Tekoälyllä päästövähennyksiä ja säästöjä taloyhtiöille
Kun lämmönohjauksen luovuttaa tekoälyn hoidettavaksi, saadaan tasaisemmat ja miellyttävät sisäolosuhteet sekä pienempi energialasku ja vähemmän päästöjä. Energiatehokkuudesta tulee huoletonta ja helppoa.
Yli puolet asuinrakennuksissa käytetystä energiasta kuluu lämmitykseen. Taloyhtiöiden kiinteistä hoitokuluista lämmitys haukkaa keskimäärin neljänneksen, usein peräti kolmanneksen ja onkin suurin yksittäinen kuluerä.
Energiatietoisella asumisella voi vähentää lämmön kulutusta, mutta kerrostaloasukkailla on rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa kulutukseen, sillä lämmitysjärjestelmän ylläpito on taloyhtiön vastuulla.
Kun vielä ottaa huomioon, että asukkaat antavat herkemmin palautetta liian viileästä kuin liian lämpimästä – onhan ylimääräinen lämpö helppo päästää vaikka ikkunasta vapauteen, jos siltä tuntuu – niin taloyhtiönkin vaikutusmahdollisuudet kulutukseen alkavat äkkiä tuntua pieniltä. Tämä siitäkin huolimatta, että alilämmitystä yleisempi ongelma on ylilämmitys.
Asuinmukavuuden ja kustannusten lisäksi lämmitys vaikuttaa merkittävästi myös hiilidioksidipäästöihin.
ilmastoteko ja paremmat sisäolosuhteet
Ilmastokriisin hillintä on vienyt energia-alan historiansa suurimpaan murrokseen. Energiantuotanto on saatava päästöttömäksi. Mitä nopeammin, sen parempi. Koska päästöjä syntyy jatkuvasti enemmän kuin planeettamme ekosysteemi jaksaa kantaa, on meidän tehtävä päästövähennyksiä mahdollisimman paljon, mahdollisimman pian.
Helenillä on energiantuottajana suuri vastuu hiilineutraalin ja pian sen jälkeen hiilinegatiivisen tulevaisuuden mahdollistajana. Päästöjä voidaan vähentää paitsi lisäämällä päästötöntä tuotantoa myös vähentämällä kulutusta. Kehitämmekin jatkuvasti asiakkaillemme palveluita, jotka tekevät yhteisestä matkastamme puhtaaseen tulevaisuuteen miellyttävämmän.
Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen on vaikuttava, mutta hankalaksi mielletty keino vähentää päästöjä. Lämmittämällä juuri sen verran kuin on tarpeen, ollaan oikealla tiellä niin asuinmukavuuden, ympäristön kuin rakennuksen terveyden näkökulmasta. Oleskelutiloissa tämä tarkoittaa noin 20–21 astetta. Ajoittaisetkin poikkeamat suosituslämpötilasta voivat aiheuttaa tyytymättömyyttä.
Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että myös suosituslämpötilojen pienikin ylitys voi aiheuttaa epämukavuutta. Erityisesti talvella, kun sisäilma on muutenkin suosituksia kuivempi, kuivuu ilma entisestään lämmityksen myötä. Lämpimämpi ilma saattaa näin tuntua jopa hieman vilpoisemmalta.
Viime vuonna esittelimme kerrostaloille ja taloyhtiöille Kiinteistövahdin, joka parantaa nyt jo noin 100 000 kerrostaloasukkaan olosuhteita ja energiatehokkuutta. Kiinteistövahti kertoo kiinteistöhuollolle, isännöitsijälle ja taloyhtiön päättäjille reaaliaikaisesti ja helposti todellisiin olosuhteisiin perustuen sen, miten lämmitysjärjestelmän asetuksia pitäisi muuttaa. Käytännössä tuloksena on paitsi tasaisemmat ja miellyttävät olosuhteet, myös pienempi energialasku. Ja vähemmän päästöjä: tähän päivään mennessä palvelu on vähentänyt päästöjä jo yli kahdentuhannen mannertenvälisen lennon verran!
Mietimme jatkuvasti, miten voisimme tarjota nämä ratkaisut mahdollisimman monelle asiakkaalle. Kiinteistövahti on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa, jotta palvelua olisi helppo käyttää ja se kannustaisi tekemään oikeita toimenpiteitä. Kiinteä kuukausihinnoittelu on myös osoittautunut taloyhtiöille sopivaksi malliksi, kun hankintaan ei sisälly alkuinvestointiin liittyviä riskejä.
Tekoälyä pannuhuoneeseen
Tarkan datan pohjalta jalostettuihin konkreettisiin toimenpidesuosituksiin perustuva ratkaisu on kustannustehokas tapa optimoida kiinteistön lämmitystä. Jotta uuden energia-aikakauden mahdollisuudet olisivat myös äärimmäistä helppoutta tavoittelevien ulottuvilla, toimme tarjolle mahdollisuuden antaa Kiinteistövahdin huolehtia itse myös toimenpiteistä. Automaattinen ohjaus pitää huolen olosuhteiden tasaisuudesta reaaliaikaisesti.
Tekoälypohjainen järjestelmä analysoi herkeämättä olosuhteita rakennuksen sisä- ja ulkopuolelta, tulkitsee sääennustetta ja hienosäätää asetuksia oppien jatkuvasti tekemään entistä parempia korjausliikkeitä. Taustalla on tuhansien kiinteistöjen optimoinnista kasattu datamassa.
Tekoälyllä helppoa energiatehokkuutta
Tekoälystä kohkataan paljon ja odotukset ovat korkealla. Toistaiseksi tekoälyn sovelluskohteet vaikuttanevat eniten kulutuskäyttäytymiseemme ja tiedonsaantiimme.
Energia-alan näkökulmasta potentiaali on valtava. Kun energiajärjestelmä monimutkaistuu tuotannon hajautumisen ja sääriippuvaisuuden myötä, käy kokonaisuuden optimaalinen hallinta ylivoimaiseksi ilman koneiden apua. Koneet ovat parhaimmillaan erinomainen apu monimutkaisten asioiden hallinnassa. Ne saattavat olla jopa korvaamattomia, mutta useimmiten lähinnä helpottavat ihmisten työtä.
Lämmityksestä ja siten asuinolosuhteista, kiinteistön terveydestä ja kulutuksesta huolehtiminen on kiinteistön omistajan tai siihen valtuutetun tahon vastuulla. Lämmönohjauksen luovuttaminen tekoälyn hoidettavaksi toki auttaa mikro-optimoimaan kulutusta ja olosuhteita, mutta ennen kaikkea tekee energiatehokkuudesta huoletonta ja helppoa. Tutustu tarkemmin Kiinteistövahtiin ja ota yhteyttä!