Kokemuksia / 4.12.2020

Suomen suurin finanssiryhmä OP haluaa olla vastuullinen edelläkävijä ja tehdä konkreettisia tekoja ilmaston hyväksi

Finanssijätti OP on sitoutunut 20 ilmastotekoon vuonna 2020. Helenin päästöttömät energiatuotteet ja -palvelut ovat fiksuja tapoja hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Teksti: Marjukka Puolakka Kuvat: Milka Alanen

”OP Ryhmän tavoitteena on hiilipositiivinen kädenjälki vuonna 2025. Se tarkoittaa, että toiminnastamme ei silloin aiheudu lainkaan päästöjä. 20 ilmasto­tekoa viitoittavat tätä tietä”, sanoo OP Ryhmän vastuullisuuspäällikkö Satu Kuoppamäki.

Helen on auttamassa OP Ryhmää kohti nollapäästöjä. OP:n Vallilan korttelin 5 000 työntekijän tilat lämpiävät Helenin päästöttömällä Kiertolämmöllä. Tämä vähentää OP Ryhmän omia päästöjä 4,6 prosenttia. Se vastaa noin 500 henkilöauton vuosittaisia päästöjä eli yli 7 miljoonaa ajokilometriä. Vallilan toimitilat myös jäähtyvät nollapäästöisesti Helenin kaukojäähdytyksellä.

”Suomeen tarvitaan lisää uusiutuvaa energiaa eri muodoissa”, Kuoppamäki sanoo.

”Vallilan konttorimme katolla oleva aurinkovoimala tuottaa meille puhdasta sähköä, ja Kiinteistösijoituksemme on asennuttanut omiin kohteisiinsa aurinko- ja maalämpövoimaloita.”

Ilmastoteot ulottuvat myös kolmannen sektorin tukemiseen. OP rahoittaa esimerkiksi Baltic Sea Action Groupin hanketta, joka kouluttaa maanviljelijöitä entistä viisaampaan maaperän käyttöön.

”Finanssialalla on iso rooli kestävän kehityksen viemisessä eteenpäin. Se on mukana mahdollistamassa investointeja uusiin innovaatioihin ja teknologioihin. OP:lla on neljä vastuullista teemarahastoa, joiden suosio sijoittajien keskuudessa on kasvanut huimasti viime vuosina.”

Esimerkiksi OP-Puhdas Vesi -rahasto sijoittaa yrityksiin, jotka edistävät puhtaan veden saatavuutta maailmassa.

”Haluamme tukea asiakasyrityksiämme heidän omassa vastuullisessa toiminnassaan. Yritykset ovat avainasemassa mahdollistamassa asiakkailleen vaihtoehtoja, jotka tukevat kestävää kehitystä”, Kuoppamäki sanoo.

Aikamme isot ongelmat ovat ratkaistavissa. Siihen tarvitaan tekoja ja niiden tekijöitä.

8 + 1 asiaa, joilla yritys voi pienentää hiilijalanjälkeään

  1. Uusiutuva sähkö on vihreä valinta. Helen tarjoaa vesi-, tuuli- ja biosertifioitua sähköä sekä EKOenergia-ympäristömerkillä varmistettua sähköä. Yritys saa käyttämälleen sähkölle uusiutuvan sähkön alkuperätakuun.
  2. Oma aurinkovoimala yrityskiinteistön katolla säästää sähkön ostokuluissa. Sen voi hankkia myös palveluna, jolloin Helen vastaa voimalan investoinnista ja ylläpidosta. Aurinkovoimala viestii ympäristövastuusta ja tuottaa puhdasta lähienergiaa.
  3. Sisätilat pysyvät sopivan viileinä Helenin nollapäästöisellä jäähdytyksellä, joka tuotetaan lämpöpumppulaitoksilla hukkalämmöistä. Jäähdytys sopii kaikkiin kohteisiin toimistoista kaupan kylmälaitteisiin, ja yritys nauttii päästöttömyydestä lisäkuluitta.
  4. Helenin Kiertolämpö on 100-prosenttisesti kierrätettyä hukkalämpöä, jota kerätään konesaleista, kiinteistöjen jäähdytyksestä, jätevedestä ja teollisuuden prosesseista. Lämpö jalostetaan lämpöpumppulaitoksilla ja syötetään kaukolämpöverkkoon.
  5. Kiinteistövahti on Helenin palvelu, joka auttaa välttämään yli- ja alilämmitystä taloyhtiöissä. Asuntojen anturit mittaavat sisälämpötiloja, ja kerätyn tiedon perusteella palvelu kertoo säätötarpeista. Lämpötilat pysyvät optimaalisina koko talossa.
  6. Älykäs lämmönjakokeskus on palvelu, jossa Helen toimittaa taloyhtiöön uuden lämmönjakokeskuksen. Ohjausjärjestelmä seuraa huoneistoanturien mittaamia lämpötiloja, optimoi lämmitysenergian käytön ja pitää lämmöt tasaisina koko talossa.
  7. Myös jätteiden lajittelu, kierrätys ja kiertotalous ovat tekoja ilmaston hyväksi. Lajitteluastiat paperille, kartongille, muoville ja lasille auttavat materiaalien hyödyntämisessä. Lounasruokailussa vastuullisuudesta kertoo ruokahävikin minimoiminen.
  8. Ilmastotietoisuus näkyy myös arjen työssä: harkitse, tarvitseeko kaikkea tulostaa. Suosi helposti puhdistettavia pintoja. Lisää kasviperäistä ruokaa työpaikan tarjoiluissa. Kun työtä tehdään etänä, eivät työmatkat rasita ilmastoa.
  9. Polkupyörien säilytyspaikat sekä sähköpyörien ja sähköautojen latauspisteet työpaikan tiloissa kannustavat työntekijöitä päästöttömään liikkumiseen.

Lue lisää aiheesta

Yritykset