Uusiutuvilla koulu lämpimäksi

  • 2016-12-19
”Aika paljon maalämpöä ja paljon aurinkolämpöä”, toteaa Sampo Salonen (6A), kun hän miettii mitä hänen koulunsa Östersundomissa tarvitsee lämmetäkseen kevätpäivänä. Kyllä, parin vuoden kuluttua Sampon esittämä visio on totta.

Helsingin Energian toteuttaman pilottihankkeen ansiosta kaukolämpöverkon ulottumattomissa oleva Sakarinmäen koulukeskus lämpenee 80-100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla vuonna 2014.

Tällä hetkellä Östersundomissa sijaitsevaa 370 oppilaan koulua lämmitetään öljykäyttöisen lämpökeskuksen avulla. Senkin Sampo ja muut nokkelat Sakarinmäen koulun oppilaat osaavat kertoa, kuinka paljon öljyä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa: ”Kun kouluun tulee maalämpö, öljyä ei enää kulu niin paljon. Ja se on hyvä juttu”, Sampo sanoo.

Kakkosluokkalainen Alisa Viitanen osaa tarkentaa: ”Sitten (vuonna 2014) kuluu vain neljä rekkalastillista öljyä tai vielä vähemmän, kun nyt kuluu 15 rekallista.”

Helsingin Energian järjestämissä työpajoissa saatu oppi on mennyt hyvin perille. Alakoululaisilla riittää innokkuutta myös kommentointiin ja lisäkysymyksiin. Moista aktiivisuutta ei juuri tavata Helsingin Energiaan yritysvierailulle tulleilta opiskelijoiltakaan.

Alma Hakonen (6A) piirtää julistetta, jossa esitetään, kuinka koulun ruokala lämmitetään talvipäivänä 2014. Hän leikkaa ja liimaa paperille kuvat maalämpöpumpusta, lämpömittarista ja koulun lämmönkulutusta kuvaavasta lämmönkulutusmittarista. Juliste koristellaan lumihiutaleilla ja lumipalloilla.

”Nyt on paljon luonnonystävällisempää lämmittää ruokalaa”, hän kirjoittaa kauniilla, erivärisillä kirjaimilla keskelle julistetta pilvireunuksen sisälle.

Tulevaisuuden energiaratkaisujen tekijät tietävät jo nyt, mikä on luonnolle parhaaksi.

Uusiutuvilla koulu lämpimäksi

Sakarinmäen koulu lämpiää vuonna 2014 maalämmöllä, aurinkolämmöllä ja öljyllä.

Teksti: Marina Galkin-Aalto

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Sakarinmäen koululle 6300 metriä maalämpökaivoja

Laajenevalle Sakarinmäen koulukiinteistölle on asetettu tavoitteeksi tuottaa yli 80 prosenttia lämmitysenergiasta uusiutuvilla energialähteillä. Östersundomissa sijaitsevan, nykyisestä kaukolämpöverkosta erillään olevan kohteen lämmön tuotantomuodoksi valittiin hybridiratkaisu, jossa maalämpö ja aurinkokeräimet yhdistetään olemassa olevaan lämpökeskukseen.

  • 19.12.2016

Sakarinmäen koulun lämmöntuotanto livenä!

Sakarinmäen koulukeskuksen maalämmöllä, aurinkolämmöllä ja bioöljyllä käyvän lämpökeskuksen energiantuotantoa voi nyt seurata reaaliaikaisena verkkosivuillamme ja paikan päällä koulun aulassa.
  • 19.12.2016

Sakarinmäen koululle vuoden uusiutuva energiateko -kisan kunniamaininta!

Sakarinmäen koulukeskuksen öljylämmityksen korvaaminen yli 80-prosenttisesti uusiutuvalla energialla on saanut Motivan vuoden uusiutuva energiateko 2013 -kilpailussa kunniamaininnan.