Spot-sähkö – pörssisähköä yrityksille ja taloyhtiöille

Spot-sähkön hinta määräytyy sähköpörssin markkinahinnan perusteella. Se sopii hyvin yrityksellesi tai taloyhtiöönne, jos pystytte säätelemään sähkönkäyttöäsi ja olet valmis seuraamaan sähköpörssin spot-hintoja. Sopimuksen hinta muodostuu perusmaksusta ja energiahinnasta. Spot-sähkö on toimitusvelvollisuustuotteemme.

Kenelle sopii?

Kun olette valmiita säätelemään yrityksesi tai taloyhtiönne sähkönkäyttöä ja seuraamaan sähkön hinnan muutoksia.

Spot-sähkö on hyvä valinta silloin, kun sähkön markkinahinta lähtee voimakkaaseen laskuun esimerkiksi päästöoikeuksien hintojen alentuessa tai vesitilanteen nopeissa muutoksissa. Tällöin muiden sähkötuotteiden hinnat eivät välttämättä reagoi hinnanlaskuun yhtä nopeasti kuin Spot-sähkö. Päinvastaisessa tilanteessa pörssisähkösopimuksen hinnat reagoivat ensimmäisinä ylöspäin. Tämä riski on hyvä tiedostaa.

Voit seurata sähkön käyttöä ja sen kustannuksia asiointipalvelussamme. Näet palvelussa vertailun siitä, oletko onnistunut omalla käytölläsi säästämään esimerkiksi tasahintaiseen sähköön verrattuna.

Miten hinta muodostuu?

Sähkönhinta muodostuu tunneittain toteutuneen pörssihinnan ja sähkönkäytön perusteella. Sopimuksen hinta muodostuu perusmaksusta ja energiahinnasta. Yrityshinnat ovat arvonlisäverottomia (ALV 0 %).

Laskusta näet kuukauden toteutuneen keskihinnan. Kuukaudessa on noin 720 tuntia, joista jokaiselle muodostuu oma hinta. Siksi niitä ei näytetä erikseen laskulla. Keskihinta saadaan, kun painotetaan kuukauden jokaisen tunnin hinta kyseisen tunnin energiankäytöllä.

Mikäli yrityksen sähkön käyttöä ei mitata ja rekisteröidä tunneittain, sähkön kuukausittainen hinta lasketaan käyttäen Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksessä n:o 491 määriteltyä ryhmä 3:n tyyppikuormituskäyrää.

Spot-sähkö

Fiksu valinta yritykselle, kun arvostat sähkön hinnan sitomista suoraan sähkön markkinahintaan. Esim. vuoden 2022 toteutunut sähköpörssin spot-keskihinta ilman marginaalia oli 15,40 c/kWh (alv 0 %).
Spot-hinta +
0,31 c/kWh
Perusmaksu 5,00 €/kk
Tilaa nyt

Sähkön alkuperä

Sähkön alkuperä perustuu Suomessa tuotetun sähkön tuotantojakaumaan, josta on vähennetty alkuperältään varmennettu uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö. 

Sähkön hiilidioksidin ominaispäästö on 235 g/kWh ja käytetyn ydinpolttoaineen määrä 1,4 mg/kWh. Katso myös kaiken myydyn sähkön alkuperä ja ominaispäästöt.

Energiamuoto %
Fossiiliset 41
Ydinvoima 49
Uusiutuvat 10

Katso myös


Sähkötuotteet suuryrityksille

Helenin salkunhallinta, markkinahintainen sähköä ja kiinteähintaiset sopimukset yrityksille.


Sähköauton lataus yrityksille

Sähköautoilun mahdollistaminen on kannanotto ekologisen liikkumisen puolesta ja merkki edelläkävijyydestä. Sekä työntekijät että asiakkaat arvostavat sähköauton latausmahdollisuutta.


Sähkösopimus pienyritykselle

Sopiva sähkösopimus yritykselle, jonka sähkökäyttö on alle 300 000 kWh vuodessa.