Energiainnovaatiot osaksi arkea
Teknologian kehitys vie myös energia-alaa kohti alustataloutta. Alalle on syntymässä ekosysteemejä, joissa yhä useammat toimijat voivat hyötyä toisistaan ja tuottaa asiakkaille entistä parempia palveluita. Helenin ekosysteemi ja koelaboratorio uusille energiaratkaisuille on nimeltään Enne.
Teksti: Minna Näsman
Heräät aamulla, ja kotonasi on juuri sopiva lämpötila. Makuuhuoneessa on viileämpää, keittiössä on 20 astetta. Näet sen matkapuhelimesta samalla kun herätyskellon ja päivän sään. Kännykän sovellus toimii palvelinkeskuksessa, jonka tuottama hukkalämpö on ohjattu lämmittämään suihkuvettäsi.
Osan kotisi energiasta tuottavat aurinkopaneelit. Älykäs kotijärjestelmä puolestaan ostaa pörssistä sähköä silloin, kun se on edullisinta. Järjestelmä myös pitää eri huoneiden lämmöt optimaalisina. Nouset sängystä ja menet suihkuun. Pesuvedestä kerätään lämpöä talteen. Enää et valuta suurinta osaa kiinteistösi käyttämästä energiasta lämpimänä vetenä viemäriin. Kun käynnistät sähköautosi ajaaksesi töihin, kotisi on jo laskenut lämmityksen tehoa.
Edellä kuvailtu ei ole tulevaisuuden visio vaan tätä päivää. Nykyiset energiaratkaisut mahdollistavat kaiken tämän jo nyt. Hyvä kysymys on, miksi kehittyneet energiaratkaisut ovat vasta niin harvan arkea? Jos ajat sähköautolla, käytät kodin älysovellusta tai sinulla on aurinkopaneelit, kuulut pieneen vähemmistöön.
Tieteiskirjailija William Gibson on todennut: ”Tulevaisuus on jo täällä – se ei vain ole jakautunut tasaisesti". Gibson viittaa tällä uusien teknologioiden epätasaiseen jakautumiseen niin maantieteellisesti kuin sosioekonomisesti.
Datan avulla markkinoille
Innovaatioiden ja uusien tekniikoiden yleistymisen yksi pullonkaula ovat yritykset – niin uudet kasvavat yritykset kuin isot vakiintuneet yhtiöt. Kärjistetysti vakiintuneiden suuryritysten haasteena on usein vakiintunut ja hyvin suoriutuva liiketoiminta. Emme tarvitse Harvardin professori Clayton M. Christenseniä selittämään sitä, että pienet yritykset ovat isoja ketterämpiä, ainakin mitä tulee uusien asioiden kokeilemiseen ja kokeiluista oppimiseen. On helppo järkeillä, että iso laiva kääntyy pientä hitaammin.
Kasvuyritykset epäonnistuvat usein siksi, että kehitetylle tuotteelle tai palvelulle ei ole markkinaa. Tämä selviää CB insightin viime vuonna tekemästä kyselystä, johon osallistui noin sata kasvuyritystä. 42 prosenttia startupeista ilmoitti epäonnistumisen syyksi ”No market need”. Mitä tämä tarkoittaa? Ainakin sitä, että epäonnistuneilla startupeilla ei ollut riittävästi dataa ja ymmärrystä asiakkaista.
Toinen syy voi olla se, että oikeaa markkinaa ei ole löydetty tai sinne ei ole osattu mennä (markkinointi ja tuotteistus eivät toimi tai niitä ei ole). Toisin sanoen, ongelmat ovat usein tuotteiden ja palveluiden kaupallistamisessa.
Voisivatko kasvuyritykset ja isot yhtiöt hyötyä toisistaan? Miksi ei? Helppoja analogioita ovat Applen ja Googlen sovelluskaupat, jotka ovat yksinkertaisia väyliä palveluiden viemiseksi osaksi kuluttajien arkea. Teknologian kehitys vie myös energia-alaa kohti alustataloutta. Alalle on syntymässä ekosysteemejä, joissa entistä useammat toimijat voivat hyötyä toisistaan ja samalla tuottaa asiakkaille entistä parempia palveluita.
Helenin Enne rakentaa energia-alan ekosysteemiä
Ekosysteemissä pienet markkinatoimijat voivat hyötyä ison yrityksen erikoisosaamisesta niin markkinoinnissa, lakiasioissa kuin myynnissä. Isot yritykset taas voivat hyötyä pienten kehittämästä uudesta teknologiasta ja ketterästä toimintakulttuurista.
Helenin perustama Enne on ensiaskel kohti energia-alan ekosysteemiä. Sen tekee innovaatioista osan arkeamme. Kyseessä on koelaboratorio uusille energiaratkaisuille, joiden ideointiin ja kehittämiseen kuluttajat, yritykset ja Helenin asiantuntijat voivat ottaa osaa. Enne on avoin yhteisö, jonka tavoitteena on vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa kulutamme energiaa tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin.
Enne-yhteisön ensimmäinen merkittävä teko oli Lämpölupaus, jonka avulla onnistuttiin leikkaamaan energiakulutuksen piikkejä talven 2016-2017 aikana. Yhteisön jäsenet ovat lisäksi vaikuttaneet kehitettäviin tuotteisiin energiakyselyllä. Kyselystä noussut viesti oli selvä – lisää aurinkoenergiaa, kiitos. Tämän pohjalta Helen on kehittänyt avoimeen dataan perustuvan aurinkolaskurin, joka helpottaa aurinkopaneelien hankintaa.
Tehdään tulevaisuus yhdessä
Enne ottaa kehitettäväksi myös ammattilaisten ideoita Helenistä, muista isoista yrityksistä ja tutkimuslaitoksista, ja testaa niitä yhteisön jäsenten kanssa. Oikeastaan sillä ei ole väliä, keneltä idea tulee – Enteen tavoitteena on kehittyä alustaksi energia-alan yrityksille ja startupeille, jotka haluavat vaikuttaa tulevaisuuden energiaratkaisuihin.
Parhaimmillaan yhteisö luo arvoa kaikille sen jäsenille – kuluttaja-tuottajille, energia-alan yrittäjille ja Helenille. Kuluttajat saavat parempia palveluita ja pystyvät säästämään vähentämällä energiankulutustaan.
Yhdessä tekemällä viemme uudet energiaratkaisut osaksi arkea.