Helen ja DNA tuovat datakeskuksen hukkalämmöt kaukolämpöverkon hyötykäyttöön
Helen Oy ja DNA Oy ovat sopineet laitetilan jäähdytysratkaisun hyödyntämisestä hukkalämmön keräämiseksi Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevasta konesalista. Uuden jäähdytysratkaisun avulla kerätty lämpöenergia siirtyy Helenin kaukolämpöverkkoon, ja se riittää jopa 500 kerrostaloasunnon lämmittämiseen vuosittain.
DNA:n laitetilaan asennetaan tehokas lämpöpumppu, joka parantaa energiatehokkuutta ja varmistaa laitetilan toiminnan luotettavuuden. Lämpöpumpun käyttöönotto on suunniteltu kesään 2025 mennessä.
- Yhteistyö DNA:n kanssa tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden lisätä kierrätetyn lämmön määrää asiakkaillemme hyödyntämällä energia-alustaamme. Tämä teknologinen edistysaskel ei ainoastaan edistä energiatehokkuutta, vaan myös tukee Helenin tavoitetta hiilineutraalista ja polttamattomasta energiantuotannosta vahvistaen samalla asemaamme energia-alan suunnannäyttäjänä, kertoo Helenin yritysten hukkalämpöratkaisuiden liiketoimintavastaava Henrietta Lahti.
Konesalin valjastaminen lämmöntuotantoon asettaa sille tiettyjä reunaehtoja. Laitetilan on oltava riittävän suuri kattaakseen lämmöntuotannon tarpeet ja konesalin on sijaittava kaukolämpöverkon ulottuvilla, mikä on investoinnin suuruuden ja kokonaishyödyn kannalta tärkeää. DNA:n Pitäjänmäellä sijaitseva laitetila täyttää nämä kriteerit erinomaisesti.
- Tämä teknologinen edistysaskel ei ainoastaan edistä energiatehokkuutta, vaan myös tukee kestävää kehitystä ja vahvistaa DNA:n asemaa ympäristötietoisena toimijana. Operaattorina energiantehokkuuden jatkuva parantaminen on oman ilmastotyömme kannalta yksi keskeisimpiä tekijöitä datan tarpeen yhä kasvaessa. Laitetilamme energiatehokkuuden parantamiseksi on erityisen hienoa, että ratkaisun myötä jäähdytyksestä saadaan siirrettyä energiaa myös muuhun käyttöön, DNA:n laitetiloista vastaava osastopäällikkö Kari Alatalo toteaa.
Laitetilan infrastruktuurissa tehdään useita muutoksia lämpöpumpun asentamiseksi ja lämpöpumpun tuomaa energiatehokkuutta seurataan ja mitataan tarkasti, sen toiminnallisten ja taloudellisten hyötyjen varmistamiseksi. Pilottiprojektista kertyneiden kokemusten pohjalta arvioidaan myös lämpöpumpputeknologian käytön laajentamisen edellytyksiä.