• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Sähkö

Off-Grid tulee energiamaailmaan

  • Teksti: Samuli Kotilainen
  • Kuvat:
  • 2016-12-19

Tulevaisuuden näkijä Ilkka Halava: Edessämme on sarja valtavia muutoksia. Samalla syntyy uudenlaisia mahdollisuuksia.

Kuka? Ilkka Halava, tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja, Prime Frontierin ja Future Worksin toimitusjohtaja. Halava auttaa organisaatioita soveltamaan tulevaisuustietoa siten, että ne voivat rakentaa itse uutta kopioimatta muita.

Seuraavat 15 vuotta voivat muuttaa maailmaa enemmän kuin edelliset 30 vuotta. Muutosten nopeus todennäköisesti yllättää meidät kaikki.” Näin sanoo henkilö, jolla on poikkeuksellinen ymmärrys edessä olevista murroksista. Ilkka Halava tutkii tulevaisuutta työkseen ja hän on auttanut yli 270 organisaatiota valmistautumaan tuleviin muutoksiin.

Halava korostaa, että edessä on todellakin sarja murroksia, joissa yksi aikakausi loppuu ja toinen alkaa. ”Sveitsissä oli yritys, joka valmisti laskutikkuja. Kun ensimmäinen elektroninen laskin julkaistiin, ymmärsiköhän yritys, että se oli sitten tässä?”

Samanlaisia murroskohtia on aivan edessämme. ”Lapsemme saattavat miettiä kuinka surkeaa oli, kun vanhempien piti pitää auton ratista jopa tunteja kerrallaan. Ei ole vaikea päätellä, että edessä on todella nopea muutos, kun itsestään ajava auto tulee lähivuosina markkinoille.”

Merkittävä tekijä muutoksissa on ilmiö, josta Halava käyttää nimitystä ”Amplified Individual”. Samoin kuin vahvistin (amplifier) moninkertaistaa äänenpaineen, uudet tekniikat ”vahvistavat” tavallisten ihmisten toimintamahdollisuuksia ennen kokemattomalla tavalla.

”Kun kuluttaja huomaa, että vaatteen valmistaminen maksaa vain muutaman euron, miksi hän ostaisi sen kaupasta 40–80 eurolla? Esimerkiksi Yhdysvalloissa perusfarkkujen hintataso on laskenut verkkokaupassa noin neljään dollariin.”

Trendiksi tulossa Off-Grid

Murros on käynnissä myös energiamaailmassa. Halava toteaa, että ihmiset ovat oppineet hahmottamaan, miten energia tekee työtä heidän hyväkseen ja miten sitä voi tuottaa itse. Hän kertoo esimerkin: ”Golf-kentällä tuli eilen vastaan golf-kärry, jossa oli aurinkopaneeli. Se kerää virtaa akkuun, jonka voimalla kärryä liikutellaan.”

Samanlainen ajattelu yleistyy myös suuremmassa mittakaavassa. Merkittäväksi trendiksi on nousemassa Off-Grid, jossa ihmiset ja organisaatiot tuottavat yhä enemmän omaa energiaansa. Suurimpia murroksia nähdään aurinkovoimassa.

”Veikkaisin, että parin kolmen vuoden päästä aurinkopaneelien hinta laskee niin alas, että näemme selvän kysyntäpiikin”, Halava arvioi.

”Omakotitaloihin rakennetaan jo nyt omia energiaratkaisuja. Tämä voi laajentua pian pieniin porukoihin. Viiden vuoden sisällä näemme todennäköisesti kuntia, jotka tekevät omia uudenlaisia energiaratkaisujaan”, sanoo Halava. Kuntien välille voikin syntyä merkittäviä eroja. ”Jotkin kunnat voivat profiloitua tuulisähkökunniksi. Toiset voivat taas erikoistua teollisuuteen, joka tarvitsee paljon edullista sähköä.”

”Muutosten nopeus todennäköisesti yllättää meidät kaikki.”

Energian käyttöön tarvitaan joka tapauksessa enemmän viisautta. Halava neuvoo, että energiajärjestelmissä pitäisi ottaa oppia pelien käyttöliittymäsuunnittelusta. ”Jos voisin säätää talon energian käyttöä pelin tapaan, keksisin varmaan aika nopeasti miten saan kodin energia­tehokkaammaksi. Samalla tavalla esimerkiksi auton voisi optimoida ajamaan järkevimmällä tavalla. Jos ei ole kiire, matkaa voisi tehdä mahdollisimman energia­tehokkaasti.”

Murros on mahdollisuus

Halava kuvailee tulevaisuutta, jossa ala toisensa jälkeen on perustavanlaatuisten muutosten – ja toisaalta mahdollisuuksien – edessä. ”Esimerkiksi robottiliikenteen voittajia ovat nimenomaan harvaan asutut maat kuten Suomi. Jo nyt kannattaisi miettiä, millaisia palveluja voidaan siirtää renkaiden päälle ja robottiautoihin.”

Myös 3D-tulostus on mahdollisuus. Monet tavaroistamme valmistetaan pian Kiinan sijasta paikallisesti 3D-tulostuskeskuksissa. Murrosten läpi navigointi ei ole helppoa, mutta muutosta ei voi pysäyttää. ”Toivon, että meillä riittää uskallusta tarttua rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin”, sanoo Halava.

 Julkaistu Helen B 2/2015

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Asukkaat hallitsevat älykästä kaupunkia

Älykkäässä kaupungissa asukkaat pääsevät itse suunnittelemaan omaa elinympäristöään. Palvelut voidaan räätälöidä jopa taloyhtiö kerrallaan.

Korkeasaari sai aurinkopaneelit

Korkeasaaren eläintarhan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Keinoja tavoitteen saavuttamiseen ovat uusiutuvaan energiaan siirtyminen, energiankulutuksen vähentäminen ja vähäpäästöisten liikkumismuotojen edistäminen.

Energia­tehokkuutta lämpö- ja jäähdytys­varastoista

Kun sähkön varastointi kehittyy, se avaa uusia mahdollisuuksia aurinko- ja tuulisähkölle.