Aurinkoenergia

Uuden energia-aikakauden kodit

  • Teksti: Krista Jaatinen
  • 08.05.2020

Kodeista on alkanut tulla uuden energia-aikakauden huippukeskuksia, joissa omien aurinkopaneelin tuotanto, ilmalämpöpumput, sähköauton lataus sekä sähkön varastointiratkaisut pelaavat saumattomasti yhteen.

Uudet teknologiat mahdollistavat asiakkaiden roolin nousun energia-alalla. Kodeista tulee ekologisuuden suunnannäyttäjiä, ja myös asukkaan lompakko kiittää säästyneiden energiakulujen myötä.

Sähköauton lataaminen on helppoa  

Sähköautoilun lisääntyessä myös latauspisteiden määrä kotitalouksissa kasvaa. Monelle latauspisteen hankkiminen ja auton lataaminen saattaa ennalta vaikuttaa hankalalta, mutta sitä se ei ole. On olemassa latauspisteitä, joiden tehon voi säätää juuri omalle autolle sopivaksi. Jos myöhemmin vaihdat autoa ja lataustehontarve muuttuu, on latauspiste ohjelmoitavissa uudelleen. Tämä tekee latauspisteen valinnasta helppoa sekä pitää latauslaitteesi aina ajan hermoilla.

Omaa aurinkosähköä kattamaan kodin kulutusta  

Omat aurinkopaneelisi painavat hommia katollasi lähes säällä kuin säällä, valoisaan aikaan. Tuotantoa syntyy kotisi sähkölaitteiden käyttöön, ja myös esimerkiksi sähköauton latauspisteeseesi. Kun lataat autosi kotona omalla aurinkosähkölläsi, ei sinun tarvitse ostaa sähköä verkosta. Itse tuotettu aurinkosähkö on jo nyt halvempaa kuin verkosta ostettava sähkö, jolloin sähköautosi kannattavuus kasvaa.  

Myös aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumppu ovat erinomainen pari. Kun aurinkopaneelit tuottavat parhaiten sähköä, on kodin viilennystarve usein suurimmillaan. Ilmalämpöpumppu tuo mukavuutta asumiseen ja myös tuntuvaa säästöä lämmityskustannuksiin. Aurinkopaneelien hankinnan yhteydessä voit hankkia Helenin kautta viilennys- ja lämmitystarkoitukseen suunnitellun, erinomaisen hyötysuhteen ilmalämpöpumpun. Valitsemamme pumput ovat testivoittajia.

Sähköä varastoon ja hyödyksi  

Mitä enemmän omien aurinkopaneelien tuotantoa pystyy itse käyttämään, sen kannattavampaa oma sähköntuotanto on. Välillä kuitenkin aurinkopaneelit tuottavat sähköä niin paljon, että tuotantoa jää yli kodin sähkönkulutuksen. Tällöin ylituotanto saadaan talteen fyysiseen sähkövarastoon, virtuaaliakkuun tai sähköauton akkuun.  

Sähkövarastolla saat itse tuottamasi sähkön oman kotisi käyttöön, ja kesäpäivinä voit olla jopa 100-prosenttisen omavarainen. Tällöin verkosta ei tarvitse ostaa sähköä lainkaan. Markkinoilla puhutaan myös sähkövarastojen ohjaamisesta spot-hinnan mukaan ja sen tuomista säästöistä asiakkaille. Helenin vuosi sitten tekemä tutkimus kuitenkin osoitti, että sähkövaraston ohjaaminen spot-hinnan mukaan ei kuitenkaan ollut asiakkaalle vielä taloudellisesti kannattavaa. Spot-hintavaihtelut olivat tutkimuksen aikana liian pieniä, joten saatu hyöty hupeni siirtohäviöihin. Sähkön spot-hinnan vaihtelut kasvavat kuitenkin tulevaisuudessa hajautetun tuotannon kasvun myötä, joten näköpiirissä siintää myös spot-ohjauksen kannattavuus. Seuraamme kehitystä aktiivisesti.  

Virtuaaliakulla puolestaan voit tehostaa oman tuotantosi käyttöä entisestään ja käyttää aurinkosähköä jopa 365 päivää vuodessa. Virtuaaliakun avulla voit siis kerryttää kesällä ja kuluttaa talvella. Virtuaaliakku tallettaa aurinkosähkösi, joten kaikki mitä et kuluta suoraan, hyvitetään sinulle myöhemmin. Näin saat hyödynnettyä myös oman ylituotantosi esimerkiksi sähköautosi lataukseen myöhemmin.  

Myös sähköauton akku toimii erinomaisena sähkövarastona olettaen tietenkin, että autosi on päivän kotonasi. Tällöin kun aurinkopaneelien tuotanto on suurinta, ohjautuu aurinkosähköä auton akkuun ja ajokilometreistä tulee entistä vihreämpiä.

Kokonaisratkaisut Heleniltä  

Mikä parasta, niin aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumput, sähkövarastot, sähköauton latauspiste kuin virtuaaliakkukin ovat saatavilla kaikkialle Suomeen. Me haluamme olla asiakkaan energiakumppani, ja yhdessä asiakkaan kanssa rakentamassa hänelle parasta kokonaisratkaisua. Lisäksi tarjoamme tukemme energiaan liittyvissä asioissa nyt ja tulevaisuudessa, yli 100 vuoden kokemuksella.  

Mikäli kiinnostuit uuden energia-aikakauden kotien ratkaisuista, ota meihin rohkeasti yhteyttä: puhelimitse 09 617 8080 tai sähköpostilla aurinko@helen.fi tai sahkoinenliikenne@helen.fi.

P.S. Meillä on uuden energia-aikakauden ratkaisuja myös taloyhtiöille, tuoreimpana älyratkaisut lämmityksen säätämiseen.

Avainsanat

koti

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Apua, koiranpentuni söi kaukosäätimen! Lue, miten teet kodistasi turvallisen paikan lemmikille

Kani jyrsii stereoiden johdot, kissa teroittaa hampaita laturin päähän ja koira nuolee pistorasioita. Lemmikkikodissa sähkölaitteet ovat joskus kovilla. Asiantuntija neuvoo, mitä kannattaa huomioida lemmikkitalouden sähköturvallisuudessa. 

Viileä huonelämpötila pitää aivot vireessä

Hohkaavatko patterit täysillä? Huonelämpötilan alentaminen voi vaikuttaa myönteisesti terveyteen, työtehoon ja virkeyteen. Kysyimme Työterveyslaitoksen vanhemmalta tutkijalta Sirkka Rissaselta, missä lämpötilassa suorituskykymme on parhaimmillaan.

Miksi patterit suhisevat? Miksi kotona on kylmä, vaikka pakkaset ovat lakanneet?

Lue kahdeksan vastausta asukkaita eniten askarruttaviin kysymyksiin kodin lämmityksestä.