Tunnustusta Helenin energiatehokkuustyölle

Helenin ylivoimaisesti suurin ja konkreettisin saavutus energiatehokkuuden saralla on Katri Valan lämpöpumppulaitos, jonka avulla hyödynnämme hukka- ja kierrätyslämpöjä tehokkaasti.

Minulla oli kunnia vastaanottaa Helenin puolesta työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston ja Motivan myöntämä tunnustus ansiokkaasta energiatehokkuustyöstä kaudella 2008 – 2016. Se annettiin Finlandia-talolla järjestetyssä energiatehokkuussopimusten juhlaseminaarissa 15.6.2017. Tunnustuksen arvoa nostaa se, että koko energia-alalta palkittiin vain kaksi yritystä.

Maailman tehokkainta kolmoistuotantoa

Kun minua pyydettiin nimeämään Helenin suurin ja konkreettisin saavutus energiatehokkuuden saralla edellisellä energiatehokkuuskaudella, poimin ensimmäisenä sopimuksen seurantaraporteista Vuosaaren B-voimalaitoksen kaasuturbiinien modernisaation, kaukolämpöverkoston peruskorjauksen, sähköasemien katselmukset, energianeuvonnan uudistuksen sekä uudet energiatehokkuutta edistävät tuotteet ja palvelut.

Hetken mietittyäni tajusin kuitenkin, että kyllähän Helenin ylivoimaisesti suurin ja konkreettisin saavutus sopimuskaudella oli Katri Valan lämpöpumppulaitos, jonka avulla hyödynnämme hukka- ja kierrätyslämpöjä tehokkaasti. Vuosi 2008 oli laitoksen ensimmäinen täysi toimintavuosi, ja vuonna 2016 tehtiin jälleen uusi tuotantoennätys. Lämpöä tuotettiin 490 GWh, joka on sattumoisin lähes sama määrä kuin koko sopimuskauden toimenpiteiden säästövaikutus oli vuonna 2016. Määrä vastaa koko Hämeenlinnan kaupungin kaukolämmönkulutusta.

Katri Valan lämpöpumppulaitoksen myötä Helen siirtyi energiatehokkaasta sähkön ja lämmön yhteistuotannosta vielä tehokkaampaan kolmoistuotannon aikakauteen, kun jäähdytys ja sen myötä kiinteistöjen hukkalämpöjen hyödyntäminen tulivat kuvaan mukaan.

Mikä parasta, pelkän lämmön talteenoton lisäksi Katri Valan lämpöpumput ovat olleet mahdollistamassa kokonaan uuden liiketoiminnan: kaukojäähdytyksen. Tämä kaikki tapahtui jo kymmenen vuotta sitten kiertotalouden hengessä – jo ennen kuin kiertotalous oli trendisana.

Kaukojäähdytys on kasvanut koko sopimusjakson ajan ja kasvaa jatkossakin. Sen myötä Helsingin energiajärjestelmän energiatehokkuus paranee, ja ”maailman parasta kaupunkienergiaa” saa entistä enemmän katetta. Tavoitteena on ottaa myös hukkalämmöistä kaikki irti ja kasvattaa laitoksen kapasiteettia.

Katri Valan lämpöpumppulaitos

Katri Valan lämpöpumppulaitos

Hyödynnämme kierrätyslämmöt entistä paremmin

Kauden 2017 – 2025 energiatehokkuussopimukseen, jonka ensimmäisiä allekirjoittajia Helen oli, sisällytimme uutena elementtinä energiajärjestelmän energiatehokkuuden parantamisen järjestelmätason ratkaisuilla. Tähän mennessä raportoitavien toimenpiteiden kohteina ovat olleet yksittäiset voimalaitokset.

Käytännössä pyrimme hyödyntämään hukka- ja kierrätyslämpöjä entistä tehokkaammin ja optimoimaan tuotantoa. Seuraava voimalaitoksen energiakatselmus tehdään suurimmassa tuotantoyksikössämme Vuosaari B -kaasukombivoimalaitoksessa.

Itse odotan innokkaimmin, mitä uusia asiakkaan energiankäytön tehostamiseen liittyviä palveluja ja energiaratkaisuja Helenin innovaatiokoneisto synnyttää vuoden 2017 alkupuolella lanseerattujen Enne-palvelun, energiavarasto- ja kysyntäjoustotuotteiden jatkoksi. Ja viime kädessä odotan tietysti sitä, kuinka paljon nämä uudet energiatehokkuuden ympärille rakennetut palvelut tuovat uutta liiketoimintaa.

Energia-ala on isossa murroksessa, ja Helen haluaa olla siinä edelläkävijänä matkalla kohti ilmastoneutraaliutta.

Rauno Tolonen

Rauno Tolonen

Rauno Tolonen on energiatehokkuuden puolestapuhuja. Hän etsii ratkaisuja, joista hyötyvät niin kuluttajat kuin energiayrityskin – ympäristöä unohtamatta. Vapaa-ajallaan Rauno lataa akkuja kalastuksen parissa, vaikka tiedostaakin ettei vetouistelu ole niitä kaikkein energiatehokkaimpia tapoja kalastaa.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lämpöpumppulämmön osuus kasvaa

Helenin Sörnäisissä sijaitsevilla Katri Valan lämpöpumpuilla tuotettiin viime vuonna peräti 70 prosenttia Suomen suurten lämpöpumppujen kaukolämmöstä. Lämpö toimitetaan asiakkaille kaukolämpöverkon kautta lämmittämään kiinteistöjä ja käyttövettä.

Kaupunkien hukkalämmöt talteen ja edelleen kiertoon markkinaehtoisesti

Hukkalämpö lakkaa olemasta hukkalämpöä heti kun se hyödynnetään. Helen haluaa Helsingistä löytyvät hukkalämmöt hyötykäyttöön.

Lämpöä auringosta ja jätevedestä Sörnäisissä

Sörnäisissä Katri Valan puiston alapuolella tuotetaan lämpöä ja jäähdytystä helsinkiläisille.