Aurinkopaneelit taloyhtiössä – 5 asiaa, joilla maksimoit niiden hyödyn
Aurinkovoimalan hankinta taloyhtiöön on kannattavaa ja tuo monia hyötyjä. Taloyhtiön on kuitenkin huomioitava muutama asia, jotta aurinkovoimalasta saa kaiken hyödyn irti. Lue 5 vinkkiä hyötyjen maksimointiin!
Vinkit taloyhtiölle:
-
Hae ARA-avustusta
-
Käytä luotettavaa toimittajaa
-
Suurempi voimala tuottaa enemmän sähköä myös asukkaiden käyttöön
-
Seuraa paneeleiden tuotantoa välttääksesi yllätykset
-
Huollon ja paneeleiden kunnon tarkistamisen ulkoistaminen ammattilaiselle kannattaa
Omien aurinkovoimaloiden suosio taloyhtiöissä kasvaa jatkuvasti. Syykin on selvä: niiden avulla taloyhtiöt säästävät niin rahaa kuin ympäristöäkin. Samalla yhtiöiden arvo nousee.
Voimaloiden normaali käyttöikä on 25-30 vuotta, ja investoinnin takaisinmaksuaika usein alle 10 vuotta. Aurinkopaneelien hankinta on siis kaikin puolin kannattavaa, mutta niiden kokonaishyödyn maksimoimiseksi on hyvä huomioida muutama asia.
1. Hae ARA:n energia-avustusta
Aurinkopaneelien hankintaa varten voi hakea ARA:n energia-avustusta, joka on tilanteesta riippuen jopa 25 % kokonaiskustannuksista. Avustuksen saaminen edellyttää, että kiinteistön energiatehokkuus paranee riittävästi.
2. Käytä kokenutta ja luotettavaa toimittajaa
Aurinkopaneelien toimittajan valinnassa kannattaa painottaa etenkin kokemusta ja vakavaraisuutta. Ensin mainittu varmistaa laadun ja toimivuuden, jälkimmäinen puolestaan sen, että toimittaja on tavoitettavissa ja käytettävissä myös asennuksen jälkeen voimalan koko elinkaaren ajan.
3. Mitoita aurinkopaneelit yli taloyhtiön tarpeen
Taloyhtiön tuottama aurinkosähkö menee ensisijaisesti yhtiön yhteiseen kulutukseen. Sitä ovat esimerkiksi yleisten tilojen valaistus tai koneellinen ilmanvaihto.
Jos sähköä tuotetaan yli taloyhtiön tarpeen, se voidaan nykyään jakaa asuntojen käyttöön. Mitä suurempi voimala katolta löytyy, sitä pienemmät ovat asukkaiden omat sähkölaskut. Aurinkoisimpina päivinä sähköä voi riittää jopa myytäväksi talon ulkopuolelle sähköverkkoon. Taloyhtiön tuottaman aurinkosähkön jakaminen asukkaille tapahtuu hyvityslaskennan kautta.
Usea verkkoyhtiö tarjoaa hyvityslaskentapalvelua, Helsingin alueella muun muassa Helen Sähköverkko. Lue lisää Helen Sähköverkon hyvityslaskentapalvelusta.
4. Seuraa aurinkopaneelien tuotantoa
Vaikka aurinkopaneelit ovat asennuksen jälkeen poissa silmistä, niitä ei kannata pitää kokonaan poissa mielestä. Sähköntuotantoa on nimittäin syytä seurata, sillä jos se jää luvatusta, jossain on todennäköisesti häikkää.
Seuraamisen voi ulkoistaa, tai sen voi tehdä myös itse. Yritys Helenissä kaikki taloyhtiön energia-asiat ovat yhdessä paikassa, joten siellä on helppo seurata paitsi aurinkopaneelien tuotantoa myös esimerkiksi taloyhtiön sähkölaskuja, energiankulutusta ja sähkön hintaa.
5. Varmista aurinkopaneelien kunto
Jos sähköntuotanto jää luvatusta, aurinkopaneelien kunto on syytä tarkistuttaa. Niin tarkistus kuin tarvittavat korjauksetkin ovat ammattilaisten työtä. Takuun piiriin menevät työt kuuluvat luonnollisesti aurinkopaneelien toimittajalle.
Vaikka sähköntuotanto olisi normaalia, aurinkovoimala on silti syytä huoltaa säännöllisesti. Näin varmistetaan aurinkopaneelien kunto ja koko aurinkovoimalan toimivuus vuosien saatossa ja maksimoidaan sähköntuotanto aurinkovoimalan pitkän elinkaaren aikana.
Kun huollon ulkoistaa ammattilaiselle, taloyhtiölle itselleen jää vain vähän tehtävää. Lumi kannattaa poistaa katolta tietysti monestakin syystä, mutta myös aurinkopaneeleiden takia, sillä se saattaa vahingoittaa esimerkiksi niiden kiinnikkeitä. Sen sijaan lunta ei kannata ryhtyä poistamaan aurinkopaneeleiden päältä, koska mekaaninen puhdistus saattaa aiheuttaa lasipintaan mikrohalkeamia. Puiden lehdet voi kuitenkin poistaa varovasti.
Helen palvelee taloyhtiöitä kaikissa energia-asioissa
Tarjoamme kustannustehokkaita energiaratkaisuja taloyhtiöille yli 100 vuoden kokemuksella. Mitoitamme ratkaisut – esimerkiksi aurinkovoimalat – aina asiakkaan tarpeiden mukaan, ja toimitamme ne avaimet käteen -palveluna.
Lisätietoa aurinkoenergian hyödyntämisestä löydät täältä!