Uutinen / 23.11.2017

Helen tuo kotitaloudet osaksi älykästä energiajärjestelmää – edelläkävijyys tuntuu säästönä sähkölaskussa

Säästöjä lämmityskuluissa ja aiempaa parempi asuinmukavuus – älykäs sähköverkko hyödyttää sähkönkäyttäjiä ja auttaa rakentamaan valmiuksia uusiutuville energiaratkaisuille.

Pörssisähkö Optimi

Sähkölämmittäjät voivat jatkossa osallistua Suomen sähköverkon tasapainotukseen ja saada aikaan samalla säästöä omassa sähkölaskussa. Helen tuo markkinoille uudenlaisen toimintamallin sekä Pörssisähkö Optimi -sähkötuotteen, joiden avulla asiakkaat voivat osallistua sähköverkon tasapainotukseen. Tulevaisuudessa tasapainotusta tarvitaan aiempaa enemmän uusiutuvien energialähteiden, kuten sääriippuvaisen aurinko- ja tuulivoiman, edelleen kasvaessa.

- Hienointa on se, että kotitaloudessa ei käytännössä edes huomaa sähköverkon tasapainotukseen osallistumista. Älykäs automaatio hoitaa kulutuksen ohjauksen huomaamattomasti ja sisälämpötilaolosuhteita heikentämättä, sanoo tuotepäällikkö Hannu Pikkarainen Helenistä.

Perinteisiä sähkösopimuksia edullisempi Pörssisähkö Optimi tarvitsee seurakseen älykästä kodin lämmityksen ohjausjärjestelmää, kuten OptiWattia. Älykäs ohjausjärjestelmä estää kodin ylilämmittämisen ja ajoittaa lämmityksen vuorokauden edullisimpiin hetkiin. Kodin sisälämpötila pysyy halutuissa lukemissa automaation avulla.

Kotitalouksista muodostuu aktiivinen virtuaalivoimalaitos

Ilmastoneutraali tulevaisuus edellyttää energia- ja asumissektoreilta monia uudistuksia. Sähkönkäyttäjien rooli ja sähköverkon joustavuuden merkitys kasvavat huomattavasti, kun sähköä tuotetaan yhä enemmän aurinko- ja tuulivoimalla.

- Tulevaisuuden energiajärjestelmä sisältää yhä enemmän sääriippuvaista uusiutuvaa energiaa, jotka tarvitsevat rinnalleen uudenlaisia joustomahdollisuuksia niin tuotannossa kuin energian käytössäkin. Sähkölämmittäjät voivat olla jatkossa aktiivinen osa suomalaista virtuaalivoimalaitosta. Kotitalous hyötyy samalla taloudellisesti Helenin sähkösopimustuotteesta, joka on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen. Pörssisähkö Optimissa on taloudellinen ja ympäristöystävällinen valinta samassa paketissa, sanoo Pikkarainen.

Helenin uudessa Pörssisähkö Optimi -sähkötuotteessa sähkölämmittäjä osallistuu tarvittaessa sähköverkon tasapainottamiseen ja saa siitä korvauksen sähkösopimuksen hinnassa. Sähkötuotteen hinta määräytyy tunneittain suoraan sähkön markkinahinnan perusteella ja toisin kuin muissa vastaavissa markkinoilla olevissa sähkötuotteissa, hintaan ei liitetä erillistä marginaaliveloitusta.

Suomessa sähkölämmittäjiä on yli puoli miljoonaa; yli kolmannes koko Suomen rakennuksista lämmitetään sähköllä. Älykkään automaation avulla sähkölämmittäjät voivat osallistua kansallisen sähköjärjestelmän ylläpitoon sekä tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen.

Yhteistyössä OptiWatin kanssa

Toteuttaakseen ilmastoneutraalia tulevaisuutta Helen tekee yhteistyötä älykkäitä ohjausjärjestelmiä toimittavan OptiWatin kanssa. OptiWatin ja siihen yhdistetyn sähkösopimuksen avulla sähkölämmittäjät voivat säästää jopa kymmeniä prosentteja kotiensa lämmityskuluissa.

Faktat

  • Pörssisähkö Optimi on markkinahintasähköön perustuva täysin uudenlainen sähkösopimus, jossa asiakkaalta ei veloiteta marginaalia. Sopimuksen hinta: sähkön markkinahinta c/kWh + marginaali 0,00 c/kWh, perusmaksu 3,93 e/kk (alv 24 %).
  • Pörssisähkö Optimi -sopimus edellyttää asiakaskohteeseen asennettua Helen-yhteensopivaa sähkölämmityksen ohjausjärjestelmää.
  • OptiWatti on Helen-yhteensopiva ohjausjärjestelmä. Parhaimmillaan OptiWatin käyttäjät ovat saavuttaneet jopa 40 % säästöä lämmityssähkön käytössä.

Lisää tietoa Pörssisähköstä