Sähköä säästyy huone kerrallaan
Paloheinäläinen Teijo Perilä laski sähkölämmitteisen kotinsa vuosittaista energiankulutusta 20 000 kilowatista 11 200 kilowattiin muutamassa vuodessa.
Tärkein keino sähkölaskun pienentämiseen oli huonekohtainen lämmitys. Perilän kotona jokaisessa huoneessa pidetään yllä sellaista alinta mahdollista lämpötilaa, joka tuntuu vielä mukavalta.
”Missään nimessä ei kotonaan tarvitse palella, vaan sopivan lämpötilan pitäisi olla juuri sen rajan yläpuolella, että tuntuu vielä mukavalta”, Perilä kertoo.
Perilän ja hänen vaimonsa asuttamassa 120 neliöisessä rivitaloasunnossa olisi tilaa useammallekin. Tyhjänä pysyviä ja harvoin käytössä olevia huoneita Perilät eivät lämmitä kuin tarpeen tullen, ja varaava takka on ahkerassa käytössä. Myös kylpyhuoneen lattialämmityksen säätely vähensi lämmityskuluja roimasti.
”Kylpyhuoneen lattialämmitys hohkaa useassa kodissa täysillä ympäri vuorokauden, vaikka huone on käytössä korkeintaan pari tuntia päivässä. Kuten muissakaan huoneissa, ei pesutiloissakaan lämmitystä kannata pitää kuin alimmalla mahdollisella mukavuusasteella. Myös ajastettava termostaatti on hyvä ratkaisu lattialämmitykseen”, Perilä vinkkaa.
Toinen selvä säästökohde Perilöillä on käyttövesivaraajan lämmönsäätely. Aiempi 85 asteinen säätö vaihtui 60 asteeseen, kun Perilä huomasi, että varaajan vesi senkin lämpöisenä riittää hyvin kahdelle hengelle.
Perilällä on kotonaan 25 sähkömittaria, joiden avulla hän pysty seuraamaan sähkönkulutustaan tarkasti.
”Tieto oman sähkön kulutuksesta ja sen rakenteesta on tärkeää, kun lähtee miettimään toimenpiteitä. Vähemmilläkin mittareilla tosin pärjää vallan mainiosti.”
Teijo Perilän koti on Helsingin Energian pilottiasuntona Motivan ja Suomen Energiateollisuus ry:n Elvari-ohjelmassa.
Teksti: Linda Pynnönen
Kuvat: Katri Tamminen
Helen-lehti 1/2014