Pörssisähkö – aina markkinahintainen

Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin markkinahinnan mukaan. Tämän kautta Pörssisähkön hinta on aina kilpailutettu ja ajan tasalla. Pörssisähkön hinnat ovat tyypillisesti edulliset iltaisin, öisin ja viikonloppuisin, joten omilla kulutustottumuksilla voit suoraan vaikuttaa maksamaasi sähkön hintaan. Seuraavan päivän tuntihinnat ovat tiedossa edeltävänä päivänä kello 15.00 mennessä, joten voit suunnitella tulevan päivän sähkönkulutustasi ennakkoon. Pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva.

Kun valitset Pörssisähkön, maksat sähköstä aina markkinahinnan mukaan. Sopimuksen hinta muodostuu perusmaksusta ja energiahinnasta. Energianhinta muodostuu tunneittain toteutuneen pörssin spot-hinnan ja sähkönkäyttösi perusteella, ja siihen lisätään kulloinkin voimassa oleva marginaali per kWh sekä arvonlisävero.

Pörssisähkö on toimitusvelvollisuustuotteemme.

Spot-hinta
+
0,38 c/kWh
perusmaksu 3,93 €/kk
Spot-hinta
+
0,38 c/kWh
perusmaksu 3,93 €/kk
Spot-hinta
+
0,38 c/kWh
perusmaksu 3,93 €/kk

Pörssisähkö – optimoi sähkölaskusi

Pörssisähkö-sopimuksessa hinta muodostuu energiahinnasta ja sähkösopimuksen perusmaksusta.

Energiahinta muodostuu tunneittain toteutuneesta sähköpörssin tuntihinnasta, johon lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja marginaali. Energiahinta määräytyy jokaiselle vuorokauden tunnille erikseen, joten laskutettava hinta perustuu energiankulutukseesi kyseisen tunnin aikana. Voit omalla sähkönkulutuksellasi vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen hyödyntämällä ne vuorokauden tunnit, jossa energiahinta on alhaisempi.

Sähkösopimuksen perusmaksu on kiinteä kuukausimaksu, joka ei ole riippuvainen sähkönkulutuksen määrästä. Voit tarkistaa voimassa olevan perusmaksun sopimustiedoiltasi, jotka löydät Oma Helen -palvelustamme.

Laskusta näet kuukauden toteutuneen keskihinnan. Kuukaudessa on noin 720 tuntia, joista jokaiselle muodostuu oma hinta. Siksi niitä ei näytetä erikseen laskulla. Keskihinta saadaan, kun painotetaan kuukauden jokaisen tunnin hinta kyseisen tunnin energiankäytöllä.

  • Sopimus: toistaiseksi voimassa
  • Alkuperä: Suomen tuotantojakauman mukainen
  • Hinta: mukailee sähkön spot-hinnan kehitystä tunneittain

Katso sähkön hinnastot ja ehdot

Vinkkejä Pörssisähkön asiakkaille

  • Pörssisähkön avulla voit hyötyä edullisista tuntihinnoista omaa kulutusta optimoimalla. Ajoita paljon energiaa kuluttavat toiminnot, kuten pyykinpesu, saunominen. sähköauton lataus tai sähkölämmitys, mahdollisuuksien mukaan iltoihin, öihin ja viikonloppuihin, jolloin Pörssisähkö on edullisempaa.
  • Selvitä tämänhetkiset kulutustietosi, ja tarkastele tuntikohtaisia kulutustottumuksiasi. Oikeat kulutustiedot auttavat tekemään järkeviä energiatehokkuustoimia, ja jo pienillä toimilla voit vähentää energiankulutusta merkittävästi.
  • Seuraa energiankulutustasi Oma Helen -sovelluksessa ja suunnittele energiankäyttöäsi ennakkoon: seuraavan päivän tuntihinnat näkyvät aina tällä sivulla edeltävänä päivänä kello 15.00 mennessä.

Sähkön hinnan ja kulutuksen seuranta

Sähkölaskustasi näet toteutuneen kulutuksen ja yhteenvedon toteutuneesta hinnasta. Oma Helenissä voit seurata sähkön käyttöäsi jopa tuntitasolla ja hoidat myös helposti sopimustasi koskevan asioinnin tarvittaessa. Palvelu on ilmainen.

Pörssisähkön hinnan määräytyminen

Pörssisähkön energiahinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool Spot) ilmoittamasta Suomen hinta-alueen hinnasta. Tuntihintaan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja marginaali.

Pörssisähkö on hyvä valinta silloin, kun sähkön markkinahinta lähtee voimakkaaseen laskuun esimerkiksi päästöoikeuksien hintojen alentuessa tai vesitilanteen nopeissa muutoksissa. Tällöin muiden sähkötuotteiden hinnat eivät välttämättä reagoi hinnanlaskuun yhtä nopeasti kuin Pörssisähkö.

Päinvastaisessa tilanteessa Pörssisähkön hinnat reagoivat ensimmäisinä ylöspäin. Tämä riski on hyvä tiedostaa.

Pörssisähkö-sopimuksen edellytyksenä on, että käyttöpaikassa sähkö mitataan ja rekisteröidään tunneittain.

Sähköpörssin tuntihinnat tänään

Kaaviossa näytetään Pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool) Suomen aluehinnat. Pörssisähkö-tuotteessa Suomen aluehintoihin lisätään arvonlisävero 24 % ja marginaali. Pörssisähkön marginaali on 0,38 c/kWh.

Sähkön alkuperä

Sähkön alkuperä perustuu Suomessa tuotetun sähkön tuotantojakaumaan, josta on vähennetty alkuperältään varmennettu uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö. 

Sähkön hiilidioksidin ominaispäästö on 235 g/kWh ja käytetyn ydinpolttoaineen määrä 1,4 mg/kWh. Katso myös kaiken myydyn sähkön alkuperä ja ominaispäästöt.

Energiamuoto %
Fossiiliset 41
Ydinvoima 49
Uusiutuvat 10

Katso myös


Tee sähkösopimus

Helenin asiakkaana saat sähköä kaikkialle Suomeen, meillä onkin jo yli 500 000 tyytyväistä asiakasta. Valitse tuotevalikoimastamme sinulle sopivin vaihtoehto.


Markkinahintasähkö

Markkinahintasähkön hinta määräytyy sähkön ajantasaisen markkinahinnan mukaan.


Kodin palvelusopimus

Kodin palvelusopimus on helppo tapa hankkia sähkösopimus – sopimus sisältää laajan kotivakuutuksen. Saat yhdellä sopimuksella hoidettua kodin tärkeät asiat kuntoon.


Kiinteähintainen Perussähkö