Artikkeli / 5.9.2023

Pörssisähkö, määräaikainen sähkösopimus vai jotain siltä väliltä – mitä kannattaa ottaa huomioon sähkösopimusta valitessa?

Pörssisähkön hinta saattaa heilahdella merkittävästi, minkä takia tasaisempaa hintaa etsivälle parempi sähkösopimusvalinta saattaa olla kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus. Tässä jutussa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon sähkösopimuksen tyyppiä valitessa.

Nämä kolme asiaa vaikuttaa siihen, mikä sopimus sopii sinulle

  1. Kiinnostus seurata pörssisähkön hintaa ja ajoittaa sähkönkäyttöä edullisille tunneille
  2. Sähkön käyttötottumukset ja mahdollisuudet sähkönkäytön optimointiin
  3. Sähkönkulutuksen määrä

Pörssisähkösopimuksesta hyötyminen vaatii aktiivisuutta

Pörssisähkön hinnat ovat pysyneet etenkin kesäisin maltillisina ja talvikausina hintapiikkejä on ollut suhteellisen harvoin. Sähkön kuluttajien on kuitenkin oltava valppaana. Sähkön hinnan seuranta ja kulutuksen ajoittaminen ovat olennaisia tekijöitä kustannusten hallinnassa. Tutustu sähkön hinnan komponentteihin ja pörssisähkön hintaan.

Pörssisähkön hinnat ovat kuitenkin voineet kohota yllättäen, ja tällaiset piikit ovat saaneet monet asiakkaat harkitsemaan vaihtoehtoisia sähkösopimuksia.

- Monille asiakkaille hintapiikit ovat toimineet sysäyksenä siirtyä Määräaikaiseen Valttisähköön tai määräaikaiseen sähkösopimukseen, kertoo ryhmäpäällikkö Linda Pulkkinen Helenistä.

Pörssisähkö on edelleen kuitenkin hyvä sopimustyyppi asiakkaille, jotka ovat valmiita seuraamaan pörssisähkön hintaa ja pystyvät keskittämään sähkönkulutustaan edullisiin ajankohtiin. Hyöty kertaantuu sen mukaan, mitä suurempi oma sähkönkulutus on. Sähkön hintaa ja omaa sähkönkulutusta on helppo seurata Oma Helen -palvelussa.

- Jos pörssisähkösopimuksen vaihtaminen huolettomampaan sopimustyyppiin on ajankohtaista, sähkösopimus on helppo vaihtaa Määräaikaiseen Valttisähköön tai Määräaikaiseen Perussähköön Helenin verkkosivuilla, Pulkkinen sanoo.

Valitse Määräaikainen Valttisähkö
Valitse Määräaikainen Perussähkö

Määräaikainen Valttisähkö yhdistää kiinteähintaisen ja tuntihinnoitellun sähkön hyötyjä

Määräaikaisen Valttisähkön hinta koostuu perusosasta, käyttövaikutuksesta ja kuukausittaisesta perusmaksusta.

Perusosa määräytyy kyseisen päivän hinnan mukaisesti. Katso päivän hinta tuotesivulta.

Käyttövaikutus joko suurentaa tai pienentää perusosaa sen mukaisesti, käyttääkö asiakas sähköä silloin, kun pörssisähkön hinta on korkealla vai silloin, kun se on matalla. Vaikutus muodostuu asiakkaan tuntikohtaisen sähkönkäytön hinnan ja pörssisähkön kuukauden keskihinnan vertailun pohjalta. Vaikutus perusosaan on tyypillisesti +/- 2 senttiä kilowattitunnilta.

- Asiakas pystyy siis vaikuttamaan sähkölaskunsa suuruuteen seuraamalla pörssisähkön hintaa ja ajoittamalla kulutuksensa edullisille tunneille. Samalla sopimus antaa asiakkaalle suojaa pitkäkestoisemmalta pörssisähkön hinnan nousulta. Määräaikaisessa Valttisähkössä yhdistyykin kiinteähintaisen ja tuntihinnoitellun sähkön hyödyt, Pulkkinen kertoo.

Valitse Määräaikainen Valttisähkö

Määräaikainen sähkösopimus on huolettomin vaihtoehto

Määräaikaisen sähkösopimuksen etu on ennakoitavuus: asiakas tietää ennalta sähkön hinnan koko sopimuskauden ajalta. Näin asiakkaan ei tarvitse huolehtia pörssisähkön hinnan muutoksista.

Määräaikaisissakin sähkösopimuksissa on valinnanvaraa niin sopimuksen keston kuin käytettyjen energialähteiden osalta. Tällä hetkellä Helen tarjoaa määräaikaisia sopimuksia, jotka ovat kestoltaan 12 kk ja 24 kk.

- Monille asiakkaillemme tärkeintä sähkösopimuksessa on huolettomuus. Sopimus halutaan tehdä pitkäksi ajaksi eteenpäin, jotta sitä ei tarvitse miettiä arjessa. Näin asiakkaamme voivat keskittyä itselleen tärkeämpiin asioihin, Pulkkinen sanoo.

Valitse Määräaikainen Perussähkö 12 tai 24 kk

Lue lisää aiheesta

Fiksu energiankäyttö