Ympäristöpennillä tuet uusiutuvaa energiaa

Hankkimalla Ympäristöpennin vaikutat uusiutuvan sähköntuotannon lisääntymiseen ja uudenlaisten energiainnovaatioiden kehitykseen Suomessa. Lue lisää millaisia uusiutuvan energian hankkeita tuemme Ympäristöpennin avulla ja tilaa Ympäristöpenni omalle sähkösopimuksellesi.

Tuote ei ole tällä hetkellä myynnissä.

Näin Ympäristöpenni toimii

  • Maksat Ympäristöpennistä 1,71 € kuukaudessa sähkölaskun yhteydessä.
  • Tuplaamme kuukausittain maksamasi summan ja talletamme sen Ympäristöpenni-tilille. Kerrytät siis tilin saldoa joka kuukausi 3,42 €:lla.
  • Käytämme Ympäristöpenni-tilin varat uusiutuvan energian ratkaisujen tukemiseen.
  • Tilaamalla Ympäristöpennin sähkösi alkuperästä 1000 kWh vuodessa on tuulta – noin puolet kerrostalokaksion vuosikulutuksesta.

Ympäristöpennin tukemat hankkeet

Ympäristöpenni-tilille kertyvät varat käytetään lyhentämättömänä hiilidioksidipäästöjä vähentäviin energiainvestointeihin ja uusiutuvien energiatuotantomuotojen käytön lisäämiseen. Ympäristöpenni-varojen käyttöä valvoo energia-alan asiantuntijoista koostuva Ympäristöpenni-raati. Varoja on käytetty viime vuosina erityisesti aurinkoenergiaan liittyviin innovaatioihin.

1.3.2024 Ympäristöpenniasiakkaita on 14 332 kpl ja Ympäristöpenni-tilin saldo on 3 478 004,31€

Alkuvuodesta 2022 tekemässämme kyselyssä saimme 43 upeaa ehdotusta aktiivisilta asiakkailtamme niin siirtolapuutarhojen puutarhajätteiden hyödyntämisestä lämmön tuotannon raaka-aineena kuin lenkkipolkujen valaisemisesta aurinkopaneelien avulla. Raati arvioi eri mahdollisuuksia ja päätyi seuraavien yleishyödyllisten projektin tukemiseen. Tulevia käyttökohteita vuonna 2023–2024 ovat:

Aurinkopuisto Nurmijärvellä

Aurinkovoimala on valmistunut maaliskuun lopulla 2023, ja se tuottaa nyt sähköä.

Kruunuvuoren kausivarasto ja lämpöpumppulaitos

Kruunuvuorenrantaan on rakenteilla kausivarasto ja lämpöpumppulaitos, jossa varastoluolat täytetään kesäisin auringon lämmittämällä merivedellä ja lämpöpumppulaitos hyödyntää meriveteen varastoituneen lämmön talvella alueellisesti Skanskan rakentamien asuintalojen lämmittämiseen.

Älykäs lämmönjakokeskus ja väliottokytkentä

Lämmönjakokeskuksen älyohjaus on suunniteltu optimoimaan energiankulutusta. Kaukolämpöverkoston jäähtymän parantaminen on keino kehittää lämmöntuotannon hyötysuhdetta. Jäähtymää voidaan parantaa kiinteistökohtaisesti esimerkiksi asentamalla lämmönjakokeskus, jossa on väliotollinen kytkentä.

Nuorisojääkenttä

Myllypuron jäähallin uudelle ulkopaikoitusalueelle asennetaan neljä Alfen Eve Single Pro-line -latauslaitetta julkiseen käyttöön. Nuorisojääkenttä Oy toimii nuorison harrastusmahdollisuuksien parantamiseksi ja on voittoa tuottamaton osakeyhtiö

Johanneksen kenttä

Tavoitteena on saavuttaa toimintavarma ja kustannustehokas jäähdytys- ja lauhdutusratkaisu Johanneksen tekojääkentän vedenjäähdytyskoneiston yhteyteen. Ratkaisun avulla hukkalämpöresurssit ohjataan hyötykäyttöön. Ympäristölle huomaamaton ratkaisu täyttää Hiilineutraali Helsinki -päästövähennysohjelman mukaiset hiilineutraaliusarvot

Toteutuneet kohteet

Vuonna 2015 kehitimme Ympäristöpennin avulla täysin uudenlaisen mahdollisuuden jokaiselle ryhtyä aurinkosähkön tuottajaksi: rakensimme Suvilahteen aurinkovoimalan, jonka paneelit ovat asiakkaidemme vuokrattavissa.

Valmistuessaan Suvilahden aurinkovoimala oli Suomen suurin ja kasvatti Suomen verkkoon kytkettyä aurinkosähkötehoa yli 10 prosentilla.

Suvilahden Nimikkopaneelit varattiin loppuun kolmessa päivässä, jonka jälkeen aloitimme Kivikon aurinkovoimalan suunnittelun. Uusin nimikkopaneelivoimala on rakennettu Messukeskuksen katolle, ja olemme luvanneet rakentaa lisää aurinkovoimaloita niin kauan kuin kysyntää Nimikkopaneeleille riittää.

Lue lisää

Ympäristöpennin varoilla tuetaan Lakiakangas 3 -tuulipuiston yhteyteen rakennettavaa sähkövarastoa, jolla pyritään turvaamaan koko Pohjoismaiden energiajärjestelmää.

Lue lisää

Helsinkiin tuotiin viisi aurinkopaneelipenkkiä, joissa voi ladata sähköpyörän tai mobiililaitteen. Penkeissä riittää virtaa silloinkin, kun aurinko ei paista, sillä aurinkopaneelin tuottama sähkö varastoituu akkuun.

Lue lisää

Ympäristöpenni tuki Suomen ensimmäisen vegaanisen grillikioskin siirtymistä aurinkoenergiaan. Jänö sai katolleen kahdeksan aurinkopaneelia, joiden tuottama sähkö riittää kesäisin kioskin ilmastoinnin ja kylmälaitteiden käyttöön.

Lue lisää

Suomen ensimmäinen aurinkopaneelien ja sähkövaraston voimalla toimiva ilmainen sähköpyörän latausasema perustettiin Helsinkiin Katajanokan rantaan vuonna 2018. Latausasemalle on vuonna 2020 toteutettu peruskorjauksia ja keväällä 2021 sen uudeksi sijoituspaikaksi valikoitui Kalasatama.

Lue lisää

Helsingin Herttoniemen kartanolla sijaitseva luomuviljelytila sai Ympäristöpennin avustuksella aurinkopaneelit, joiden tuottamaa sähköä käytetään kesäkahvilan pyörittämiseen.

Ympäristöpennin varoilla tuettiin kahden tuulimyllyn rakentamista Linnanmäen huvipuistoon sekä Suomen Hyötytuuli Oy:n tuulivoimapuiston laajennusta Raahessa.

Ympäristöpenniraati

Energia-alan asiantuntijoista koostuva raati valvoo Ympäristöpennitilin varojen käyttöä.

Hintsa Anu-Elina, Helen Oy, raadin puheenjohtaja
Salomaa-Örri Hannele, Helen Oy
Apajalahti Eeva-Lotta, LUT-yliopisto
Hämäläinen Tomi, Metropolia-ammattikorkeakoulu
Tiainen-Erkkilä Sanna, Helsingin seudun ympäristöpalvelut