Avtalsvillkoren– Tidsbunden Valtti-el Företag
Sammandrag av avtalsvillkoren
- Avtalet är tidsbundet och i kraft den tid som anges i avtalsbekräftelsen.
- Energipris består av en fast komponent samt en förbrukningsinverkan som grundar sig på tidpunkten för förbrukningen.
- Efter att tidsfristen gått ut fortsätter avtalet som en ny tidsbunden period om man inte avtalar om en ändring i avtalet.
- De exakta prisuppgifterna samt uppgifterna om avtalets giltighetstid finns i avtalsbekräftelsen.
Den el som levereras på grundval av detta avtal är en mix som producerats med förnybar energi, kärnkraft och fossila bränslen enligt produktionsmixen i Finland.
1. AVTALSTID
Tidsbunden Valtti-el Företag avtalet gäller den tid som anges i avtalsbekräftelsen. Efter att tidsfristen gått ut fortsätter avtalet som en ny tidsbunden period om man inte avtalar om en ändring i avtalet. Kunden får ett meddelande om det nya priset cirka fyra månader före den nya tidsbundna avtalsperioden börjar. Avtalet fortsätter som en ny, tidsbunden period om kunden inte kommer överens om en ändring i avtalet med Helen inom två veckor från meddelandets datum.
Om förbrukningsplatsen ändras till en annan, till exempel på grund av att kunden flyttar, avtalar man om överföringen av avtalet till kundens nya address.
2. ELPRIS
Priset i Tidsbunden Valtti-el Företag avtalet består av tre priskomponenter: 1) ett fast elenergipris (c/kWh) som avtalats för avtalsperioden, 2) en priskomponent (c/kWh, nedan förbrukningsinverkan) som bestäms på grundval av förbrukningstidpunkterna samt 3) en månatlig grundavgift. Faktureringspriset för el består av en fast priskomponent c/kWh (1), till vilken läggs förbrukningsverkan c/kWh (2) som realiseras månadsvis, specifik för användningsplatsen. Faktureringspriset för elenergin kan dock inte vara negativt.
Förbrukningsinverkan beskrivs närmare nedan. De realiserade faktureringspriserna finns i Yritys Helen online tjänsten. Kundens samtycke till att börja använda Yritys Helen är en förutsättning för att ett Tidsbunden Valtti-el Företag avtal ska uppkomma. Säljaren krediterar eller debiterar förbrukningsinverkan för det enskilda eldriftsstället kalendermånadsvis.
Förbrukningsinverkan bestäms utifrån den nordiska elbörsens (Nord Pool AS) timpris för prisområde Finland (Elspot) samt kundens förbrukning timme för timme. Som beräkningsperiod används en kalendermånad. Om kundens avtal börjar eller upphör mitt under en kalendermånad, används vid beräkningen av priset den del av kalendermånaden då kunden har haft ett gällande Tidsbunden Valtti-el Företag avtal. Kundens förbrukningsviktade medelpris (A) grundar sig då på elförbrukningen och timpriset under de dagar då avtalet var i kraft och på medelpriset på elbörsen för hela faktureringsperioden (B).
Den månatliga förbrukningsinverkan beräknas som:
(A-B) / E = c/kWh, där
A = de sammanräknade produkterna av elförbrukningen (kWh) och timpriset på börsel (c/kWh) för varje enskild timme
B = Månadens elförbrukning (kWh) x det oviktade månadsmedelvärdet för börsel (c/kWh)
E = Månadens elförbrukning (kWh)
A = Förbrukningen under en timme multipliceras med spotpriset för samma timme, varefter dessa produkter för månadens alla timmar räknas ihop. På så sätt kan varje enskild timmes inverkan beaktas för hela månaden, eftersom förbrukningen och spotpriset som bestäms på marknaden varierar kraftigt under olika timmar.
B = Elförbrukningen under hela månaden räknas ihop och multipliceras med samma månads månadsmedelvärde för spotpriset. På så sätt kan man räkna ut vilket priset för den totala förbrukningen skulle vara enligt medelvärdet för spotpriset.
(A-B) = När B subtraheras från A ser man hur förbrukningen under billiga ochdyra timmar förhåller sig till medelvärdet. Värdet blir antingen negativt, vilket minskar räkningen, eller positivt, vilket ökar räkningen, beroende på om en större del av månadsförbrukningen har förbrukats under en billigare eller dyrare timme jämfört med medelvärdet för hela månaden. Ju mer av månadens förbrukning som kan styras till billiga timmar, desto mer kommer man under månadsmedelvärdet.
(A-B) / E = Till sist ställs det beräknade värdet A-B i relation till förbrukningen genom att dividera det med månadens förbrukning. På så sätt erhålls förbrukningsinverkan, det vill säga värdet i c/kWh. Enkelt uttryckt är det alltså fråga om att jämföra timpriserna för den egna förbrukningen med månadsmedelvärdet för spotpriset.
3. ÄNDRINGAR I AVTALSVILLKOREN OCH PRISERNA
Inverkan av skatter, offentliga avgifter och andra härmed jämförbara avgifter på elpriserna beaktas med omedelbar verkan när de trätt i kraft. Elförsäljaren meddelar kunden i Yritys Helen eller via e-post eller textmeddelande om dessas inverkan på prissättningen så snart som möjligt efter att ha fått kännedom om ändringen.
Inverkan på elpriserna av en ändring av Fingrids volymavgift för produktion och förbrukning beaktas med omedelbar verkan när ändringen trätt i kraft. Elförsäljaren meddelar kunden om ändringens inverkan på prissättningen så snart som möjligt efter att ha fått kännedom om ändringen. Fingrids vid var tid gällande volymavgift för produktion och förbrukning finns på adressen https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/tasepalvelut/maksut/.
4. ÖVRIGA VILLKOR
Avtalet är avsett för företagskunder till förbrukningsplats vars årliga elförbrukning är högst 500 000 kWh per år. Helen förbehåller sig rätten att omedelbart säga upp kontraktet om villkoret angående årliga förbrukning inte uppfylls.