Nyhet / 9.2.2021

Helen installerar snabbladdningsstationer i köpcenter – den första snabbladdningsstationen öppnas i Columbus i Nordsjö

Citycon utrustar alla sina köpcenter i Finland med snabbladdningsstationer för elbilar i samarbete med energibolaget Helen. Den första snabbladdningsstationen öppnas i köpcentret Columbus i början av februari. Snabbladdning lämpar sig för alla renodlade elbilar, och som namnet säger går det snabbt att ladda bilen, på ungefär en timme.

I Nordsjö får köpcentret Columbus kunder tillgång till snabbladdningsmöjligheten från och med början av februari. Citycons övriga köpcenter, Iso Omena i Esbo och Myyrmanni i Vanda, Koskikeskus i Tammerfors, köpcentret Trio i Lahtis, IsoKarhu i Björneborg och IsoKristiina i Villmanstrand får snabbladdningsstationer före utgången av februari. Iso Omena och Koskikeskus får två snabbladdningsstationer, de övriga en.

Ett av huvudmålen i Citycons hållbarhetsstrategi är att uppmuntra människor att använda miljövänliga färdsätt. En viktig etapp på vägen mot målet är att utrusta Citycons samtliga 40 köpcenter i Finland, Sverige, Norge och Estland med möjlighet att ladda elbilar och elcyklar före utgången av 2023.

- Genom avtalet med Helen får alla våra köpcenter i Finland snabbladdningsstationer för elbilar, vilket innebär att vi för Finlands del når målet i vår hållbarhetsstrategi i förtid, redan i början av 2021, säger Wilhelm Ehrnrooth, som är Sustainability Manager på Citycon.

De installerade snabbladdningsstationerna har en effekt på 50 kW, vilket innebär att laddningstiden är ungefär en timme beroende på hur stort batteri elbilen har. Helens publika laddningsnätverk omfattar över 220 laddstationer. På Helens publika laddstationer laddas bilarna med förnybar el från vindkraft.

- Helen satsar kraftigt på eldriven trafik och infrastruktur för denna på riksnivå. Vi vill att laddningen ska bli ännu snabbare, enklare och hållbarare. Genom snabbladdning går det att ladda elbilen på ett säkert sätt och batteriet blir fulladdat även i samband med ett kort shoppingbesök, säger Sari Mannonen, som är direktör för Helens lösningsaffärsverksamhet.

Läs mer om ämnet

Elektrisk trafik Klimatneutralitet