Tutkimusta kestävästä biotaloudesta
- Teksti: Tea Erätuuli
- 26.01.2015
BEST-tutkimusohjelma (Sustainable Bioenergy Solutions for Tomorrow) sai jatkokauden rahoituksen Tekesiltä. Ohjelmassa haetaan biotaloudesta ratkaisuja kohti kestävää yhteiskuntaa. Mukana on niin biomassan korjuuketju, hyödyntäminen, terveys ja turvallisuus kuin uudet markkinatkin. Me keskitymme tutkimaan kumppaniyritysten ja tutkimuslaitosten kanssa etenkin kestävyyteen sekä turvallisuuteen, terveyteen ja ympäristöön liittyviä asioita.
Edellisellä kaudella tutkimme mm. Saksan, Puolan ja Baltian pellettitilannetta sekä maiden uusiutuvan energian tukimuotoja. Teimme Vuosaareen suunnitellulle uudelle voimalaitokselle, Vuosaari C:lle, laajan elinkaariarvion ja puupolttoainelogistiikkamallinnuksen. Heleniläisiä osallistui myös yleisiin tulevaisuuden skenaario- ja kestävyystarkasteluihin.
Tulevalla kaudella tutkimme etenkin biomassaan ja sen jalosteisiin liittyviä turvallisuus-, terveys- ja ympäristöasioita suuressa mittakaavassa todellisessa kaupunkiympäristössä, sillä työntekijöiden terveys- ja turvallisuusasiat on tärkeää huomioida ajoissa. Lisäksi jatkamme ensimmäisen kauden logistiikkamallinnusta.
BESTin kakkoskaudella myös kansainvälinen yhteistyö lisääntyy merkittävästi SECTOR-tutkimushankkeen johdosta. Hankkeessa tutkitaan torrefioidun biomassan koko arvoketjua. Osallistumme hankkeeseen tulevan kevään aikana ja se tuo saksalaista tutkimusosaamista kivihiililaitoksillemme.
BEST on kahden SHOK-yhtiön, Cleen Oy:n ja Fibic Oy:n, yhteinen tutkimusohjelma biotaloudesta. Mukana on 21 yritystä energia- ja metsäteollisuudesta sekä 13 tutkimuslaitosta.
Avainsanat
BEST, biohiili, biomassa, pelletti, torrefiointi, tutkimus ja kehitys, uusiutuva energia
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
- Sari Väätäjä
- 14.8.2014
Tuhkia tutkimassa
- Tea Erätuuli
- 16.5.2013
Olemme mukana luomassa kestäviä bioenergiaratkaisuja
- Janne Rauhamäki
- 23.9.2013
Hyvä toimitusvarmuus, kohtuullinen energian hinta ja pienet ympäristövaikutukset – miten se tehdään?
Helsingin Energian sähkön ja lämmön tuotannon rakennetta ohjaa pyrkimys maksimaaliseen toimitusvarmuuteen, kohtuulliseen energian hintaan ja vähäisiin ympäristövaikutuksiin. Näiden kaikkien tekijöiden tulee kohdata, kun mietitään uusia energiaratkaisuja.