Sähkövarasto on iso ekoteko
Juutilaisen perheen kotiin hankittiin tämän vuoden alussa uudenlainen laite – sähkövarasto. Kotien sähkövarastoilla on lähivuosina tärkeä rooli uusiutuvan energian tuotannossa ja älykkäässä sähköverkossa. Sähkövaraston hankinta on ennen kaikkea ympäristöteko.
Meri kimmeltää kauniisti Helsingin Herttoniemenrannassa, kun kevätaurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Meren läheisyydessä paritalon katolla kiiltelee 12 aurinkopaneelia, jotka keräävät energiaa lähes maksimiteholla. Juutilaisen perhe hankki aurinkosähköjärjestelmän parisen vuotta sitten, ja paneelit ovat tuottaneet jo melkoisen määrän uusiutuvaa energiaa perheen tarpeisiin.
Helmikuussa taloon hankittiin vielä modernimpaa tekniikkaa: kodin sähkövarasto. Timo Juutilainen esittelee tyylikästä valkoista laitetta, joka on asennettu alakerran lämpimään varastoon. Laite toimii automaattisesti ja äänettömästi. Toiminnasta kertoo oikeastaan vain sinihohtoisen logon rauhallinen välkkyminen. Mihin sähkövarastoa oikein tarvitaan?
"Aurinkopaneelit tuottavat parhaiten päiväsaikaan, mutta meillä ei olla silloin kotona. Halusimme hyödyntää itse paremmin aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä", Timo Juutilainen kertoo.
Sähkövarasto on pohjimmiltaan akusto, joka varastoi aurinkopaneelien energiaa. Varastoitua sähköä voidaan sitten käyttää illalla ja yöllä, kun aurinkopaneelien tuotto pienenee. Juutilaisten kuuden kilowattitunnin laitteesta riittää sähköä pariksi kolmeksi tunniksi perheen tyypillisellä kulutuksella. Tällaisen sähkövaraston käytöstä on useita hyötyjä.
Aurinkopaneelit ja sähkön varastointi eivät vaadi perheen arjessa huomiota.
Sähkövarastolla paras hyöty aurinkopaneeleista
Aurinkosähköjärjestelmien taloudellisuutta parantaa se, että mahdollisen yli jäävän sähkön voi myydä sähköverkkoon. Esimerkiksi Helen maksaa sähköstä normaalin markkinahinnan. Aurinkopaneelien myötä monista kodeista onkin tullut energiantuottajia.
Vielä suuremman hyödyn aurinkosähköstä saa kuitenkin omassa paikallisessa käytössä. Tämä johtuu siitä, että silloin säästyvät ostosähköön liittyvät siirtomaksut ja verot, jotka muodostavat noin kaksi kolmasosaa hinnasta. Käyttämällä sähkön itse asiakas voi siis saada jopa kolminkertaisen taloudellisen hyödyn.
Sähkövarasto lisääkin aurinkosähköjärjestelmän tehokkuutta ja taloudellisuutta. Välivaraston ansiosta paneelien tuottama sähkö voidaan hyödyntää lähes kokonaan itse, eikä sitä tarvitse siirtää muualle. Sähkövaraston ostamista ei kuitenkaan voi perustella pelkillä taloudellisilla syillä, sillä akkujärjestelmät ovat vielä suhteellisen arvokkaita. Juutilaisetkaan eivät tavoittele voittoa sijoitukselleen.
"Sähkövarasto ei pelkästään taloudellisesti laskettuna ole kannattava hankinta. Järjestelmän takaisinmaksuaika on varmaan ainakin 20–30 vuotta", sanoo Timo Juutilainen. Hän ei ole edes laskenut asiaa tarkemmin, sillä hankinnan suurin syy oli muualla. Juutilaiset haluavat ennen kaikkea edistää uusiutuvan energian käyttöä.
Sähkövarasto tasaa hyvin aurinkopaneelien tuoton heilahteluja. Omien paneelien tuotto saadaan melkein kokonaan omaan käyttöön.
Sähkövarastoilla tärkeä rooli uusiutuvassa energiassa
Uusiutuvaan energiaan liittyy haaste, joka on helppo havaita seuraamalla aurinkopaneelien tuottonäyttöä Juutilaisten eteisessä. Kun auringon eteen tulee pilvi, paneelien tuotto putoaa hetkellisesti melkein kolmasosaan. Aurinkosähköjärjestelmät tuottavat hyvin, mutta heilahtelut ovat suuria.
Sähkövarastot tasaavat tehokkaasti tällaisia vaihteluita, sillä akuissa on jopa useita tunteja kestävä välivarasto. Mitä enemmän sähkövarastoja otetaan käyttöön, sitä enemmän sähköverkkoon voidaan lisätä esimerkiksi tuuli- ja aurinkoenergiaa.
"Sähkövarasto sopii niille, jotka haluavat hyödyntää paremmin omaa aurinkosähkön tuotantoaan ja olla mukana uusiutuvan energian käytön lisäämisessä", toteaa projektipäällikkö Kristiina Siilin Heleniltä.
Hän kertoo, että tulevaisuudessa sähkövarastot nousevat vielä merkittävämpään rooliin koko sähköverkossa. Helenillä rakennetaan järjestelmiä, joilla kotien sähkövarastot voivat osallistua sähköverkon joustoon. Kun esimerkiksi tuuli- tai aurinkosähkön tuotantoon tulee hetkellisiä notkahduksia, älykäs sähköverkko voi lainata energiaa hetkeksi sähkövarastoista. Tämä mahdollistaa uusiutuvan energian osuuden kasvattamisen.
"Odotan, että meidän sähkövarastomme saadaan mukaan kysyntäjoustoon. Se on hyvä asia ja auttaa säästämään luontoa", sanoo Juutilainen.
Virtuaalisella "akulla" kaikki aurinkoenergia omaan käyttöön
Joustoa tarjotaan myös kotien suuntaan. Helen tukee sähkövarastojen hankintaa mielenkiintoisella virtuaaliakun konseptilla. Jos kodin sähkövaraston akut tulevat täyteen ja aurinkoenergian ylijäämää menee verkkoon, asiakas saa vastaavan määrän sähköä takaisin. Sähköä vain ikään kuin lainataan verkkoon.
Asiakas saa näin aina täyden hyödyn kaikesta tuottamastaan aurinkosähköstä. Sähkövarasto itsessään nostaa aurinkopaneelien käyttöasteen yleensä yli 90 prosenttiin, ja virtuaaliakku täydentää sen sataan prosenttiin.
Juutilaiset ovat käyttäneet uutta järjestelmää nyt muutamia kuukausia, ja koko perhe on ollut tyytyväinen.
"Aurinkopaneelit tuottavat kunnolla energiaa, varsinkin sähkövaraston kanssa. Järjestelmä on myös täysin automaattinen. Sille ei tarvitse tehdä mitään", kiittää Timo Juutilainen. Perhe iloitsee ennen kaikkea siitä, että he voivat osallistua konkreettisella tavalla ilmastotalkoisiin ja maapallon suojelemiseen.
Kodin sähkövarasto
Sähkövarasto on akkujärjestelmä, joka ottaa talteen aurinkopaneelien tuottamaa sähköä. Päivällä varastoitua energiaa voidaan käyttää illalla ja yöllä, kun aurinkopaneelien tuotto laskee.
Sähkövarastoon voidaan myös lisätä älykkyyttä. Kotiin voidaan esimerkiksi asentaa etäohjattavia pistorasioita, joiden laitteet kytkeytyvät päälle akkujen varaustilanteen mukaan. Kotia voi vaikkapa jäähdyttää ilmalämpöpumpulla silloin, kun sähkövarastossa on runsaasti sähköä. Sähkövaraston avulla on myös mahdollista varautua sähkökatkoihin.
Helen tarjoaa koteihin sähkövarastoja sekä aurinkopaneelit ja sähkövaraston yhdistäviä tuottajapaketteja, joihin saa tarvittaessa myös rahoituksen.