Artikkeli / 4.4.2019

Helsinkiläinen, näin pienennät hiilijalanjälkeäsi kahvikupillisen hinnalla

Uusiutuva kaukolämpö maksaa vain muutaman euron kuukaudessa.

Kuvat: Fotolia

Meitä jokaista kannustetaan pienentämään hiilijalanjälkiämme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Oletko jo miettinyt, miten voisit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi?

Ensin on hyvä muistaa, mistä aiheutuu eniten päästöjä: asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta. Asumisen päästöt syntyvät sähkönkulutuksen ohella suurilta osin lämmityksestä, jonka päästöihin helsinkiläisen on yllättävänkin helppo vaikuttaa.

Jos asut Helsingissä, talosi lämpiää todennäköisesti Helenin kaukolämmöllä. Kaukolämmitettyjen talojen asukkaat, niin omistusasujat kuin vuokralaiset, voivat vaikuttaa asumisen hiilidioksidipäästöihin valitsemalla uusiutuvan kaukolämmön.

Uusiutuva kaukolämpö on lämpöpumppulaitoksessa puhdistetun jäteveden hukkalämmöstä tuotettua lämpöä. Helen tuottaa uusiutuvan kaukolämmön Katri Valan lämpöpumppulaitoksessa Sörnäisissä. Uusiutuva kaukolämpö ei lisää ilmastonmuutosta aiheuttavan hiilidioksidin määrää ilmakehässä, joten se on hyvä ratkaisu asumisen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

Lämmityksen päästöt nollaan pikkurahalla

Päästöjen vähentäminen uusiutuvan kaukolämmön avulla on edullista: 50-neliöisen kerrostaloasunnon lämmityksen päästöt nollaa take away -kahvikupillisen hinnalla, 3,40 eurolla kuukaudessa. 100 neliön omakotitalossakin kuukausihinta on vain 4,40 euroa, saman verran kuin cappuccino-kupillinen kahvilassa.

Vaikutus hiilidioksidipäästöihin on huomattava: 50-neliöisessä kerrostaloasunnossa vuosittainen vähennys on 550 kg, 100 neliön omakotitalossa 1 600 kg vuodessa. Samoilla päästömäärillä ajaa autoa tuhansia kilometrejä.

Uusiutuvaan kaukolämpöön siirtyminen on yhtä helppoa kuin sähkösopimuksen vaihtaminen uusiutuvilla tuotettuun. Voit tehdä sen helposti verkossa. Pienellä rahalla ja vaivalla pääsee siis hyvään alkuun hiilijalanjäljen pienentämisessä.

Mikä on hiilijalanjälki?

Se kuvaa ihmisen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen määrää. Suomalaisen hiilijalanjälki on keskimäärin noin 10 000 kg vuodessa. Oman hiilijalanjäljen kokoa voi mitata esimerkiksi Sitran elämäntapatestissä. Testin tehneiden keskimääräinen hiilijalanjälki on 7 300 kg.

Lue lisää aiheesta

Lämpö Hiilineutraalisuus