• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää
Vinkit

Polta puuta oikein – takka osana kodin lämmitystä

  • Teksti: Sari Loukasmäki
  • 2016-12-19
Tulisijalla voi kattaa merkittävän osan kodin lämmitystarpeesta. Oleellista on polttaa puuta oikein ja sovittaa tulisijan käyttö muun lämmityksen kanssa toimivaksi kokonaisuudeksi.

Tulisijalla voi kattaa merkittävän osan kodin lämmitystarpeesta.

Takka muun lämmityksen rinnalla

Talon varsinaisella lämmitysjärjestelmällä ja lämmönjakotavoilla on merkitystä. Mitä nopeammin päälämmitys pystyy reagoimaan tulisijan tuottamaan lämpöön sen parempi.  Elektronisilla termostaateilla ohjattu suora sähkölämmitys ja ilmalämpöpumppu tunnistavat ja seuraavat nopeasti tilassa tapahtuvia lämmönmuutoksia. Lattialämmitys, etenkin varaava, puolestaan reagoi hitaammin, joten tulisijan käytön ennakointi on lämpötilaviihtyvyyden kannalta välttämätöntä.

Tulisijan ja ilmanvaihdon yhteispeli

Palamiseen tarvitaan ilmaa ja palamisilma otetaan useimmin huonetiloista. Asuntoon syntyvää liiallista alipainetta tulee välttää, säätämällä poistoilmanpuhallin pienemmälle tai koneellisen ilmanvaihdon takkakytkin päälle sytytyshetkellä. Liesituulettimen käyttöä kannattaa välttää, kun tulisijassa on tuli. Joskus tulisijan sytyttäminen voi vaatia ikkunan avaamisen hetkellisesti, etenkin tiiviisti rakennetuissa taloissa.

Tulisijan lämmön levittäminen muihin tiloihin

Tulisijan tuottamaa lämpöä ei kannata levittää koneellisen ilmanvaihdon avulla. Ilmalämpöpumppu tai erillinen lämmönsiirtopuhallin sopivat tähän mainiosti.

Lado puut päällekkäin ja sytytä päältä.

Lado puut päällekkäin ja sytytä päältä.

Näin poltat puuta oikein

  • Käytä vain kuivaa puuta. Tuo puut sisälle kuivumaan muutama päivä ennen käyttöä.
  • Lado puut pitkittäin päällekkäin. Ei kuitenkaan liian tiiviisti, halkojen väliin pitää jäädä ilmaa.
  • Sytytä päältä. Sytykkeinä voi käyttää tuohta, kuivia lastuja tai sanomalehteä.

Uusi sähkösopimus

Tutustu sähkösopimuksiimme ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Katso sähkön hinnat ja tee sähkösopimus

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • Vinkit

Uusi kuivaus­rumpu säästää sähköä

Kuivausrumpu on kylppärin kotiapulainen. Pyykin kuivaamisen lisäksi se kerää talteen vaatenukan, joka muuten kertyisi villakoirina sängyn alle. Lue kuivausrummun sähkönkulutuksesta ja sen energiatehokkaasta käytöstä! 

Imureita on monenlaisia – miten valitsen oikean ja energiatehokkaan?

Valitako pussillinen vai pussiton? Sopisiko robotti? Olisiko rikkaimurista apua? Erilaiset imurit soveltuvat erilaisiin tarpeisiin ja tiloihin. Käyttömukavuus ja pölynpoistokyky ovat tärkeitä. Käyttötarpeeseen sopiva laite säästää energiaa.

Hyvää ruokaa energiatehokkaasti

Arkiruoan valmistuksessa ei välttämättä aina ehdi miettimään omien valintojensa ja toimintatapojensa taloudellisuutta tai ympäristöystävällisyyttä. Energiatehokkuus keittiössä on pieniä arjen tekoja ja kestäviä valintoja.