Blogi / 19.12.2016

Aurinkosähköä myös silloin, kun aurinko ei paista

Kannattaako sähkön varastointi kotioloissa?

Teksti: Janne Huvilinna

Olen aikaisemmin kirjoittanut täällä blogissa sähkövarastoista. Tovi sitten Juha Karppinen kertoi sähkön varastoinnista Sisiliassa ja kohta myös meillä Suvilahdessa. Sähkövarastot ja aurinkopaneelit ovat kuitenkin mahdollisia myös kotitalouksille kiinteistökohtaisesti, tulevaisuudessa ehkä jopa asuntokohtaisesti.

Tesla julkaisi kesällä näyttävästi näkemyksensä kiinteistökohtaisesta Powerwall-akustosta. Se kohautti yleisöä julkaisemalla akuston lähtöhinnaksi 3000 dollaria – tosin ilman veroja, asennusta ja invertteriä.

Kiinteistöakussa ei ole sinänsä mitään uutta. Jokaisella laitevalmistajalla on omansa, jopa jo rajoitetusti myynnissäkin. Lieneekö Suomi markkina-alueena liian haastava, kun kukaan ei ole ryhtynyt markkinoimaan tänne akustoja? Toisaalta Suomessa on perinteisesti asennettu aurinkopaneeleita ja akkuja tee-se-itse-ratkaisuina mökeillä, minne sähköliittymän rakentaminen olisi tullut kohtuuttoman kalliiksi.

Itävaltalainen Verbund-energiayhtiö myy 4 kWp aurinkopaneelistoa ja Teslan Powerwall-akustoa hintaan 17 900 euroa asennettuna. Hinta vaikuttaa, asennus huomioiden, varsin kohtuulliselta.

Pitäisikö Helenin tarjota vastaavanlaista pakettia, ja olisiko paketille Suomessa kysyntää? Kerro mielipiteesi kommenttikentässä!

Mitä käyttöä sähkövarastolle on kotona?

Mitä käyttötarkoituksia kiinteistökohtaisella – sähköverkon piirissä olevalla sähkövarastolla sitten on? Kannattaako investointi?

Itse olen tunnistanut seuraavat käyttötarkoitukset:

  • Sähkön varavoiman tuotto, jos sähköverkossa on häiriö
  • Sähkön hinnalla kikkailu: kun sähköä on varastossa, sitä voi käyttää joustavasti: kalliin hinnan aikaan omasta varastosta, halpaan hintaan suoraan sähköverkosta. Tämä on hienommin ilmaistuna kysyntäjoustoa. 
  • Varastoi esim. auringon paistaessa aurinkopaneelien ylituoton akkuihin myöhempää käyttöä varten

Sähkön varavoimalle kotitaloudessa on vaikea laskea arvoa, koska varsin harvalla meistä on todella tärkeää sähkönkäyttöä, jonka täytyy pysyä päällä katkeamattomasti. Akvaarioharrastaja saattaa arvostaa sitä, että hapetin ja vedensuodatin toimivat koko ajan? Ja yritystoimintahan on sitten asia erikseen.

Suomessa, ja erityisesti Helsingissä, on erittäin toimintavarma sähköverkko, joten tarve varavoimalle vaihtelee. Maaseudulla, jossa ilmajohtoverkkoja on vielä melko paljon, myrskyt ja märkä lumi saattavat kuitenkin aiheuttaa sähkökatkoja. Silloin käyttöä saattaa olla varavoimalle kotioloissakin ja varsinkin jos lehmät ammuvat navetassa ja odottavat lypsyä. Tällä hetkellä varsinkin maataloudessa käytetään paljon aggregaatteja varavoimana, ehkä siellä voisi olla käyttöä myös pienille sähkövarastoille, jos sähköä tuotetaan itse?

Hintakikkailussa on oleellista, että akuston kustannukset ovat vähäisemmät kuin saatu tuotto markkinoilta. Sähkön spot-markkinoilla toimiessa voi joko myydä sähkön verkkoon tai käyttää akustoa oman sähkönkulutuksen vähentämiseksi, joka on luonnollisesti arvokkaampaa, koska tällöin välttyy ostetun sähkön siirto- ja veromaksuilta. Toisin sanoen, aurinkosähkö ja akuston sähkö kannattaa käyttää oman kulutuksen minimoimiseen, ennemmin kuin sähkön toimittamiseen muille.

Aurinkopaneelien ylituoton varastoiminen akustoon ja käyttö myöhemmin on myös osaltaan sähkön kysyntäjoustoa. Tässä tapauksessa kotitalous on investoinut aurinkosähköön enemmän kuin aurinkoisen kesän sähkönkulutus edellyttäisi tai jostain muusta syystä aurinkopaneelien tuottoa ei ole käytetty kulutukseen. Tämä käyttötarkoitus yhdistää hintakikkailun ja ympäristöystävällisen sähköntuotannon maksimoimisen. Toisaalta hintakikkailu on tässä heikommin hyödynnettävissä kuin pelkästään optimoimalla akusto toimimaan hintasignaalin mukaan, koska auringon tuotto on vaihtelevaa ja järjestelmä voi olla optimoitu vain leikkaamaan omaa sähkön kulutusta. Toisaalta on optimointikysymys, haluaako vähentää maksimaalisesti sähkön ostoa verkosta (leikata omaa kulutusta) vai haluaako hyötyä hintaeroista.

Esimerkki

Tehdäänpä pieni laskelma (jokainen voi muuttaa lukuja parhaaksi katsomallaan tavalla). Oletukset:

  • Ladataan akut täyteen aurinkosähköllä ilmaiseksi
  • Kaikki ladattu sähkö käytetään kiinteistön kulutukseen huippuhintatunneilla
  • Oletetaan, että keskimääräinen sähkön huippuhinta sisältäen sähkönsiirtomaksun ja verot on 150 €/MWh
  • Akkujen eliniäksi oletetaan 3000 täyttä lataus-purku sykliä
  • Ei lasketa korkokustannuksia tai rahan nykyarvoa
  • Akuston koko 7 kWh

Jos akusto ladataan ilmaiseksi aurinkosähköllä ja vähennetään kiinteistön sähkönkulutusta vastaavalla ladatulla määrällä koko akuston elinkaaren ajan, saadaan ilmaiseksi energiaksi

7 kWh * 3000 sykliä = 21 MWh. Tämän arvo on 21 MWh * 150 €/MWh = 3150 € koko akuston elinkaaren ajalta.

Näillä esitiedoilla, pelkällä spot-hinnalla laskettuna, ei akustoon investointia saa kannattavaksi. Toisaalta sähkönkäyttäjä voi olla niin riippuvainen katkeamattomasta sähköstä, että akusto on hankintana välttämätön – ja täten myös kannattava. Kuluttaja voi olla myös motivoitunut saamaan aurinkosähköstä kaiken irti, jolloin ohjaava tekijä ei ole kannattavuus vaan esimerkiksi ekologiset arvot.

Aurinkosähkö ja akut ovat osa tulevaisuuden älykästä energiajärjestelmää, jota myös Helen on toteuttamassa niin Kalasatamassa kuin muuallakin. Kotitalouksien akkujärjestelmät voivat vähentää tulevaisuudessa sähköverkkoon tarvittavia investointeja ja lisäävät sähköverkon luotettavuutta. Helen tutkii mm. akustojen osalta uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka parantavat investointien kannattavuutta.

 

 

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö Aurinkoenergia