Nyhet / 8.11.2013

Ladda mobiltelefonen med elcykel

Eleverna i Maatullin ala-aste kan nu ladda sin mobil med egen muskelkraft. Helsingfors Energi skänkte en motionscykel till skolan, efter att först ha byggt om cykeln på kraftverkets maskinverkstad så att den kan producera el.

Maatullin ala-aste, en lågstadieskola som varit duktig på att spara energi, belönades i fjol med Helsingfors Energis Energibonus-pris. Skolan planerade att använda prispengarna till en motionscykel som kan producera el. På Helsingfors Energi konstaterade man att de gamla spinningcyklarna från gymmet bra skulle kunna återanvändas, och sedan byggde man en elcykel på Hanaholmens maskinverkstad.


På verkstaden monterades en generator på cykelns kedjor. Till generatorn kan man via en usb-kabel ansluta en mobiltelefon eller en pekplatta som laddas när man trampar, eller t.ex. en lampa som lyser starkare ju hårdare man trampar.

- Läraren och eleverna var eld och lågor över elcykeln. När jag frågade hur många som vill testa cykeln räckte nästan alla 300 elever upp handen, berättar miljöexpert Pirjo Jantunen som överlämnade cykeln till skolan.

- När man trampar på cykeln blir det konkret att det inte är alldeles enkelt att producera energi och att det därför lönar sig att vara sparsam med energi. Man måste trampa på ordentligt för att cykeln ska ladda mobilen, säger Jantunen.

Den andra elcykeln som byggdes på Helsingfors Energi placeras i Företagsbyn på Tekniska museet till glädje för skolelever, och den tredje kommer att användas vid evenemang och mässor.


Video:
Vili Tuittu från årskurs 5b i Maatullin ala-aste trampar el: http://helen.mediabank.fi/fi/material/download/30823

Läs mer om ämnet

Klimatneutralitet