Nyhet / 10.1.2013

Hertonäs fick ny LED-gatubelysning

Gatubelysningen i småhusområdet i västra Hertonäs har förnyats och är nu energieffektiv. Det omfattande projektet genomfördes med ett hundratal LED-armaturer. Invånarna tycker att belysningen är bättre och tryggare nu.

Hertonäsområdet är det första större objektet i Helsingfors där LED-armaturer också har använts för belysning av körbanor. Syftet var att dels spara energi, dels åstadkomma en behaglig och trygg belysning.

Kablifieringen av elnätet satte fart på förnyandet av belysningen. När gatorna ändå skulle grävas upp var det klokt att samtidigt förnya belysningen, som redan var till åren kommen.

- Nu samlar vi erfarenheter både av de LED-armaturer som använts i det här projektet och överlag av LED-belysning i ett så här stort område. Vi utvecklar också dialogen med invånarna. Vi gjorde en enkät om den nya belysningen och responsen från kunderna har huvudsakligen varit väldigt positiv, säger Jouko Manninen som ansvarar för projektet på Helsingfors Energi.

I Helsingfors är inte bara trafikleder och gångvägar, parker och torg upplysta utan även centrala byggnader, broar, statyer och parker. Sammanlagt finns det 85 000 belysningspunkter i Helsingfors.