Artikkeli / 5.9.2023

Pörssisähkö, määräaikainen sähkösopimus vai jotain siltä väliltä – mitä kannattaa ottaa huomioon sähkösopimusta valitessa?

Pörssisähkön hinta on viime aikoina heilahdellut suuresti, ja monet asiakkaamme ovat vaihtaneet pörssisähkösopimuksensa määräaikaiseen sähkösopimukseen. Tässä jutussa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon sähkösopimuksen tyyppiä valitessa.

Nämä kolme asiaa vaikuttaa siihen, mikä sopimus sopii sinulle

  1. Kiinnostus seurata pörssisähkön hintaa ja ajoittaa sähkönkäyttöä edullisille tunneille
  2. Sähkön käyttötottumukset ja mahdollisuudet sähkönkäytön optimointiin
  3. Sähkönkulutuksen määrä

Pörssisähkösopimuksesta hyötyminen vaatii aktiivisuutta

Kesällä pörssisähkön hinta pysyi maltillisena, eikä suurempia hintapiikkejä ollut. Sähköä on saanut käyttää suhteellisen huoletta, eikä sähkön hinnan seurantaan ja sähkönkäytön ajoittamiseen ole tarvinnut käyttää juurikaan energiaa ja aikaa.

Elokuun loppupuolella tilanne muuttui, ja pörssisähköasiakkaat ovat saaneet olla tarkempana välttääkseen sähkönkäytön kalliimpina tunteina. Hetkellisesti pörssisähkön hinta on käynyt jopa lähes 70 sentissä kilowattitunnilta.

- Monille asiakkaille elokuun lopun hintapiikit ovat toimineet sysäyksenä siirtyä Helen Fiksu -sähköön tai kiinteähintaiseen sähkösopimukseen, kertoo ryhmäpäällikkö Linda Pulkkinen Helenistä.

Pörssisähkö on edelleen kuitenkin hyvä sopimustyyppi asiakkaille, jotka ovat valmiita seuraamaan pörssisähkön hintaa ja pystyvät keskittämään sähkönkulutustaan edullisiin ajankohtiin. Hyöty kertaantuu sen mukaan, mitä suurempi oma sähkönkulutus on. Sähkön hintaa ja omaa sähkönkulutusta on helppo seurata Oma Helen -palvelussa.

- Jos pörssisähkösopimuksen vaihtaminen huolettomampaan sopimustyyppiin on ajankohtaista, sähkösopimus on helppo vaihtaa Helen Fiksu -sähköön tai Kiinteähintaiseen Perussähköön Helenin verkkosivuilla, Pulkkinen sanoo.

Valitse Helen Fiksu -sähkö
Valitse Kiinteähintainen Perussähkö

Helen Fiksu -sähkö yhdistää kiinteähintaisen ja tuntihinnoitellun sähkön hyötyjä

Helen Fiksu -sähkön hinta koostuu perusosasta, käyttövaikutuksesta ja kuukausittaisesta perusmaksusta.

Perusosa määräytyy kyseisen päivän hinnan mukaisesti. Katso päivän hinta tuotesivulta.

Käyttövaikutus joko suurentaa tai pienentää perusosaa sen mukaisesti, käyttääkö asiakas sähköä silloin, kun pörssisähkön hinta on korkealla vai silloin, kun se on matalla. Vaikutus muodostuu asiakkaan tuntikohtaisen sähkönkäytön hinnan ja pörssisähkön kuukauden keskihinnan vertailun pohjalta. Vaikutus perusosaan on tyypillisesti +/- 2 senttiä kilowattitunnilta.

- Asiakas pystyy siis vaikuttamaan sähkölaskunsa suuruuteen seuraamalla pörssisähkön hintaa ja ajoittamalla kulutuksensa edullisille tunneille. Samalla sopimus antaa asiakkaalle suojaa pitkäkestoisemmalta pörssisähkön hinnan nousulta. Helen Fiksu -sähkössä yhdistyykin kiinteähintaisen ja tuntihinnoitellun sähkön hyödyt, Pulkkinen kertoo.

Valitse Helen Fiksu -sähkö

Määräaikainen sähkösopimus on huolettomin vaihtoehto

Määräaikaisen sähkösopimuksen etu on ennakoitavuus: asiakas tietää ennalta sähkön hinnan koko sopimuskauden ajalta. Näin asiakkaan ei tarvitse huolehtia pörssisähkön hinnan muutoksista.

Määräaikaisissakin sähkösopimuksissa on valinnanvaraa niin sopimuksen keston kuin käytettyjen energialähteiden osalta. Tällä hetkellä Helen tarjoaa määräaikaisia sopimuksia, jotka ovat kestoltaan 6 kk, 12 kk ja 24 kk.

- Monille asiakkaillemme tärkeintä sähkösopimuksessa on huolettomuus. Sopimus halutaan tehdä pitkäksi ajaksi eteenpäin, jotta sitä ei tarvitse miettiä arjessa. Näin asiakkaamme voivat keskittyä itselleen tärkeämpiin asioihin, Pulkkinen sanoo.

Valitse Kiinteähintainen Perussähkö 6, 12 tai 24 kk

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö