Artikkeli / 28.11.2019

Lämmitä autosi oikein ja mahdollisimman ympäristöystävällisesti

Useimmat autot viettävät talviyötä taivasalla lumisateen ja pakkasasteiden armoilla. Varaa talviaamun startteihin aikaa. Sitä auton saamiseksi ajokuntoon menee talvella parhaassakin tapauksessa selvästi enemmän kuin kesällä.

Teksti: Susanna Cygnel Kuvat: Mikko Hirvonen

1. Esilämmitä moottori

Moottorin esilämmitys sähkö- tai polttoainekäyttöisellä lämmittimellä nopeuttaa auton sulamista huomattavasti ja vähentää jopa yli 70 prosenttia kylmäkäynnistyksessä syntyviä terveydelle haitallisia päästöjä, kuten häkää ja hiilivetyä.

2. Lämmitä moottoria vain sopiva aika

Tarpeellinen esilämmitysaika vaihtelee sähköisillä lämmittimillä puolesta tunnista kolmeen tuntiin. Polttoainelämmittimillä selviää 10 minuutista puoleen tuntiin. Sitä pidemmät esilämmitysajat ovat turhia. Taloyhtiöiden tolpissa ajastin usein katkaisee lämmityksen riittävä ajan jälkeen: keleillä kolme tuntia on pisin järkevä aika.

3. Hyödynnä lisälämmitin

Sulamisen kannalta vielä parempaan tulokseen pääsee käyttämällä esilämmittämisen lisäksi sisätilalämmitintä. Kannattaa varmistua, että taloyhtiön lämmitystolppien sähköjärjestelmä on mitoitettu myös sisälämmittimelle.

4. Rajoita joutokäynti pariin minuuttiin

Pakokaasupilvi on melkoinen, kun muutamakin autoilija lämmittää joutokäynnillä kulkupeliään parkkipaikalla aamupakkasessa. Yli 15 pakkasasteen lämpötilassa kaksi minuuttia tyhjäkäyntiä ei vielä kuormita ympäristöä liikaa. Tätä kylmemmässä autoa voi pitää käynnissä neljä minuuttia.

5. Kopistele lumet jaloista

Auton sisälle päässyt kosteus jäätyy yön aikana ikkunoihin. Kopistele siis kengät aina huolellisesti lumesta, joka sulaisi lämpimään autoon, ja ravistele kumimatoista lumet tai vedet pois. Kun auto on lämmin sisältä, päästä kosteutta ulos hetken aikaa ikkunanraosta. Pidä ikkunat puhtaana sisäpuolelta, koska sormen- ja hanskanjäljet jäätyvät herkästi.

6. Hyödynnä lämmitettävä tuulilasi

Moneen autoon saa lisävarusteeksi lämmitettävän tuulilasin, takalasin tai sivupeilit. Ne saattavat toisinaan lisätä auton kulutusta yllättävänkin paljon, mutta ovat ilahduttava apu pakkasella ja edistävät liikenneturvallisuutta. Joka tapauksessa muista, että ajaa saa vain täysin aukinaisilla laseilla.

7. Suojaa auto peitteellä

Markkinoilla on erilaisia tuulilasin suojapeitteitä talviaamuja helpottamaan. Magneettinen lasisuoja kiinnittyy kätevästi tuulilasin reunojen metalliin, ja autotarvikeliikkeissä myydään muitakin auton suojapeitteitä. Periaatteessa mikä vaan eristävä peite tai viltti vähentää lumen ja jään kertymistä tuulilasiin yön aikana ja estää lämmön haihtumista autosta taivaan tuuliin.

8. Tee etikasta pakkasuoja tuulilasiin

Varta vasten tuulilasiin tarkoitettu lasipinnoite helpottaa huurteen ja jään poistoa talvella. Saman asian ajava kotikonsti on etikkaliuos: sekoita suihkupulloon kolme osaa etikkaa ja yksi osa vettä. Suihkuta seosta tuulilasiin – ja tuulilasissa on pakkasuoja pariksi viikoksi.

9. Ota lumiharja sisälle

Muista ottaa autoharja ja jääraappa sisälle yöksi. Jos auto on yön aikana muuttunut lumiukoksi ja välineet ovat auton sisällä, tulee pulma: kun avaat lumisen auton oven, sisään pääsee putoamaan lunta – eli kosteutta – aiheuttamaan uusia jäätymisongelmia.

Jutun asiantuntijana haastateltiin Taneli Varista Motivasta.

Lue lisää aiheesta

Sähkö