiinnostavat tänä päivänä taloyhtiössä. Ympäristöystävällisistä ratkaisuista voi keskustella Helenin asiantuntijoiden kanssa. Helen järjestää myös asukasiltoja taloyhtiölle, joissa esitellään palveluita, sekä keskustellaan niistä.
Jutussa toimi asiantuntijana Helenin asiakkuuspäällikkö Tuomas Ojanperä.