Nyhet / 15.11.2018

Helens nya solkraftverk byggs på Mässcentrums tak

På Mässcentrums tak byggs ett av Helsingfors största solkraftverk, och solpanelerna kommer att kunna bokas av Helens kunder.

Mässcentrum ökar andelen förnybar energi och minskar sin energiförbrukning genom att täcka fastighetens tak med över 2000 solpaneler som producerar cirka 592 MWh energi per år. Solenergin börjar produceras i samarbete med Helen.

Solpanelerna installeras på Mässcentrets tak sommaren 2019. Samtidigt minskar behovet av kylning och därmed energiförbrukningen, eftersom solpanelerna har en skuggande effekt. Avsikten är att installera fler solpaneler senare.

Att öka andelen förnybar energi och minska energiförbrukningen ingår i Mässcentrums klimatmål och är ett led i ett mångårigt, prisbelönt miljöarbete. Mässcentrum fungerar som Helsingfors stads partner vid skapandet av ett klimatneutralt Helsingfors inom nätverket Klimatpartnerna.

”Vi som är dagens aktörer fattar just nu beslut som bygger framtiden för kommande generationer. Att ta hand om klimatet och bidra med vår andel är det enda alternativet för oss. Förutom att vi minskat energiförbrukningen och ökat andelen förnybar energi har vi också uppnått 99-procentig återvinning av vårt avfall”, säger marknadsförings- och kommunikationsdirektör Maria Mroue som undertecknat klimatåtagandet på Mässcentrums vägnar.

”Vi är glada att få fortsätta med Helens populära panelbokningskoncept på Mässcentrums fastighet. Helen uppfyller nu sitt löfte att bygga fler solkraftverk när efterfrågan på paneler som kan bokas fortsätter. Vi bygger en klimatneutral framtid tillsammans med kunderna”, säger direktör Marko Riipinen på Helen.

På Mässcentrum har man redan i åratal utfört ett målmedvetet miljöarbete. År 2009 fick Mässcentrum som första mäss- och kongresscenter i Finland ISO 14001-miljöcertifikat för sitt miljösystem. År 2017 belönades Mässcentrum av Energimyndigheten och Motiva som energiklokt evenemangshus. Priset beviljades för förtjänstfullt och långsiktigt arbete och för ett samvetsgrant engagemang i Näringslivets energieffektivitetsavtal under åren 2008–2016. Som bäst pågår ett energiprojekt som sträcker sig till 2018 där man eftersträvar betydande besparingar genom att utnyttja den senaste installationstekniken.

Mässcentrum främjar finländskt näringsliv genom att möjliggöra resultatrika personliga möten på mässor, möten, kongresser och andra evenemang. Mässor är det sjunde största mediet i Finland. Av alla medier är mässor det mest sociala mediet och det som ger de bästa resultaten och upplevelserna. År 2017 arrangerades i Mässcentrum 75 mässevenemang och 2000 möten och kongresser. I evenemangen deltog 9400 utställare och 1,2 miljoner besökare. År 2019 fyller Mässcentrums ägarföretag Andelslaget Finlands mässa 100 år.| www.messukeskus.com, @messukeskus

Helen Ab:s energiproduktion har prisbelönats som världens effektivaste. Vi har över 400 000 kundobjekt runt om i landet, täcker över 90 % av Helsingfors värmebehov med fjärrvärme och bygger ut den energieffektiva fjärrkylan i Helsingfors. Vi tar fram allt miljövänligare och innovativare lösningar för våra kunders bästa. Vårt mål är hundraprocentig klimatneutralitet i vår energiproduktion. Vi vill erbjuda våra kunder världens bästa stadsenergi.

Fakta:
• Solkraftverk effekt 695 kWp
• Beräknad produktion 592 MWh/år
• I det första skedet 2319 paneler, senare fler
• Paneler 300 W monokristallina paneler
• Byggstart sommaren 2019
• Solkraftverket fungerar enligt Helens panelbokningskoncept, så att vem som helst kan boka en egen panel i kraftverket.

Läs mer om ämnet

Företag Solenergi