Artikkeli / 11.3.2021

Miten sähköturvallisuus kannattaa ottaa huomioon kotona?

Kodin sähköturvallisuus on yhdistelmä käteviä laitteita ja niiden oikeanlaista käyttöä. Tässä faktaa kuuteen sähköturvallisuuteen liittyvään seikkaan, jotka ovat askarruttaneet Helenin asiakaspalveluun soittaneita asiakkaita.

Teksti: Juho Paavola Kuvat: Getty Images

Liesivahti katkaisee virran

Bussipysäkillä iskee kauhu: jäikö liesi päälle? Kävely kotiin paljastaa, että ei jäänyt. Parempi kuitenkin olla ylivarovainen, sillä liedet aiheuttavat merkittävän osan kotien tulipaloista.

– Lapsi tai jopa lemmikki voi tahattomasti laittaa lieden päälle. Ikäihmisellä voi olla muistiongelmia, mutta kelle tahansa saattaa sattua vahinko. Esimerkiksi lapsiperheen tohinassa aikuisenkin huomio herpaantuu ja väsyneenä asioita unohtuu, Helenin energia-asiantuntija Sari Loukasmäki sanoo.

Apu ongelmaan löytyy. Induktiolieden keittoalue ei lämpene, jos magneettisia kattiloita ei ole sen päällä.

– Jos uuden lieden hankinta ei ole ajankohtainen, lisäturvaa saa jo muutaman kympin hintaisella liesihälyttimellä. Virran katkaiseva liesivahti on vielä turvallisempi ratkaisu. Kiinteän asennuksen tekee sähkömies, jonka työn osuuden voi vähentää verotuksessa.

Sauna on saunomista, ei pyykin kuivatusta varten

Onko tapanasi kuivattaa pyykkejä löylyhuoneessa tilan säästön tai pyykin nopeamman kuivumisen toivossa? Tämän tavan riskit on hyvä tiedostaa.

– Lähtökohtaisesti pyykkejä ei pidä kuivattaa löylyhuoneessa. Ennen kiukaan päälle kytkemistä kannattaa aina tarkastaa, ettei mitään ylimääräistä ole jäänyt kiukaan päälle tai sen läheisyyteen, Loukasmäki muistuttaa.

– Kuivausrumpu on hyvä ratkaisu sekä tilan säästön että nopeamman kuivumisen kannalta. Tutkimuksen mukaan ilmalämpöpumpputekniikalla toimiva A-energialuokan kuivausrumpu käyttää pyykin kuivaukseen vähemmän energiaa kuin huonetilassa narulla kuivattaminen vie kodin lämmitysenergiaa.

Turvapistorasia pitää lapset turvassa

Vuodesta 1997 on Suomessa saanut uudisrakentamisen ja remonttien yhteydessä asentaa vain niin sanottuja turvapistorasioita.

– Turvasulkujen ansiosta lapsen on vaikea työntää niihin mitään sinne kuulumatonta.

Turvapistorasian tunnistaa reikien sisällä olevista läpistä, eli sinne ei näe sisään. Jos pistorasiat ovat vanhaa mallia, lapsiperheessä pistorasiat voi suojata muutaman euron hintaisilla tulpilla.

Toinen pistorasioihin liittyvä kysymysmerkki on maadoitus. Uudet pistorasiat ovat maadoitettuja, mutta vanhoissa taloissa voi vielä olla niin sanottuja 0-luokan maadoittamattomia pistorasioita. Uudemmat, maadoitetut pistorasiat tunnistaa kello 6:ssa ja 12:ssa olevista metalliväkäsistä.

– Jos vanhan laitteen pistoke ei sovi pistorasiaan, on sähköasentajan tehtävä päivittää se. Hyvä nyrkkisääntö on se, että pistorasiaan laitetaan sellainen pistoke, joka siihen vaivatta uppoaa.

Huutaako palovaroitin taas turhaan?

Kyllä, ja se huutaa meillä, heillä ja kaikilla muillakin.

– Se on ongelma, jota on teknisesti hankala ratkaista, Loukasmäki sanoo.

Tavallisesti käy näin: kokataan innolla, pannulla pikkuisen kärähtää ja palovaroitin kertoo tästä koko rappukäytävälle. Koska varoitin on katossa, se revitään irti, poistetaan patteri ja jätetään pöydälle. Ongelma on siinä, että aina sitä ei muisteta laittaa takaisin.

Lainsäädännön mukaan palovaroittimia tarvitaan yksi jokaiselle alkavalle 60 asuinneliölle. Mieluummin enemmän kuin vähemmän.

– Palovaroitinta ei kannata asettaa suoraan sellaiseen paikkaan, missä on todennäköistä, että vääriä hälytyksiä tulee tiuhaan. Yksi turhille hälytyksille altistava tekijä on pöly. Palovaroitin kerää helposti pölyä, jolloin se voi aiheuttaa vikahälytyksiä. Palovaroitin kannattaa puhdistaa pölystä muutaman kerran vuodessa.

Jos palovaroitin on kytketty kiinteästi verkkovirtaan, se kuuluu taloyhtiön vastuulle. Patterilla toimivien varoittimien kunnossapitovastuu on asukkaalla.

Pysy kotona, kun peset

Kodin sähkölaitteista lähtevillä tulipaloilla on ikävä piirre: niitä sattuu harvoin, mutta ne syttyvät usein täysin varoittamatta. Siksi astianpesukonetta, pyykkikonetta tai kuivausrumpua ei saa jättää päälle tyhjään kotiin.

– Vakuutusyhtiöt vaativat, että laitetta on valvottava sitä käytettäessä eli toisin sanoen on oltava kotona. Jos valvonta on laiminlyöty ja vahinko sattuu, vakuutusyhtiö ei sitä korvaa.

Paras ratkaisu löytyy omien tapojen tarkastamisesta ja sopivan käyttöajan löytämisestä. Jos paras aika on alkuillasta, voi tiski- tai pyykkikoneen ladata jo aamulla.

Koneiden käyttö yöaikaan on hieman niin ja näin. Koska moni kuitenkin käyttää niitä silloin, olisi myös kodinhoitohuone hyvä varustaa omalla palovaroittimella.

Pihavalot loistamaan vain ulkojohdoilla

Etenkin rivi- ja pientaloalueilla pimeä syystalvi sai pihavalaisijat liikkeelle. Se on hyvä, kunhan ulkona muistaa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja, kosteussuojattuja sähkölaitteita.

– Ulkokäyttöön tarkoitetut jouluvalot toimivat usein pienoisjännitemuuntajalla, jolloin jouluvalon johdot voivat olla pihalla, mutta muuntajan pitää yleensä olla kuivassa tilassa.

Ulkona käytettävät laitteet on aina kytkettävä ulkopistorasiaan. Uudemmissa taloissa ulkopistorasiat ovat vikavirtasuojattuja. Vanhemmissa taloissa ulkopistorasia kannattaa varustaa erillisellä vikavirtasuojalla, joka täydentää sulakkeen antamaa suojausta.

– Ulkokäyttöön tarkoitetut laitteet ja jatkojohdot kestävät kosteutta, mutta ne on kuitenkin suojattava sateelta muovilla tai muulla sadesuojalla. Ulkona pitää myös huolehtia siitä, ettei johto tai jatkopistorasia jää vesilammikkoon.

Muistilista kodin sähköturvallisuuteen

  • Varusta keittiö liesihälyttimellä tai liesivahdilla
  • Laita vanhoihin pistorasioihin muovitulpat
  • Älä kuivaa pyykkejä saunassa
  • Sijoita pallovaroitin niin, ettei se hälytä turhaan
  • Pysy kotona, kun käytät pesu- tai kuivauskoneita
  • Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja johtoja ja sähkölaitteita

Sähkötapaturmavakuutus tuo lisää turvaa

Sähkötapaturmat eivät kysy aikaa eikä paikkaa. Huolellisestakin käytöstä huolimatta sellainen voi sattua, eikä viallista sähkölaitetta aina tunnista ajoissa. Siksi jokaiseen Helenin sähkösopimukseen sisältyy sähkötapaturmavakuutus, joka täydentää mahdollisten muiden tapatumavakuutusten antamaa turvaa.

Sähkötapaturmavakuutus koskee kaikkia perheenjäseniä. Vahingon sattuessa vakuutusturva on enintään 8 500 euroa. Se kattaa myös muun muassa vapaa-aikana kodissa tai sen ulkopuolella sattuneesta sähkötapaturmasta aiheutuneita henkilövahinkoja. Korvausta voi hakea esimerkiksi hoitokuluista tai pysyvästä vammasta.

Vakuutuksesta huolehtii Helenin kumppanina Pohjola Vakuutus Oy.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö