Jäähdytys

Viilennyslaitteet vertailussa – tiedätkö, mikä on paras sinun kotiisi?

  • Teksti: Eeva Louko
  • 21.05.2019

Ilmastoitu kauppakeskus houkuttelee kesähelteellä, olisipa kotonakin yhtä viileää! Esittelemme erilaiset viilennyslaitteet. Löydä omaan kotiisi parhaiten sopiva laite ja nauti kesästä.

Vanhat tutut konstit – sälekaihtimet ja verhot – suojaavat tehokkaasti auringonpaisteelta. Tarvittaessa asuntoa voi viilentää hetkellisesti tuulettamalla ja läpivedolla. Tehokkaimman avun tukaliin kesähelteisiin tuo kuitenkin viilennyslaite: pöytätuuletin, siirrettävä ilmastointilaite, ilmalämpöpumppu tai Helenin jäähdytys.

Pöytätuuletin: edullinen, helpottaa hieman

Sähköllä toimiva edullinen pöytätuuletin kierrättää huoneilmaa, mutta ei alenna huoneen lämpötilaa. Kun pöytätuulettimen sijoittaa oikein, saa se silti asunnon tuntumaan viileämmältä.

– Vanha kikka on sijoittaa pöytätuuletin avatun ikkunan eteen, jolloin se puhaltaa lämpimän ilman ulos. Toinen pöytätuuletin sijoitetaan asunnon toiselle puolelle, vinkkaa Helenin myyntipäällikkö Jani Luukkonen.

Pöytätuuletin on halpa, mutta ei kovin tehokas viilennystapa. Myös laitteen hurina voi häiritä.

Siirrettävä ilmastointilaite: helppo liikuttaa, kallis käyttää

Siirrettävä ilmastointilaite imee lämmintä huoneilmaa, ja puhaltaa sen ulos ikkunan kautta viedystä poistoputkesta. Pyörillä varustettua kompaktin kokoista laitetta on helppo siirtää huoneesta toiseen.

– Tasainen viilennys edellyttää usein, että ovet ovat kiinni. Lisäksi siirrettävä ilmastointilaite on melko äänekäs, sanoo Jani Luukkonen.

Siirrettävä ilmastointilaite sopii parhaiten yhden huoneen viilennykseen. Isoon huoneistoon voi tarvita useita laitteita. Laiteiden tehoissa on eroja – eri kokoisiin huoneisiin on omat, parhaiten sopivat laitteensa.

Laitetta käytettäessä on varmistettava, että huonetilaan pääsee riittävästi korvaavaa ilmaa. Lisäksi laitteen sisälle kertyy runsaasti kondenssivettä, joka pitää muistaa tyhjentää. Energiaa siirrettävä ilmastointilaite kuluttaa enemmän kuin muut viilennysratkaisut: sähköä voi kulua jopa 50 euron edestä kuukaudessa.

Ilmalämpöpumppu: tehokas, vaatii taloyhtiön luvan

Ilmalämpöpumppu on hyvä tapa viilentää sisätiloja. Se sopii kotiin kuin kotiin – riippumatta siitä, millainen lämmitys- tai ilmastointijärjestelmä asunnossa on. Ilmalämpöpumpun sisäyksiköstä puhallettava ilma viilentää kodin tilat, kunhan se pääsee virtaamaan esteettä. Huoneiden ovet kannattaa pitää auki.

– Helteisen kesän aikana ilmalämpöpumpun käyttökustannukset ovat satasen luokkaa, Jani Luukkonen arvioi.

Ilmalämpöpumpun asentaminen on alan ammattilaisen heiniä. Taloyhtiöissä asennus vaatii pääsääntöisesti aina taloyhtiön suostumuksen.

– Taloyhtiön luvalla ilmalämpöpumpun voi asentaa myös yksittäiseen huoneistoon, Luukkonen vahvistaa.

Ulkoyksikkö sijoitetaan rakennuksen ulkoseinälle tai parvekkeelle. Se pitää meteliä eikä ole varsinainen silmänilo. Oman haasteensa tuo myös kondenssiveden hallittu johtaminen.

– Siksi monet taloyhtiöt eivät anna lupaa ilmalämpöpumpun asentamiseen. Myös kaupunkisuunnittelu voi vastustaa, etenkin jos kyse on yli satavuotiaasta rakennuksesta.

Huonoa ilmalämpöpumpussa on myös se, että hukkalämpö karkaa taivaan tuuliin.

jäähdytys: ympäristön ystävän valinta, vain koko kerrostaloon

Helenin jäähdytys on huomaamaton viilennysjärjestelmä, joka on saatavilla kaikkialle Helsinkiin.

Kaukojäähdytyksessä käytettävä viileä vesi siirretään rakennukseen maanalaisia putkistoja pitkin, ja rakennuksen kellarissa olevat laitteet siirtävät veteen sidotun jäähdytysenergian asuntoihin.

Jäähdytetty ilma puhalletaan huoneistoon huomaamattomasti esimerkiksi ilmanvaihdon kautta. Myös kattosäteilijä tai lattiaviilennys on mahdollinen. Lämpötilaa säädetään huoneistokohtaisella termostaatilla.

– Huoneistokohtainen liittymismaksu 50 asunnon kerrostalossa on 2 000 euron luokkaa. Käyttökustannukset ovat noin 15 euroa kuukaudessa, ja tilalaitteet maksavat 1 000–1 500 euroa, Jani Luukkonen kertoo.

Kaukojäähdytys tuotetaan 100-prosenttisesti uusiutuvalla sähköllä, joten sen hiilidioksidipäästöt ovat erittäin alhaiset.

Helenin jäähdytys voidaan asentaa vain kokonaiseen kerrostaloon. Esimerkiksi putkiremontin yhteydessä on luontevaa tehdä varaus, joka mahdollistaa järjestelmän myöhemmän asentamisen.

Lue lisää jäähdytysratkaisuista

Avainsanat

kaukojäähdytys

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Jäähdytys viilentää tehokkaasti – miten se oikeasti toimii?

Kuumassa asunnossa on tukala olla – edes jäätelö ei auta. Helenin jäähdytyksellä on mahdollista saada omaan kotiin juuri itselleen sopiva lämpötila. Myös ympäristö kiittää.

Lisää mukavuutta kaukojäähdytyksellä

Helsingin Museokadulla remontoidaan kaunista jugend-tyylistä rakennusta, ja samalla kiinteistön jäähdytys tuodaan nykyaikaan. "Olin jo pitkään odottanut, että taloon saadaan kaukojäähdytys", kertoo asukas Riitta Salmelin. Hän asennutti jäähdytysjärjestelmän fiksusti remontin yhteydessä.

Suomen viilein mies

Jos tunnet helsinkiläisessä kauppakeskuksessa tai toimistossa raikkaan tuulahduksen, sen takana on todennäköisesti Jani Luukkonen. Jäähdytysratkaisujen myyntipäällikkö pysyy viileänä – jopa saunassa.