Blogi / 19.12.2016

Tutkimusta kestävästä biotaloudesta

Helen on jatkossakin mukana tutkimassa tulevaisuuden bioenergiaratkaisuja.

Teksti: Tea Erätuuli

BEST-tutkimusohjelma (Sustainable Bioenergy Solutions for Tomorrow) sai jatkokauden rahoituksen Tekesiltä. Ohjelmassa haetaan biotaloudesta ratkaisuja kohti kestävää yhteiskuntaa. Mukana on niin biomassan korjuuketju, hyödyntäminen, terveys ja turvallisuus kuin uudet markkinatkin. Me keskitymme tutkimaan kumppaniyritysten ja tutkimuslaitosten kanssa etenkin kestävyyteen sekä turvallisuuteen, terveyteen ja ympäristöön liittyviä asioita.

Edellisellä kaudella tutkimme mm. Saksan, Puolan ja Baltian pellettitilannetta sekä maiden uusiutuvan energian tukimuotoja. Teimme Vuosaareen suunnitellulle uudelle voimalaitokselle, Vuosaari C:lle, laajan elinkaariarvion ja puupolttoainelogistiikkamallinnuksen. Heleniläisiä osallistui myös  yleisiin tulevaisuuden skenaario- ja kestävyystarkasteluihin.

Tulevalla kaudella tutkimme etenkin biomassaan ja sen jalosteisiin liittyviä turvallisuus-, terveys- ja ympäristöasioita suuressa mittakaavassa todellisessa kaupunkiympäristössä, sillä työntekijöiden terveys- ja turvallisuusasiat on tärkeää huomioida ajoissa. Lisäksi jatkamme ensimmäisen kauden logistiikkamallinnusta.

BESTin kakkoskaudella myös kansainvälinen yhteistyö lisääntyy merkittävästi SECTOR-tutkimushankkeen johdosta. Hankkeessa tutkitaan torrefioidun biomassan koko arvoketjua. Osallistumme hankkeeseen tulevan kevään aikana ja se tuo saksalaista tutkimusosaamista kivihiililaitoksillemme.

BEST on kahden SHOK-yhtiön, Cleen Oy:n ja Fibic Oy:n, yhteinen tutkimusohjelma biotaloudesta. Mukana on 21 yritystä energia- ja metsäteollisuudesta sekä 13 tutkimuslaitosta.

Lue lisää aiheesta

Lämpö Hiilineutraalisuus