”Viime vuonna löysin Toholammelta kultaa, hopeaa, kuparia ja sinkkiä”
Palkittu kiviharrastaja Aaro Paananen, 73, on pikkupojasta asti etsinyt maastosta kaikenlaisia mineraaleja.
"Minut innosti kivien äärelle lapsuuteni maisemissa toiminut kaivos. Alueelta löytyi malmipitoisia kiviä, ja innostuin niitä tutkimaan. Kivet kiinnostavat edelleen. Harrastuksessa tärkeintä on luonnossa liikkuminen. Marjapaikatkin löytyvät samalla.
Joskus hyvän löydöksen huomaa jo paljaalla silmällä. Lohkareesta tai kalliopaljastumasta löytyy joskus kultaakin. Se on vähän kuin olisi löytänyt aarteen.
Minulla on Lapissa kultavaltaus, mutta löytyy kultaa muualtakin. Teen kansalaisopistossa Lapin kullasta sormuksia ja ketjuja ja upotan niihin kiviä.
Osa kiviharrastajista erikoistuu korukiviin. Suomen kauneimpia ja kaupallisesti menestyviä korukiviä on spektroliitti. Myös kordieriitit ja korundit ovat tosi hienoja.
Sähköauton akkuihin ja älylaitteisiin tarvittavat mineraalit ovat tällä hetkellä tapetilla. Moni nuori yllättyy kuullessaan, miten paljon mineraaleja laitteisiin tarvitaan. On tietysti hienoa, että raaka-aineita löytyy kotimaastakin.
Suomessa toimii monia kivikerhoja, jotka tekevät yhteisiä kiviretkiä. Geologian tutkimuskeskukselle voi lähettää löydöksiä analysoitavaksi. Kehitteillä on OmaKivi-sovellus, jonka avulla voi tallentaa kivihavaintoja ja lähettää kiviä tutkittavaksi. On mielenkiintoista saada tietoa omasta löydöksestä. Geologia kuunnellessa on kuin ilmaisella oppitunnilla.
Harrastajien löydöistä on syntynyt Suomeen yli 30 uutta kaivosta. Yksi omista hienoimmistani sai tunnustuspalkinnon viime vuonna. Löysin Toholammelta kallioalueen, jossa on kultaa, hopeaa, kuparia ja sinkkiä."
Aaron vinkit kiviharrastuksesta kiinnostuneille
- Hanki oikeat välineet, kuten pitkävartinen hakku, kompassi, luuppi ja magneettirauta.
- Aloita etsintä metsäteiltä ja ojista.
- Tutki tarkasti ruostepintaisia kiviä.
- Lähetä löydöksiäsi GTK:lle: gtk.fi.