Uutinen / 5.10.2015

Helen etsii aurinkosähkön rakentamiseen uusia datapohjaisia liiketoimintaideoita

Ideoita aurinkosähkön rakentamiseen kaupunkiolosuhteissa haetaan sovelluskehittäjien ja start-up –yritysten kautta. Ideointia vauhditetaan osallistumalla kansainväliseen sovelluskilpailuun ja tarjoamalla uutta dataa kilpailijoiden käyttöön.

Helsinki on edelläkävijä sähkön älykkäässä mittaamisessa sekä avoimissa tietovarannoissa, jotka ovat vapaasti hyödynnettävissä www.hri.fi –palvelussa. Osana kansainvälistä Smart City App Hack -sovelluskilpailua Helen tarjoaa kehittäjien käyttöön dataa: jo julkisten Suvilahden aurinkovoimalan tuotantotietojen ja Fingridin sähkön toteutuneiden tuntihintatietojen lisäksi julkaistaan helsinkiläiskodeista asuntokohtaista sähkönkulutustietoa tuntitasolla.

Aurinkoenergian hyödyntäminen sekä sähkön että lämmön tuotannossa on tärkeä tekijä hiilineutraalin tulevaisuuden rakentamisessa. Helen etsii aktiivisesti uusia ratkaisuja yhdessä asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa.

- Nimikkopaneeleihin perustuva aurinkovoimala-konseptimme on hieno ja nopeuttaa aurinkosähkön rakentamista kaupunkiolosuhteissa, sanoo yksikön päällikkö Perttu Lahtinen Heleniltä. – Nyt haemme uusia, vastaavia keinoja edistää aurinkosähkön rakentamista. Yhteistyö kehittäjien ja startup-yritysten kanssa avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia niin meille kuin heillekin.

Faktat:

• Kilpailu on kaikille avoin

• Kilpailutöiden jättöpäivä on 18.10.2015

• Samalla kilpailutyöllä voi osallistua myös Open Finland Challengeen, jonka töiden jättöpäivä on 9.11.2015 sekä 48 tunnin Ultrahackiin 6 – 8.11.2015, johon on erillinen ilmoittautuminen

• Helenin tarjoamaan asuntokohtaiseen dataan pääsee myös Uutta voimaa –blogin kautta

• Data sisältää sähkönkäyttötiedot tunneittain. Asuntokohtainen data on anonyymia eikä se sisällä tunnistettavia tietoja asuntojen haltijoista.

• Helenin Suvilahden aurinkovoimalan tuotantotietoja voi seurata koko ajan reaaliaikaisesti täällä: https://www.helen.fi/aurinkovoimalat/suvilahti/