Artikkeli / 24.6.2024

Näillä vinkeillä kesän reissut taittuvat helposti sähköautolla – ota talteen viisi vinkkiä

Sähköautoilu kasvattaa suosiotaan Suomessa. Vuoden 2023 lopussa Suomen henkilöautokannasta lähes kahdeksan prosenttia oli sähköautoja, joista täyssähköautojen osuus oli 56 prosenttia. Lähdetkö tänä kesänä ensimmäiselle pidemmälle matkalle sähköautolla? Ota nämä asiantuntijan vinkit talteen kesän kohokohtaa suunnitellessasi!

Vinkki 1: Suunnittele matkakohde edellä  

Päivi Linteri on Helenin sähköisen liikenteen tuotekehityspäällikkö, jolla on vuosien kokemus täyssähköautolla matkustamisesta kotimaassa ja muualla Euroopassa. Päivin ensimmäinen vinkki on rohkaiseva: sähköautoilussa pätevät samat lainalaisuudet kuin muussakin autoilussa. Matkaa ei tarvitse tehdä laturilta laturille.  

– Valitse kohde ja reitti, jotka normaalistikin valitsisit. Etenkin uudemmissa autoissa on isot akut ja Suomessa paljon latauspisteitä. Pohjois- ja Itä-Suomessa latauspaikkoja on toki paikoin vähemmän, mutta sama pätee tankkausasemiinkin.

 

Vinkki 2: Tunne auto  

Uuteen kohteeseen lähtiessä on hyvä tuntea oma menopeli. Polttomoottoriautojen tapaan sähköauton kulutus on suurempaa moottoritiellä kuin maantiellä. Olennaista on tietää kantama eli täydellä akulla eri olosuhteissa saavutettavissa olevan matkan pituus. Se mielessä valitun reitin varrelta on helppo valita latauspaikat, Päivi opastaa.  

Myös auton lataustehon tuntemisesta on hyötyä. Tosielämän teho voi poiketa auton valmistajan ilmoittamasta. Koska tien päällä autoa ladataan usein suurteholatauspisteillä, oman auton todellinen enimmäislatausteho määrittää latauspysähdysten keston.  

Tutuksi tulleella autolla Päivi kannustaa lähtemään rohkeasti myös Lappiin, saaristoon ja Suomen ulkopuolellekin. Uusissa autoissa kantama on tyypillisesti 400 kilometrin luokkaa, kun esimerkiksi Turun saariston rengastien pituus on alle 200 kilometriä. Ulkomaan kohteista Päivi suosittelee erityisesti Norjaa, joka on sähköautoilun edelläkävijämaa.  

 

Vinkki 3: Hyödynnä keskustelufoorumit  

Oma ajoneuvo tulee tutuksi ajamalla, mutta entä jos käytössä on vuokra- tai yhteiskäyttöauto?   

– Reissuun uskaltaa kyllä lähteä, vaikka tieto ei olisikaan aivan omakohtaista. Sähköautoilijoilla on netissä aktiivinen keskusteluyhteisö, Päivi valottaa.  

Facebookista löytyy kullekin automerkille omia ja yleisempiä keskusteluryhmiä. Niissä jaetaan käytännön tietoa autoilusta pohjoisissa olosuhteissa sekä vinkkejä ongelmatilanteisiin.  

Ryhmistä voi olla suuri apu, mutta Päivi neuvoo käyttämään omaa harkintaa: tieto on yksityishenkilöiden jakamaa. Viralliset käyttöohjeet ja tekniset tiedot löytyvät valmistajien omista kanavista. Teknistä tietoa löytyy myös ev-database.org-sivustolta.  

 

Vinkki 4: Latausverkosto on yhteinen – tunne latausetiketti  

Latausetiketin noudattaminen on kaikkien etu etenkin kesälomakautena, kun pitkiä automatkoja tekeviä on paljon liikenteessä.  

Latauspaikoilta löytyy usein sekä perus- että suurteholatauspiste. Pitstopit eivät veny tarpeettomasti, kun akkuja ei ladata suurteholatauspisteillä aivan täyteen. Esimerkiksi 80 prosenttiin pääsemisen jälkeen on kohteliasta jatkaa matkaa tai siirtää auto peruslatauspisteelle.

Päivi kehottaa suosimaan majoituspaikkoja, joissa sähköauton lataus onnistuu. Tällöin matkanteon perusta on yön aikana täyteen ladattu akku.  

 

Vinkki 5: Sovellukset haltuun!  

Sähköauton lataussovellusten kirjo saattaa tuskastuttaa, mutta kerran tehdyn käyttöönoton jälkeen niiden käyttö on vaivatonta. Ennen latauspisteelle saapumista voi vielä varmistaa, että sovellus on käyttövalmiudessa ja että maksukortin tiedot ovat ajan tasalla.  

Matkantekoa helpottavat myös reittisuunnittelusovellukset, kuten A Better Route Planner, Päivi vinkkaa. Sovellus määrittää optimaalisen ajoreitin huomioiden auton kantaman, keskimääräisen kulutuksen ja lataustehon.  

Päivi kannustaa tutustumaan myös latauskarttoihin. Yksi niistä on Helenin uunituore Helen Lataus, joka näyttää yli 700 sähköautoilijaa palvelevan julkisen Helen-latauspisteen reaaliaikaiset tiedot sekä ympärivuorokautisen asiakaspalvelun yhteystiedot. Helen Lataus toimii osana Oma Helen -sovellusta. Se on kuukausimaksuton, joten maksat vain toteutuneista latauksista.

Lue lisää aiheesta

Sähköinen liikenne