• Asiakaspalvelumme on poikkeuksellisen ruuhkautunut eikä asiakaspalveluun pääse hetkittäin puhelimella läpi, jos kaikki jonopaikat ovat varattuja. Lue lisää

Maanalaisen lämpöpumppulaitoksen ensipyöräytykset

  • 2018-06-13

Esplanadin maanalaisen lämpöpumppulaitoksen työmaa on edennyt käyttöönottoon asti, ja alkukesän aikana laitos hierotaan täyteen tehoonsa tuottamaan kaupunkilaisille viilennystä eli mukavia olosuhteita sisätiloihin.

Helenin lämpöpumppulaitos Esplanadin alla

Teksti: Eero Kaartokallio

Esplanadin jäähdytyskeskuksessa sijaitsevan lämpöpumppulaitoksen rakentaminen on edistynyt jo niin pitkälle, että lämpöpumppujen ”ensitulet” on päästy ajamaan. Hienoa! Vielä kun ajatellaan laajemmin, niin hienoa tässä on varsinkin se tosiseikka, että mitään tulia ei edes tarvita. Lämpöä ja jäähdytystä ei tuoteta polttamalla vaan hukkalämpöjä hyödyntämällä.

Lämpöpumppulaitoksen toimintaa kallion sisällä noin 50 metrin syvyydessä ei kuumasta kesäpäivästä nauttiva kadunkulkija edes huomaa. Tämänkin investoinnin ja ratkaisun osalta Helen pystyy tarkastelemaan energiantuotannon kestävyyttä avoimesti; energiaa kierrättävän lämpöpumppulaitoksen käyttöä ohjaa puhtaasti vain energiamarkkina ilman valtion tai EU:n poliittisia ohjauskeinoja.

Lämmöt talteen ja hyödyksi

Käyttöönottovaiheessa olevien kahden lämpöpumpun lämpöteho on yhteensä 22 MW ja jäähdytysteho 15 MW. Lämpöpumppujen suurin käyttö on kesäkuukausina, mutta käyttöä tulee ympäri vuoden.

Esplanadin lämpöpumput korvaavat osaltaan fossiilisia polttoaineita ja tulevat vähentämään Helenin hiilidioksidipäästöjä yli 20 000 tonnia vuodessa. Lämpöpumppujen avulla otetaan talteen kiinteistöjen hukkalämpöjä, jotka muuten menisivät harakoille.

35 kertaa Eduskuntatalon jäähdytystarve

Alkukesän aikana laitos hierotaan täyteen tehoonsa tuottamaan kaupunkilaisille viilennystä eli mukavia olosuhteita sisätiloihin, ulkoilmasta riippumatta.

Päälaitteet eli lämpöpumput käynnistettiin ensimmäisen kerran toukokuun puolivälissä, ja parhaillaan lämpöpumppuja säädetään toimimaan optimaalisella tavalla kaukolämmön ja -jäähdytyksen tuottamiseen.

Lämpöpumppujen toiminnan varmistuksen yhteydessä on testattu laitoksen toimintaa yhdessä sen vieressä sijaitsevan maanalaisen jäähdytysvesivaraston kanssa. Lämpöpumppujen ansiosta jäähdytysvaraston teho nousee, ja koko laitoksen jäähdytysteho tulee olemaan yhteensä 50 MW. Helenin tehokkaassa keskitetyssä jäähdytysjärjestelmässä tämä kattaa Eduskuntatalon jäähdytystarpeen 35 kertaa.

Kirjoittajat

Uutta voimaa -blogia kirjoitetaan eri puolella Heleniä, siellä missä energiaa tuotetaan, suunnitellaan ja kehitetään. Tutustu kirjoittajiin

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lämpöpumppulämmön osuus kasvaa

Helenin Sörnäisissä sijaitsevilla Katri Valan lämpöpumpuilla tuotettiin viime vuonna peräti 70 prosenttia Suomen suurten lämpöpumppujen kaukolämmöstä. Lämpö toimitetaan asiakkaille kaukolämpöverkon kautta lämmittämään kiinteistöjä ja käyttövettä.
  • 20.9.2017

Isot lämpöpumput saapuvat Espan luolaan

Helenin uusien lämpöpumppujen osia kuljetetaan Vuosaaren satamasta ydinkeskustaan ja tunnelia pitkin alas Esplanadin jäähdytyskeskukseen. Nämä isot, teollisen mittakaavan lämpöpumput tarvitsevat kokonsa vuoksi peräti kymmenkunta rekkakuljetusta päästäkseen perille luolaan.

  • 19.12.2016

Lämpöpumput 50 metrin syvyyteen Espan tekojärven rannalle

Helen tulee tarjoamaan asiakkailleen merkittävän määrän lisää uusiutuvaa kaupunkienergiaa. Investoimme kaukojäähdytysenergiaan rakentamalla Helsinkiin jo toisen suuren, teollisen mittakaavan lämpöpumppulaitoksen. Massiiviset lämpöpumput rakennetaan maanalaiseen jäähdytyskeskukseen 50 metrin syvyyteen.