Kestävä lämmöntuotanto vaatii Helsingiltä rohkeutta ja riskinottoa
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sai idean Helsinki Energy Challengeen New Yorkista. Helsingin lämmöntuotanto ilman kivihiiltä on suuri, mutta ratkaistavissa oleva haaste, joka vaatii innovaatioita ja hallittuja riskejä.
Pormestari Jan Vapaavuoren ideoiman Helsinki Energy Challenge (HEC) kilpailun voittaja julkistetaan maaliskuussa 2021.
Alun perin Helsingin tulevaisuuden lämmöntuotantoa lähti ratkomaan 252 tiimiä 35 eri maasta. Finaaliin valittiin kymmenen ehdotusta, joita on ollut kehittämässä yhteensä 85 eri alojen asiantuntijaa.
Vapaavuori on haastekilpailun kulkuun hyvin tyytyväinen.
”Olen kuullut kilpailun avulla syntyneistä tiimeistä, jotka eivät valikoituneet finaaliin, mutta jotka ovat joka tapauksessa jatkaneet yhteistyötä ja ratkaisujen kehittämistä muiden kaupunkien tarpeisiin. Kilpailun yhteydessä on syntynyt myös uutta suomalaisten ja kansainvälisten osaajien yhteistyötä.”
Näkyvyyttä yli miljoonan euron arvosta
Konkreettinen idea nimenomaan haastekilpailusta sai inspiraation New Yorkista. Helsingin kaupunki oli juuri aloittanut strategisen yhteistyön New Yorkin kaupungin kanssa. New Yorkissa challenge-mallia oli käytetty vastaavien ongelmien ratkomiseen ja innovaatioiden herättelyyn.
”Ymmärsimme, että Helsingin lämmöntuotannon ratkaiseminen kestävällä tavalla vaatisi maailmanlaajuista panostusta ja aivan uudenlaista ajattelutapaa. Miksi emme siis kysyisi ratkaisuehdotuksia koko maailmalta? Itse haaste on tulevien sukupolvien kannalta niin merkittävä, että olimme valmiita ottamaan riskin, joka uusiin menettelytapoihin totta kai aina sisältyy.”
Kilpailu on myös poikinut paljon kansainvälistä huomiota. Helsingin kumppaneina kilpailussa on tunnettuja tahoja, kuten World Economic Forum ja Bloomberg Philantrophies, sekä useita kaupunkeja.
”HEC:in myötä Helsinki on saanut jo varmasti yli miljoonan euron edestä positiivista näkyvyyttä ja hyvää PR:ää asiassa, jonka kaikki maailman johtavat kaupungit haluavat ratkaista parhaalla mahdollisella reseptillä. Ja mikä tärkeintä, kilpailu on osaltaan osoittanut, että kaikki tekniset ratkaisut hiilestä luopumiseen ovat olemassa.”
Helsinki energiamurroksen suunnannäyttäjänä
Koska lämmöntuotanto on Helsingissä akuutti kysymys, on kaupungilla mahdollisuus näyttää suuntaa energiantuotannon murroksessa myös laajemmin. Vapaavuori kertoo, että aiheen tiimoilta käydyssä keskustelussa kansainvälisten tahojen kanssa on korostunut se, miten energiamurros ja ilmastonmuutoksen vastainen taistelu vaativat rohkeita päätöksiä ja poikkeuksellisia lähestymistapoja, riskinottoa ja kunnianhimoa.
”Sekä ehdottomasti kaupunkien kansainvälistä yhteistyötä ja tiedon jakamista.”
Kyse ei ole pelkästään uusista tavoista tuottaa energiaa, vaan murros ulottuu myös liiketoimintalogiikkaan. Energiantuotantotapojen monipuolistuessa myös kulutuspuolen ratkaisujen rooli kasvaa.
”Myös Helenin rooli Helsingin energiatulevaisuudessa tulee olemaan keskeinen, mutta osaksi rooli riippuu Helenin omasta ketteryydestä ja rohkeudesta tarttua tulevaisuuden mahdollisuuksiin.”