Artikkeli / 25.10.2023

Kolme tapaa ohjata sähkönkäyttöä edullisille tunneille

Jenni Sepän kotona on varmistettu, että sähköä käytetään silloin, kun sitä tuotetaan paljon, mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja hintakin on kohdillaan. Keinot ovat helppoja ja kaikkien ulottuvilla.

Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Ilari Välimäki

Sepän nelihenkinen perhe asuu Turun Martissa lähes satavuotiaassa puurivitalossa. 120 neliön asunnon kellarikerroksessa on lattialämmitys, kahdessa muussa kerroksessa ilmalämpöpumput ja keskikerroksessa myös kakluuni.

Sepät ovat onnistuneet siirtämään sähkönkäyttönsä tehokkaasti halvan sähkön aikaan.

1. Kun tiedän, että sähkö on huomenna kalliimpaa, pesen pyykit jo tänään

Seuraan aktiivisesti sähkön hinnan vaihteluita Oma Helenistä ja pyrin käyttämään sähkölaitteita sen mukaan. Mitä enemmän olen asiaan perehtynyt, sitä enemmän se on alkanut minua kiehtoa.

Oma-Helen sovellus

Oma Helen -sovelluksesta on helppo seurata pörssisähkön hintaa ja omaa sähkönkulutusta.

Vaihdoimme maaliskuussa pörssisähköönkin osittain sen takia, että halusin hyödyntää juuri ne hetket, jolloin esimerkiksi tuuli- ja vesivoimalat pyörivät täysillä ja sähkö on edullista.

”Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan paljon.” 

Samanlainen ajallinen optimointi on tärkeää myös muunlaisissa sähkösopimuksissa. Se on ympäristöystävällistä. Lisäksi se auttaa osaltaan varmistamaan, että valtakunnan sähköjärjestelmä toimii häiriöittä.

Onneksi nykyään on tarjolla myös paljon tekniikkaa, joka auttaa sähkönkäytön ohjaamisessa oikeaan hetkeen.

2. Sähkökaappiin asennettiin sähkönkulutusta ohjaava älyrele

Nelihenkisessä perheessä, jossa kaikki harrastavat aktiivisesti, kuluu lämmintä vettä. Helppokäyttöinen älyrele ohjaa lämminvesivaraajaa toimimaan automaattisesti niinä kolmena tuntina vuorokaudessa, jolloin sähkö on halvinta.

Sähkökaappiin asennettu älyrele

Älyrele asennettiin ohjaamaan lämminvesivaraajaa.

Veden lämmitys onnistuu alle pörssisähkön keskihinnan, keskimäärin 20–25 prosenttia halvemmalla. Älyrele maksoi vain muutaman kympin.

3. Älytermostaatit ohjaavat lattialämmitystä

Kun sähköasentaja laittoi sähkökaappiin älyreleen, hän vaihtoi samalla lattialämmitykseen uudet älytermostaatit.

Voin säätää termostaatit niin, että aamukahdeksalta on mukavan lämmintä, koska lattialämmitys on toiminut yöllä niinä tunteina, kun sähkö on ollut edullisinta. Kustannus oli kohtuullinen, ja uskon, että säästöt ovat talvella merkittävät.

Älytermostaatti

Sepän perhe säästää sähköä muun muassa älytermostaatin avulla.

Säädämme tietenkin samaan tapaan myös ilmalämpöpumppuja. Pyrimme ajalliseen optimointiin, mutta ainakin toistaiseksi manuaalisesti. On fiksua, että talossa on viileämpää yöllä ja silloin, kun kukaan ei ole kotona.

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö