
Talous, tiimityö ja tekoäly – näin trainee-jakso Helenillä avasi ovia uudelle uralle
Puolen vuoden trainee-jakso Helenillä antoi erinomaisen mahdollisuuden kehittää osaamistani talouspuolella, tutustua energia-alan monipuolisuuteen ja löytää oma paikkani liiketoiminnan ja talouden rajapinnassa. Samalla sain arvokasta kokemusta niin tiimityöstä, datasta kuin tekoälyprojekteistakin – ja trainee-jakson jälkeen olen jatkanut Helenillä vakituisessa roolissa.
Oon Olli, yksi vuoden 2024 trainee-jakson käyneistä heleniläisistä. Trainee-jakson työskentelin Junior Finance Specialistina meidän business controlling -tiimissä, jonka jälkeen olen jatkanut Helenillä Junior Business Controllerina. Omalla kohdallani kiinnostava työnkuva yhdistettynä murroksessa olevaan energiatoimialaan sai minut hakemaan Helenille, vaikka minulla ei aikaisempaa kokemusta toimialasta ollutkaan. Jakson alussa saimme kattavan perehdytyksen Heleniin yrityksenä ja pääsimme tutustumaan toisiimme muiden aloittaneiden traineiden kanssa. Omat tiimiläisetkin tulivat nopeasti tutuiksi heidän kanssaan pidettyjen 1-to-1-keskustelujen kautta.
Oma työnkuvani trainee-jakson aikana jakautui pitkälti kahteen osaan; business controlling -tehtäviin, joissa keskityin sähkön vähittäismyynnistä sekä lataustuotteista vastaavaan asiakkuudet ja palvelut -yksikköön, sekä yleiseen talouden raportoinnin kehitykseen. Business controlling -tehtävät sisälsivät muun muassa ennusteprosessien kehitystä, liiketoiminnan eri toteumalukujen analysointia, eri tuotteiden ja tuoteryhmien kannattavuuden analysointia sekä kannattavuusseurannan kehitystä. Lisäksi olen esimerkiksi osallistunut potentiaalisen yrityskauppakohteen arvonmääritykseen. Talouden raportointiin liittyvissä tehtävissä olen päässyt kehittämään eri yksiköiden Power BI talousraportteja, mikä on pitänyt sisällään raportointitarpeiden määrittelyä sekä toteutusta. Raportoinnin osalta olen myös ERP-vaihdoksen myötä saanut vastuuta uusien talousraporttien käyttöoikeuksien määrittelyssä. Yksi keskeinen tehtävä trainee-jakson aikana oli myös traineiden yhteinen projekti, jossa kartoitimme Heleniläisten digiosamista ja tekoälytyökalujen käyttöä. Projektin kautta pidimmekin tiiviisti yhteyttä traineiden kesken koko harjoittelujakson ajan.
Erilaisia tehtäviä on siis päässyt tekemään hyvin monipuolisesti, ja olen pystynyt itse myös vaikuttamaan työn sisältöön. Oppimista ja työhön sopeutumista auttoi huomattavasti helposti lähestyttävät työkaverit, joilta on tarpeen tullen voinut kysyä käytännön asioista sekä itse työhön liittyvästä sisällöstä. Työskentely Helenillä on ollut myös hyvin joustavaa, ja meillä on ollut hyvät mahdollisuudet etätyöskentelyyn. Itse olen tyypillisesti ollut muutaman päivän viikossa toimistolla, ja loput päivistä tehnyt etänä. Tämä on mahdollistanut myös esimerkiksi satunnaiset työpäivät mökiltä.
Puolen vuoden trainee-jakso tarjosi hyvän tilaisuuden perehtyä energia-alan toimintaan, ja itsestäni oli hienoa päästä työskentelemään asioiden parissa, jotka ovat läsnä kaikkien elämässä. Yhtenä parhaista puolista omassa trainee-jaksossani pidän sitä, että liiketoiminnan ja talouden välissä työskentelyn kautta olen päässyt oppimaan sekä toimialasta yleisesti, että talouden eri toiminnoista. Hienona asiana pidän myös, että energia-ala tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia eri taustoista tuleville henkilöille mistä meidän trainee-ryhmä on hyvä esimerkki, jossa mukana oli henkilöitä eri koulutustaustoilla ja työkokemuksilla. Jos sinua siis kiinnostaa mahdollisuus kehittyä energia-alan osaajaksi toimialan edelläkävijäyrityksessä, niin lue lisää ja hae mukaan tämän vuoden trainee-ohjelmaan!