Astianpesukoneet

Konetyypit, täyttömäärä ja kulutus

Kaikki konepesun kestävät astiat kannattaa pestä astianpesukoneessa. Astianpesukoneeseen voi tarvittaessa kerätä likaisia astioita muutaman päivän ja pestä ne sitten, kun kone on täynnä. Tavalliseen astianpesukoneeseen mahtuvat kerralla nelihenkisen perheen päivän aikana käyttämät astiat. Mukana ovat myös ruuanvalmistusastiat ja -välineet.

Konetyyppi Pesuaika
(min)
Sähkönkulutus
(kWh/pesu)
Vedenkulutus
(l/pesu)
Leveys 600 mm, 12-14 astiastoa 135–240 0,7–1,2 * 6–17 *
Leveys 450 mm, 7-9 astiastoa 110–185 0,7–1 8–13
Pienet koneet, 6 astiastoa 125–170 0,6–0,7 7–9


*Suurta koneellista vastaavan astiamäärän pesu käsin kuluttaa sähköä 1,5 - 5 kWh ja vettä 40 - 135 l. 

Energiamerkintä

Energiamerkin tietoja voidaan käyttää apuna koneen valinnassa. Oma käyttötapa ja astianpesukoneen ominaisuudet vaikuttavat toteutuvaan energiatehokkuuteen.
Energiamerkissä on

 • Tavarantoimittajan nimi ja mallitunniste
 • Energiatehokkuusluokka A - G
 • Energiankulutus eko-ohjelmalla / 100 pesua (kWh)
 • Vedenkulutus eko-ohjelmalla / ohjelma (l)
 • Eko-ohjelman kapasiteetti vakioastiastolla
 • Eko-ohjelman kesto (h, min)
 • Äänitaso dB(A) ja äänitasoluokka

astianpesukone 2.PNG

Sijoitus

Astianpesukone sijoitetaan kiinteän työtason alle pesualtaiden vasemmalle tai oikealle puolelle lähelle vesipistettä. Kone kiinnitetään kaapistoon asennusohjeen mukaisesti. Tarkista, että luukku mahtuu avautumaan ja eteen jää vielä tilaa käyttäjälle. Kalustepeitteisen koneen luukku peitetään kalusteovella. Astianpesukone on hyvällä käyttökorkeudella, kun se nostetaan 300 - 450 mm lattiasta. Työskentely on helppoa, kun pieni kone on työpöydällä. Pöytätason alle sijoitettuna se ei vie työpöytätilaa.

Astianpesukonetta ei saa sijoittaa keittotason alle, koska tasosta säteilevä lämpö voi vahingoittaa konetta. Astianpesukoneen viereen sijoitettuna kylmälaite kuluttaa enemmän sähköä. Astianpesukoneen sopivuus vapaasti sijoitettavaksi täytyy varmistaa. Tarvittavat kansi- ja sivulevyt ovat usein lisävarusteena. Myös kaatumiseste ja/tai vastapaino täytyy olla, ettei kone kaadu, kun korit vedetään ulos.

Sähkö- ja vesiliitäntä

Noudata asennus- ja käyttöohjeita. Asennustyöt on perusteltua antaa ammattilaisen tehtäväksi, sillä vastuu asennustyöstä on tekijällä.

Useimmiten astianpesukoneelle riittää 10 A:n sulake. Astianpesukoneen voi liittää kylmään tai lämpimään veteen, jonka lämpötila on korkeintaan +60 astetta. Tuloveden lämpötila ei vaikuta pesutulokseen. Lämminvesiliitäntä lyhentää pesuaikaa jopa 35 % ja pienentää sähkönkulutusta 20 - 60 %.

Astianpesukonetta ei saa jättää päälle ilman valvontaa. Ajastimen avulla koneen käynnistymistä siirretään 1 - 24 tuntia eteenpäin. Pesukonehanan tulee olla näkyvällä paikalla pöytätason päällä siten, että sitä on helppo käyttää. Pidä hana suljettuna, kun kone ei ole käytössä. Muuten vedenpaine rasittaa koneen letkua ja venttiiliä. Astianpesukoneen alle laitetaan vesitiivis alusta, jonka reunat nousevat takaa ja ja sivuilta ylös. Vesivahingon sattuessa vesi valuu etureunan kautta lattialle ja vahinko huomataan nopeasti. 

Käyttöominaisuudet

Arvioi astianpesukoneen ominaisuuksia ja korien rakennetta oman käyttötarpeesi kannalta. Isojen lautasten, tarjoilu- ja ruuanvalmistusastioiden sekä jalallisten lasien sijoittelu voi tuottaa hankaluuksia. Kauppaan voit ottaa
mukaan muutaman astian ja kokeilla, miten ne mahtuvat koneeseen.
Konetta valitessasi tarkista, että

 • astiakorit ovat selkeät, tukevat ja kevyesti liikuteltavat.
 • ylä- ja alakorissa on lappeelleen käännettävät lautastuet.
 • lautastuet eivät ole liian pitkät.
 • yläkorin korkeutta voi säätää.
 • jalallisille laseille on tuet ylä- ja alakorissa (kuvat 1 ja 2).
 • kahvallinen ruokailuvälinekori on jaettu pieniin lokeroihin. Ruokailuvälinetaso voi korvata korin (kuva 3).
 • veitsille ja pitkille työvälineille on veitsiteline (kuva 4). Ruokailuvälinetasolle voi laittaa pitkät työvälineet.
 • alakori on tiheäpohjainen, jotta sinne voi tarvittaessa laittaa myös pieniä astioita.
 • ohjaustaulussa ohjelmat esitetään niin, että niiden merkitys selviää ilman käyttöohjetta.
 • voit seurata koneen toimintaa merkkivalojen avulla.
 • saat jätesiivilät ja suihkuvarret helposti irti puhdistamista varten.
 • koneessa on sisävalo. 

Ohjelmavalinnat ja koneen toiminta

Pesuohjelmien sisältö on oleellisempi asia kuin ohjelmien määrä. Ohjelma tulee valita likaisimman astian mukaan. Astioita ei tarvitse huuhdella, mutta ruuantähteet ja kiinni palanut lika poistetaan ennen koneeseen laittamista. Tarkista, että koneessa on sekatiskille riittävän tehokas ja kohtuullisen mittainen ohjelma. Hyvän perusohjelman lisäksi tarvitaan matalan lämpötilan lyhytohjelma ja korkean lämpötilan ohjelma. Automaattiohjelmassa kone määrittää lämpötilan, veden määrän, ohjelma-ajan ja sähkökulutuksen astioiden määrän ja likaisuuden mukaan. Automaattiohjelmat ovat usein pitkiä. Joissain ohjelmissa vedenpaine ylä- ja alasuihkuvarsissa on erilainen. Yläkorissa astiat pestään hellävaraisesti ja alakorissa astiat saavat tehopesun. Pika- ja kevytohjelmilla tulee puhdasta vain, jos astiat eivät ole rasvaisia eikä lika ole niihin kuivunut. Pikaohjelmalla sähkönkulutus lisääntyy siksi, että pesu- ja kuivaustulos säilyisivät hyvinä lyhyestä pesuajasta huolimatta.

Pesuveden lämpötilan laskeminen +65 asteesta +55 asteeseen vähentää isojen koneiden sähkönkulutusta 25 - 55 % ja pienten 40 - 50 %. Puolitäyttöohjelma vähentää vedenkulutusta noin 10 % ja sähkönkulutusta keskimäärin 16 %. Ohjelmaa lyhentävällä valitsimella pesuaika lyhenee 20 - 50 %, mutta veden- ja energiankulutus kasvaa.

Pesuvaihenäyttö osoittaa ohjelman etenemisen. Ohjelma-ajan näytön avulla pystyy varautumaan pitkäänkin valvonta-aikaan. Kun pesuaika on pitkä, äänen merkitys korostuu. Korva aistii 3 dB:n eron ja 10 dB:n ero tuntuu kaksinkertaiselta. Äänekkyyteen vaikuttavat myös veden otto- ja poistovaihe, sijoitusympäristön akustiset tekijät ja resonanssi.

Astianpesukoneen avaaminen raolleen heti pesuohjelman jälkeen ei ole suositeltavaa, koska luukusta poistuva höyry saattaa vahingoittaa kalustepintoja. Tarvittaessa avaa luukku mieluummin kokonaan auki kuin vähän raolleen.

Konepesuaineet

Jauhetta ja nestettä on helppo annostella koneen koon, astiamäärän ja likaisuuden mukaan. Pikaohjelmassa pesutabletit eivät ehdi liueta kunnolla. Huuhtelukirkaste nopeuttaa kuivumista ja parantaa kuivaustulosta. Vedenpehmennyssuolaa käytetään, jos vesi on kovaa. Suomessa on yleensä pehmeä vesi.

Yhdistelmäpesuainetabletit sisältävät pesuaineen, huuhtelukirkasteen ja pehmennyssuolan ja sen lisäksi esim. lasinsuoja-aineen, teräksen hoitoaineen ja pesutehostimen. Astianpesukoneen tablettitoiminto estää erillisen huuhtelukirkasteen ja pehmennyssuolan annostelun. Tablettitoiminnolla pesuohjelma voi olla pidempi.

Puhdistus

Puhdista jätesiivilä ja suihkuvarret säännöllisesti. Pesutulos heikkenee, jos esimerkiksi pippurit tukkivat suihkuvarsien suuttimet. Luukun reunat, tiivisteet ja saranoiden alue puhdistetaan käsiastianpesuaineliuoksella. Kone pysyy puhtaana, kun koneessa käytetään säännöllisesti korkean lämpötilan pesuohjelmia.

Astianpesukoneen puhdistuspesussa pesuainelokeroon laitetaan 2-3 rkl sitruunahappoa (apteekista). Kone pestään tyhjänä mahdollisimman kuumalla ohjelmalla. Ohjelma keskeytetään ennen kuivausta, etteivät saostumat kiinnity takaisin pinnoille. Tämän jälkeen pestään vielä sama ohjelma käyttäen konepesuainetta.