Datakeskuksista hiilineutraaleja

Olemme datakeskuksille hiilineutraaliuuden ja kustannusten pienentämisen mahdollistava kumppani, jonka energia-alustalla lämmöt hyödynnetään Helsingin lämmittämiseen. 

Hukkalämmöt hyötykäyttöön

Digitalisaation ja sähköistymisen myötä myös sähkön kulutus datakeskuksissa kasvaa merkittävästi. Samalla niissä syntyy suuri määrä hukkalämpöä, jonka Helen voi kierrättää Helsingin lämmittämiseen.

Yksikin datakeskus voi parhaimmillaan lämmittää yli 20 000 helsinkiläistä kerrostalohuoneistoa, jolloin korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttö energianlähteenä.

Näin datakeskus voi pienentää kustannuksiaan, parantaa toimintavarmuuttaan ja osallistua ilmastonmuutoksen hillintään. 

Neljä syytä valita Helenin lämmöntalteenotto -palvelu

 1. Säästöä 
  Hukkalämmöt hyödyntämällä datakeskuksen on mahdollista päästä alempaan sähköveroluokkaan, jolloin sen käyttökulut pienenevät merkittävästi. Kustannukset pienenevät myös, kun nykyinen jäähdytysjärjestelmä jää varakäyttöön. Näiden lisäksi, tuloja voi saada myymällä lämpöä meille.
 2. Hiilijalanjälki pienenee
  Mahdollistamme datakeskusten hiilineutraalin jäähdytyksen ja hukkalämpöjen hyödyntämisen Helenin energia-alustalla. Näin datakeskukset tukevat hiilineutraaliustavoitteita ja osallistuvat ympäristöystävällisen tulevaisuuden rakentamiseen.
 3. Luotettava kumppani
  Helen on maailman luotettavin energia-alustan tarjoaja jo yli 100 vuoden kokemuksella. Luotettavuuttamme kuvastaa se, että Helsingissä koetaan keskimäärin kerran 10 vuodessa puolen tunnin sähkökatko. Mahdollistamme datakeskusten toimintavarmuuden paranemisen maan alla sijaitsevan sähköverkon avulla.  Kuituyhteydet voivat myös hyödyntää laajaa tunneliverkostoa.
 4. Keskeinen sijainti pääkaupungissa
  Datakeskuksen keskeinen sijainti mahdollistaa hukkalämmön toimittamisen kasvavan Suomen pääkaupungin tarpeisiin. Hyvät liikenneyhteydet ja ammattitaitoinen työvoima tekevät Helsingistä ensiluokkaisen sijainnin datakeskuksille. 

Hukkalämmön talteenotto

 1. Lämmöntalteenotto datakeskuksista
  Datakeskukset kuluttavat sähköä ja samalla niissä syntyy lämpöä. Helen mahdollistaa sen, että kaikki syntyvä hukkalämpö otetaan talteen ja käytetään hyödyksi. 
 2. Hukkalämpö siirretään energia-alustalle
  Energia-alustalla lämmöt siirretään datakeskuksista eteenpäin. Apuna käytetään lämpöpumppuja.
 3. Hukkalämpö hyötykäyttöön
  Datakeskuksista kerätty lämpö lämmittää helsinkiläisten koteja hiilineutraalisti.

Telian datakeskus lämmittää jatkossa helsinkiläiskoteja

Telia Helsinki Data Center on Pohjoismaiden suurin avoin datakeskus, joka on suunniteltu alusta asti energiatehokkuutta ja kestävää kehitystä ajatellen. Helen on ollut kumppanina keskuksen energia-asioissa aina sen alkutaipaleelta.

Projektin lopputuloksena kaukolämpöverkkoon ohjattu datakeskuksen hukkalämpö lämmittää jatkossa parhaimmillaan yli 20 000 helsinkiläisen kotia.

Yhteensopivat ratkaisut

Lisätietoja

 • Helsinki Partners auttaa datakeskuksia asettumaan Helsingin alueelle.

 • Business Finlandin karttapalvelusta löytyy datakeskuksille soveltuvat tilat. Niitä on Helsingissäkin useita erilaisia.

Ota yhteyttä