Nyhet / 24.11.2014

Portalen i Viksbacka utsågs till Årets stålkonstruktion

Finska Stålkonstruktionsföreningen (Teräsrakenneyhdistys) har utsett årets stålkonstruktion 2014. Priset gick till Helen Elnät Ab:s 110 kV portal i Viksbacka. Den prisbelönta stålkonstruktionen anses vara ett lysande bevis på att det går att bygga vacker infrastruktur.

Portalen är cirka 9 meter bred, 55 meter lång och 15 meter hög. Stålvikten är cirka 70 ton. Portalens granna färg kontrasterar mot ställverksbyggnadens återhållsamma utseende.

Portalen är en del av en större helhet där det öppna 110 kV ställverket i Viksbacka som närmar sig slutet av sin tekniska livslängd ersätts med en ny ställverksbyggnad som uppförs alldeles invid Lahtisleden. Ställverket i Viksbacka är en central knutpunkt för elöverföringen i Helsingfors.
Ställverket med inkommande och utgående luftledningar ligger på en central och synlig plats vid Lahtisleden. Därför valde man att satsa på en designad portal. Helen Elnät Ab har tidigare låtit bygga de fem designstolparna (Anttis fotsteg) som står i havsområdet utanför Tölö och har designats av Antti Nurmesniemi. I år uppmuntrades stadsborna att via kampanjen #meidänHelsinki vara med och ställa ut foton med Helsingforsmotiv på elskåpen.

– Vi vill för vår del bidra till att på de utvalda platserna förbättra stadsbilden i Helsingfors, som elnätskonstruktionerna är en väsentlig del av, säger VD Risto Harjanne på Helen Elnät Ab.


Stålkonstruktionspriset är ett prestigefyllt pris i arkitekt- och byggbranschen. Portalen i Viksbacka är designad av Arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co Oy och för konstruktionsplaneringen och utförandet står Eltel Networks Oy. Sweco Rakennetekniikka har haft en betydande roll vid konstruktionsplaneringen. Stolpdelarna har tillverkats av HögforsSteka Oy.
Senare kommer det att ordnas en namntävling om portalens namn.