Så här går sommarens resor smidigt med elbil – kom ihåg dessa fem tips
Elbilism blir populärare i Finland. I slutet av år 2023 var nästan åtta procent av personbilarna i Finland elbilar, varav 56 procent var helt elektriska. Ska du göra din första längre resa med elbil i sommar? Spara dessa fem tips från en expert när du planerar sommarens höjdpunkt!
Tips 1: Planera med resmålet i fokus
Päivi Linteri är produktutvecklingschef för elektrisk trafik hos Helen, och har flera års erfarenhet av att resa med helt elektriska bilar i hemlandet och annanstans i Europa. Päivis första tips är uppmuntrande: samma lagbundenheter gäller för elbilism som för annan sorts bilism. Du behöver inte resa från laddstation till laddstation.
“Välj ett resmål och en rutt som du normalt skulle ha valt. Särskilt i nya bilar har batterier stor kapacitet och det finns många laddstationer i Finland. I Norra och Östra Finland finns det dock ställvis färre laddstationer, men detsamma gäller bensinmackar.”
Tips 2: Lär känna din bil
När man ger sig av till ett nytt resmål är det bra att känna till sitt fordon. Likt bilar med förbränningsmotor är elbilens förbrukning större på motorvägen än på landsvägen. Det är centralt att veta räckvidden, alltså hur långt man kan åka med ett fullt batteri i olika förhållanden. När man vet räckvidden är det lätt att välja laddstationer längs rutten, vägleder Päivi.
Bilens laddningskapacitet är också bra att känna till. I det verkliga livet kan kapaciteten avvika från det som tillverkaren meddelat. Eftersom bilen ofta laddas vid stationer med högeffektsladdning, bestäms pausernas längd av bilens verkliga maximala laddningskapacitet.
Päivi uppmuntrar att åka till Lappland, skärgården och utomlands med en bil som man känner till väl. Hos nya bilar är räckvidden vanligtvis kring 400 kilometer, medan till exempel Skärgårdens ringväg är kortare än 200 kilometer. Bland resmål i utlandet rekommenderar Päivi särskilt Norge, som är en föregångare inom elbilism.
Tips 3: Dra nytta av diskussionsforum
Sitt eget fordon lär man känna genom att köra, men vad om man kör en hyr- eller bilpoolsbil?
“Man vågar nog resa med elbil, även om man inte har egen erfarenhet av allt. Elbilister deltar aktivt i forum på webben”, belyser Päivi.
På Facebook finns allmänna diskussionsgrupper och grupper för varje bilmärke. I dem delas praktisk information om bilism i nordliga förhållanden samt tips vid problemsituationer.
Grupperna kan vara till stor hjälp, men Päivi råder att använda det egna förnuft: det är privatpersoner som delar informationen. Officiella bruksanvisningar och teknisk information finns på tillverkarnas egna kanaler. Teknisk information finns även på webbplatsen ev-database.org.
Tips 4: Laddningsnätverket är gemensamt – håll koll på laddningsetiketten
Det är allas fördel att man följer laddningsetiketten, särskilt under semestertider då många reser långa sträckor med bil.
På laddstationerna finns ofta både stationer för normal och högeffektsladdning. Pauserna drar inte ut på tiden om man inte laddar batterierna helt fulla på stationer för högeffektsladdning. När batteriet nått till exempel 80 procent laddningsgrad är det artigt att fortsätta resan eller flytta bilen till en normal laddstation.
Päivi uppmuntrar till att föredra sådan logi där man kan ladda elbilen. Då kan resan planeras enligt att batteriet laddats fullt under natten.
Tips 5: Ta kontroll över apparna!
Urvalet av laddningsappar för elbilar kan kännas överväldigande, men när man tagit i bruk dem är de lätta att använda. Före du kommer till laddstationen är det bra att försäkra dig om att appen är klar att användas och att betalkortets uppgifter är uppdaterade.
Resan kan också underlättas med ruttplaneringsappar, såsom A Better Route Planner, tipsar Päivi. Appen bestämmer optimal körrutt enligt bilens räckvidd, genomsnittliga förbrukning och laddningskapacitet.
Päivi uppmuntrar också till att bekanta sig med laddkartor. En av dem är Helens pinfärska Helen Laddning, som visar information i realtid för över 700 offentliga Helen-laddstationer som betjänar elbilister samt kontaktuppgifter till en 24/7 kundtjänst. Helen Laddning är en del av appen Oma Helen. Den har ingen månadsavgift, så du betalar endast för faktiska laddningar.