Uutinen / 7.11.2013

Sähköpyörällä kännykän akku täyteen

Maatullin ala-asteen oppilaat voivat nyt ladata kännykkänsä omalla lihasvoimallaan. Helsingin Energia lahjoitti koululle voimalaitoksen konepajalla työstetyn, sähköä tuottavan kuntopyörän.

Energiansäästössä ansioituneelle Maatullin ala-asteelle myönnettiin viime keväänä Helsingin Energian Energiabonus-palkinto, ja koulu suunnitteli ostavansa palkintorahoilla sähköä tuottavan kuntopyörän. Helsingin Energiassa todettiin, että vanhoja kuntosalilla olleita spinning-pyöriä voisi hyvin kierrättää uuteen käyttöön, ja niinpä sähköpyörä syntyi konepajalla Hanasaaressa.

Pyörän ketjuihin kiinnitettiin konepajalla laturi. Siihen voi yhdistää usb-johdolla kännykän tai tabletin, joka poljettaessa latautuu, tai vaikka lampun, joka loistaa sitä kirkkaammin mitä kovempaa polkee.
- Opettaja ja oppilaat olivat aivan innoissaan sähköpyörästä. Kun kysyin, kuinka moni haluaa kokeilla pyörää, miltei kaikki 300 oppilasta nostivat kätensä ylös, pyörän koululle luovuttanut ympäristöasiantuntija Pirjo Jantunen kuvailee.

- Pyörän polkemisessa konkretisoituu se, että energiaa ei ole ihan helppo tehdä, ja siksi sitä kannattaa säästää. Pyörää joutuu polkemaan ihan tosissaan, jotta sillä saa kännykän ladattua, Jantunen kertoo.
Toinen Helsingin Energiassa työstetty sähköpyörä viedään koululaisten iloksi Yrityskylään Tekniikan museoon ja kolmas otetaan tapahtuma- ja messukäyttöön.

Lisätietoja:
Ympäristöasiantuntija Pirjo Jantunen, Helsingin Energia, puh. 0403360565
Huoltopäällikkö Jouni Tahvanainen, Helsingin Energia, puh. 050 3648821
Luokanopettaja Sini Mustaniemi, Maatullin ala-asteen koulu, puh. 09 310 82 833
 
Video:
Maatullin ala-asteen 5b-luokan oppilas Vili Tuittu polkee sähköä: http://helen.mediabank.fi/fi/material/download/30823

Lue lisää aiheesta

Hiilineutraalisuus