• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Sakarinmäen koululle 6300 metriä maalämpökaivoja

Laajenevalle Sakarinmäen koulukiinteistölle on asetettu tavoitteeksi tuottaa yli 80 prosenttia lämmitysenergiasta uusiutuvilla energialähteillä. Östersundomissa sijaitsevan, nykyisestä kaukolämpöverkosta erillään olevan kohteen lämmön tuotantomuodoksi valittiin hybridiratkaisu, jossa maalämpö ja aurinkokeräimet yhdistetään olemassa olevaan lämpökeskukseen.

Sakarinmäen koululle 6300 metriä maalämpökaivoja

Maalämpöjärjestelmän kokoojakaivo kokoaa porarei’istä tulevat putket. Kokoojakaivoista lämmön matka jatkuu maalämpöpumpuille.

Kesän aikana koulun hiekkakenttien alle on porattu 21 maalämpökaivoa, joiden syvyys on noin 300 metriä. Porareikien yhteispituudeksi tulee siis huimat 6 300 metriä! Uutta maalämpöjärjestelmää otetaan parhaillaan käyttöön ja jatkossa sillä tuotetaan noin 80 prosenttia koulun lämmitysenergiasta. Toimiakseen maalämpöjärjestelmä tarvitsee myös käyttöenergiaa eli sähköä.

Lämpöä myös auringosta

Koulun viereen tullaan kesän 2014 aikana asentamaan 16 kappaletta suuria kotimaisia aurinkolämpökeräimiä.  Niiden pinta-ala on kokonaisuudessaan 160 neliötä. Parhaillaan keräimille etsitään sijoituspaikkaa, jossa on mahdollisimman vähän ympäristöstä aiheutuvaa varjostusta.  Aurinkolämpöjärjestelmällä tullaan jatkossa tuottamaan noin viisi prosenttia koulun vuotuisesta lämmöntarpeesta.

Kesällä koulun lämmönkulutus on vähäistä samaan aikaan kun aurinko lämmittää eniten, joten heinäkuussa aurinkokeräimet pystyvät tuottamaan energiaa enemmän kuin mitä koulu tarvitsee. Tämä ylimääräinen energia ohjataan maalämpöpumpun kautta maaperään, jolloin lämpöenergiaa varastoidaan myöhemmin käytettäväksi. Samalla lämpöpumppujen vuotuinen hyötysuhde paranee.

Öljylämpökeskus lämmittää pakkasilla

Olemassa olevan lämpökeskuksen roolina on lämmön riittävyyden varmistaminen myös pakkaskaudella ja siten sen käyttö painottuu talven kulutushuippuihin.  Polttoaineena on tällä hetkellä kevyt polttoöljy, mutta tekniikka mahdollistaa tulevaisuudessa siirtymisen uusiutuviin bioöljyihin.

Koulun oppilaat ovat myös mukana hankkeessa. Syksyllä 2012 lähes 300 lasta tutustui koulun tulevaan lämmitysratkaisuun ja mietti energian tuotantotapoja. Lue lisää työpajoista täältä tai tutustu oppilaiden tekemiin julisteisiin täällä!

 

Juhani Aaltonen

Juhani Aaltonen

Juhani Aaltonen on aina ollut kiinnostunut ympäristöasioista, mikä toi hänet kaukolämmön ja -jäähdytyksen pariin. Hänen tehtävänään on varmistaa, että lämpöä riittää myös talvipakkasilla ja että kaukolämmöllä parannetaan jatkossakin kaupunki-ilman laatua. Juhanin kiinnostus lämmittämiseen heräsi jo alle kouluikäisenä, kun hänen kotitaloaan lämmitettiin aurinkoenergian ja öljyn yhdistelmällä.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Uusiutuvilla koulu lämpimäksi

”Aika paljon maalämpöä ja paljon aurinkolämpöä”, toteaa Sampo Salonen (6A), kun hän miettii mitä hänen koulunsa Östersundomissa tarvitsee lämmetäkseen kevätpäivänä. Kyllä, parin vuoden kuluttua Sampon esittämä visio on totta.
  • 19.12.2016

Sakarinmäen koulun lämmöntuotanto livenä!

Sakarinmäen koulukeskuksen maalämmöllä, aurinkolämmöllä ja bioöljyllä käyvän lämpökeskuksen energiantuotantoa voi nyt seurata reaaliaikaisena verkkosivuillamme ja paikan päällä koulun aulassa.
  • 19.12.2016

Sakarinmäen koululle vuoden uusiutuva energiateko -kisan kunniamaininta!

Sakarinmäen koulukeskuksen öljylämmityksen korvaaminen yli 80-prosenttisesti uusiutuvalla energialla on saanut Motivan vuoden uusiutuva energiateko 2013 -kilpailussa kunniamaininnan.