Nyhet / 21.4.2015

Energibonus till Pihkapuisto lågstadie skola

Eleverna i Pihkapuisto lågstadie skola inspirerar hela skolan att vara med och hålla koll på energiförbrukningen. De kommer också att bedriva energispionage.Skolan fick Helens Energibonus-pris.

Energibonus är ett uppmuntringspris på 2 000 euro som Helen årligen delar ut för att utveckla miljöverksamheten i skolorna i Helsingfors. Syftet är att sporra ungdomar att komma med idéer till projekt som främjar hållbar utveckling och energisparande. Priset delades nu ut för tolfte gången.

Årets Energibonus går till Pihkapuisto lågstadie skola.

 - Prismotiveringen är förutom ett bra miljöarbete att hela skolan engagerats i att främja energisparande via en tecknad serie, och att det har blivit en del av skolans vardag att hålla koll på energiförbrukningen, säger miljöexpert Pirjo Jantunen på Helen.

 Skolans elever utformade sin ansökan som en tecknad serie.

- Det här inspirerade dem också att göra fler avsnitt av serien, berättar Milja Collins som är klasslärare i skolan.

Energispionage och en egen energisparvecka

I sin ansökan berättar eleverna att tjänsten Sävel Plus är en nyhet för skolan och att energisparveckan i skolan tar sikte på att alla klasser ska lära sig hålla koll på skolans energiförbrukning via tjänsten. Dessutom visar eleverna i miljögruppen med hjälp av trafikljus vartåt energiförbrukningen är på väg. Eleverna i miljögruppen bedriver energispionage för att övervaka energianvändningen i klasserna (belysning, elapparater, temperatur, sortering osv.). Man har använt belysningsmätare för att kontrollera hur mycket ljus som behövs i klassrummen och tillämpar de belysningsanvisningar som utarbetats på basis av kontrollen.