• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Vesivoima: jotain vanhaa, jotain uutta

Jos mielii lisää vesivoimaa, vaihtoehtoina ovat lähinnä vesivoimalaitoksen ostaminen toiselta yritykseltä tai olemassa olevan laitoksen perusparantaminen.

Vesivoima: jotain vanhaa, jotain uutta

Kun laitoksen hyötysuhdetta nostetaan, saadaan lisää energiaa. Suomessa vapaat kosket ovat suojeltuja ja uutta vesivoimaa on lähes mahdotonta rakentaa.

Helsingin Energialla on hyviä kokemuksia vesivoimaturbiinien modernisaatiosta Ahvenkosken voimalaitokselta Pyhtäältä. Ahvenkosken projekti on saatu hyvin tuloksin päätökseen. Turbiineja  modernisoimalla ja imukanavia uusimalla saatiin laitoksen teho nostettua 24 MW:sta 26 MW:iin. Energiassa tämä tarkoittaa vuosituotannon nousua 120 GWh:sta 130 GWh:iin.

Nyt on päätetty tehdä samanlainen perusparannushanke Mankalan vesivoimalaitoksella Iitissä.

”Mankalan vesivoimalaitos on 50-luvun alussa valmistunut. Sen tuotantoteho on 25 MW, putouskorkeus 8,1 m ja virtaama 245 m3/s”, projektipäällikkö Jari Kottonen luettelee faktoja. Hän kertoo, että Mankalassa modernisoidaan kaikki kolme turbiinia. ”Modernisoinnin jälkeen Mankalan vesivoimalaitos tuottaa noin 9 gigawattituntia enemmän vuosienergiaa, mikä vastaa noin 4500 kerrostalokaksion sähkönkulutusta”, Kottonen konkretisoi.

”Turbiinimodernisaatio olisi joka tapauksessa lähitulevaisuudessa jokaisen koneen kohdalla edessä, ovathan ne jo 60-vuotiaita. Ensimmäisen koneen modernisaation olisi tarkoitus olla valmis vuoden 2015 syksyllä ja pienen tauon jälkeen koko projektin vuoden 2017 lopulla”, Kottonen valottaa.

Ahvenkosken voimalaitos sijaitsee seiskatien kupeessa.

Vesivoima: jotain vanhaa, jotain uutta
Vesivoima: jotain vanhaa, jotain uutta

Turbiinisali henkii 30-luvun tunnelmaa.

Vesivoima: jotain vanhaa, jotain uutta
Vesivoima: jotain vanhaa, jotain uutta

Vesivoimalaitos on täynnä kauniita yksityiskohtia.

Vesivoima: jotain vanhaa, jotain uutta

Modernisoinnit ovat tuoneet voimalaitokseen uudempaa tekniikkaa.

Vesivoima: jotain vanhaa, jotain uutta
Vesivoima: jotain vanhaa, jotain uutta
Tea Erätuuli

Tea Erätuuli

Tea Erätuuli katsoo maailmaa vastuullisuussilmälasein. Yritysvastuutyö kattaa sparrausta hiilineutraalin energiajärjestelmän kehittämisestä hankinnan koko toimitusketjun vastuullisuuteen.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vesivoimaostoksilla Ruotsissa

Ostimme kesällä 2013 vesivoimaa Ruotsista. Minkälaiset voimalaitokset ovat ja missä kunnossa, miten niiden modernisointi etenee ja miten joki toimii? Näin kesän korvalla on hyvä muistella syksyä, jolloin näihin kysymyksiin haettiin vastauksia paikan päältä.

Helsinki on hyvä referenssi Suomen viennille

Helsingissä ympäristöön vaikuttavat perusasiat: vesi, jätteet ja ilmanlaatu, on hyvin hoidettu. Siksi Helsinki on hyvä referenssi vientiyrityksillemme.

Uusiutuvaa sähköä kestävästi ja vastuullisesti

Aurinkosähköä voi nyt saada myös ilman omaa tai vuokrattua aurinkopaneelia. Helenin uusi Ympäristösähkö on, sääoloista riippuen, yhdistelmä aurinko-, tuuli- ja vesisähköä. Se on siis sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa.