Ensimmäiset pelletit poltetaan Salmisaaressa ennen joulua

Kerroimme marraskuussa Vapon kanssa solmitusta pellettisopimuksesta ja Salmisaaressa vuoden lopulla alkavasta puupelletin ja hiilen seospoltosta.

Ensimmäiset pelletit poltetaan Salmisaaressa ennen joulua

Pari ensimmäistä pellettikuormaa onkin jo laitettu siiloihin. Pelletillä on testattu muun muassa käsittelylaitteiston toimivuutta.

Varsinainen pelletin polton aloittaminen on kuitenkin viivästynyt Salmisaaren voimalaitoksen vuosihuollon pitkittymisen takia. Voimalaitoksella tehtiin yli puoli vuotta kestäneen vuosihuollon aikana useita muutostöitä, kun pellettijärjestelmän rakentamisen lisäksi toteutettiin muun muassa iso automaatiouudistus. Ennen uuden polttoaineen käytön aloittamista täytyy varmistaa laitoksen toimivuus isojen uudistusten jäljiltä kaikissa tilanteissa ja tehdä vielä viimeisteleviä säätöjä. Pelletin poltto aloitetaan heti kun se on mahdollista.

Ensimmäinen testi lähiaikoina

Pellettejä on tarkoitus polttaa vielä ennen joulua, jolloin päästään ensimmäistä kertaa testaamaan pelletin käyttäytymistä Salmisaaren hiilimyllyissä ja kattilassa.

Varsinainen yhtäjaksoinen pelletin poltto ja siihen liittyvä koeajojakso päästään aloittamaan näillä näkymin tammikuussa. Koeajon aikana tarkkaillaan pelletin vaikutuksia laitoksen prosesseihin ja kokeillaan esimerkiksi erilaisia hiilen ja pelletin seossuhteita. Jos ongelmia ei ilmene, koejakson jälkeen voidaan aloittaa tavoitteen mukainen pelletin seospoltto kivihiilen joukossa 5–7 % osuudella.

Raportoimme blogissa pelletin käytön etenemisestä ensi vuoden aikana, kunhan seospolton kanssa on päästy kunnolla vauhtiin.

Kiira Happonen

Kiira Happonen

Kiira Happonen työskentelee salkunhoidon, polttoainehankinnan ja uusiutuvan energian lisäämiseen liittyvien hankkeiden parissa. Erityisesti Kiiraa kiinnostavat biopolttoaineet. Ympäristötaloustieteilijä nauttii oppiessaan jatkuvasti uutta myös tekniikasta.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

  • 19.12.2016

Pelletin koepoltto käynnissä Salmisaaressa

Salmisaaren voimalaitoksen pellettijärjestelmä siiloineen ja kuljettimineen valmistui viime vuonna. Ensimmäinen pellettilasti Salmisaareen kipattiin marraskuussa ja pelletit poltettiin pois ennen joulua.

  • 19.12.2016

Pelletinpolton lisääminen vähentäisi Salmisaaren voimalaitoksen ympäristövaikutuksia

Miten Salmisaaren voimalaitoksen ympäristö- ja ilmastovaikutukset muuttuvat, jos pelletin määrää seospoltossa lisätään 40 %:iin? Tähän kysymykseen pyrittiin löytämään vastaus tekemässäni tutkimuksessa, jossa ilmeni odotettuja, mutta myös yllättäviä tuloksia.
  • 19.12.2016

Pienistä pellettimääristä suuriin pellettimääriin

Pelletin osuuden kasvattaminen 40 %:iin Hanasaaren ja Salmisaaren kivihiilivoimalaitoksissa on selvitysten mukaan mahdollista.