Artikkeli / 16.11.2022

ARA –tukea haettavissa yrityksille sähköauton lataukseen vuonna 2023 – Usein kysyttyä tuesta ja sen hakemisesta

Yritys voi nyt hakea ARA -tukea sähköauton latauspisteiden hankintaan. Tiedätkö, mikä ARA –tuki oikeastaan on? Entä voiko juuri sinun yrityksesi saada tukea sähköauton latauspisteiden hankintaan? Miten voit hakea ARA –tukea? Seuraavaksi vastaamme näihin ja muihin usein kysyttyihin kysymyksiin tuesta!

Mikä on ARA -tuki? 

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntämän tuen avulla yritys voi hankkia ja asennuttaa sähköautojen latauspisteitä työntekijöiden käyttöön tarkoitetuille parkkipaikoille. Latauspiste avustuksella pyritään kasvattamaan sähköautojen latauspisteiden määrää työpaikoilla, mikä edistää liikenteen sähköistymistä Suomessa.

Kuinka paljon ARA –tuki on ja mistä latauspisteen hinta muodostuu?

ARA-tukeen on varattu 1,0 miljoonaa euroa vuodelle 2023 ja tukea myönnetään 750 euroa per käyttökuntoinen ja avustusehdot täyttävä latauslaite.

Latauspisteiden hinnat vaihtelevat tuhannen euron molemmin puolin, ja latausinfran rakennus sekä laitteiden asennus myös noin tuhat euroa per latauspiste. Latauspisteiden latausinfran ja asennuksen kustannukset vaihtelevat voimakkaasti kohteen mukaan. Hintaan vaikuttavat muun muassa kiinteistön nykyinen sähköinfra sisältäen kaapelit, keskuksen ja muut valmiudet. Lisäksi asennustapa vaikuttaa hintaan, esimerkiksi maankaivuutyöt lisäävät urakan kustannuksia.

Kuka ARA –tukea voi saada ja millä perusteella?

ARA -tukea voivat saada yritykset, työssäkäyntirakennusten tai -kiinteistöjen omistajat. Avustusta voivat myös hakea esimerkiksi kunnat, säätiöt ja rekisteröityneet yhdistykset. Huomioitavaa on, että tukea ei myönnetä valtion virastoille tai kaupallisille pysäköintiyhtiöille.

Avustuksen hakemista varten hakijalla tulee olla rakennuksen tai kiinteistön omistajan suostumus latauslaitteiden asennuksiin. Hakemus on lähetettävä ennen kuin latauspiste on asennettu ja on käyttökunnossa, sillä tämän jälkeen avustusta ei voi saada.

Avustuksen saamiseksi latauslaitteilta edellytetään myös esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Latauspisteiden tulee olla työntekijöiden käytössä, mutta yrityksen omien autojen ja vierailijoiden autojen lataaminen ei ole kiellettyä.
  • Latauslaitteiden tulee tukea 11 kW lataustehoa
  • Käyttöönotettaessa lataustehon tulee olla vähintään 3,7 kW. Latauslaitteissa tulee olla myös kuormanhallinta mahdollisuus.
  • Latauslaitteiden tulee olla käyttökuntoisia ja niissä tulee olla tyypin 2 pistoke.

Miten ARA –tukea voi hakea?

ARA -tukea voi hakea ARAn verkkopalvelussa. Haku tapahtuu Suomi.fi-palvelussa. Hakijanedustaja tarvitsee hakemuksen tekoon valtuuden: "Asuinrakennusten korjausavustusten hakeminen”. Avustus maksetaan yhdessä erässä. 
 
Yhdelle hakijalle tai yhteen kiinteistöön avustusta myönnetään enimmillään kymmenelle latauslaitteelle vuodessa. Avustusta voidaan myöntää samaan konserniin kuuluville yrityksille enimmillään 50 latauslaitteelle vuodessa. 

ARA –tuki lyhyesti 

  • Tukea myönnetään 750 euroa per käyttökuntoinen ja avustusehdot täyttävä latauslaite.
  • Avustuksen hakemista varten hakijalla tulee olla rakennuksen tai kiinteistön omistajan suostumus latauslaitteiden asennuksiin
  • Latauspisteiden tulee olla työntekijöiden käytössä
  • Hakemus on lähetettävä ennen kuin latauspiste on asennettu

Tutustu Helenin tarjoamiin sähköauton latauspisteratkaisuihin!

Lue lisää aiheesta

Yritykset Sähköinen liikenne